Paikalliset | 01.06.2023 11:32

Merttelän koulu lakkautettiin yksimielisesti

Merttelän koulu lakkautettiin yksimielisesti

Merttelän koulun tilannetta on puitu jo pitkään ja nyt kunnanvaltuusto päätti virallisesti sen lakkauttamisestä. Kyläkoulu vaatisi remontin, eikä sinne ole viime vuosina saatu nykykriteerien mukaan tarpeeksi oppilaita.

Ruskon kunnanvaltuusto päätti lakkauttaa Merttelän koulun. Koulun toiminta päättyy virallisesti 31. heinäkuuta.

Merttelän tämän hetken oppilaat ja henkilöstö siirtyvät ensi syksystä lähtien Kirkonkylän kouluun.

Lakkautuspäätös kirvoitti kunnanvaltuutetuissa katkeriakin puheenvuoroja, mutta muutosesityksiä ei tehty. Pykälä nuijittiin yksimielisesti läpi.

Kyläkoulun lakkauttamista perusteltiin muun muassa pedagogisilla syillä, vähäisellä oppilasmäärällä ja säästöillä. Yksikön lopettamisella säästytään muun muassa yhden luokanopettajan palkkaamiselta ja koulukyytikustannukset vähenevät.

Valtuutetut arvostelivat lakkauttamisprosessin etenemistä. Tiedottaminen on ollut puutteellista, asioita pimitetty ja valmistelu ollut suurpiirteistä.

—Koko tämä Merttelä-case vetää aika hiljaiseksi, Monika Antikai-
nen (vihr.) tuhahti ja vertasi valmistelua parin vuoden takaiseen, jolloin oppilaita ohjattiin keskustan alueelta Merttelään.

—Samat ongelma toistettiin taas: se, miten perheitä kuullaan ja tiedotetaan.

Päätöksenteon pitäisi olla avointa, Jorma Rand (vas.) alleviivasi. Hän myös toivoi tarkempia selvityksiä. Pitäisi kunnolla avata luvut, miten esimerkiksi koulukyydeistä saadaan säästettyä väitetyt 100.000 euroa.

Marko Mäenpää (sd.) ihmetteli, miksei koulun kuntotutkimusta ole tuotu avoimesti nähtäväksi — ei edes kaikille päättäjille.

—Kuntotutkimukseen on suhtauduttu kuin se olisi jotain salaista tietoa. Sitä se ei missään nimessä ole.

Mauri Laine (kesk.) kertoi keskustan valtuustoryhmän olevan pettynyt siihen, että joudutaan luopumaan pienestä, toimivasta ja yhteisöllisestä opetusyksiköstä.

—Lisäksi valtuustoryhmämme haluaa tuoda esiin sen, että Merttelän koulun lopettamiseen ei ole ollut taloudellista tai poliittista, valtuustosta asetettua painetta, Laine totesi ja muistutti, että vielä vuosi sitten lakkauttamisesta ei puhuttu mitään.

Johtava rehtori Kai Laitinen puolustautui, että hänen aikanaan eli vuodesta 2018 asti Merttelän tilannetta on käsitelty lautakunnassa.

—Merttelän koulun oppilasmäärää on yritetty erinäisin keinoin saada kasvamaan. Mutta sinne ei ole saatu vapaaehtoisia kuin ihan muutama lapsi per lukuvuosi. Se ei ole riittävä määrä.

On pohdittu, että Merttelän kiinteistöä hyödynnettäisiin esimerkiksi päiväkodin väistötilana. Keväällä vanhasta rakennuksesta löytyi kuitenkin rakenteellisia virheitä, jotka vaativat remontin.

Riitaisa alku kyläkoululle

Merttelän koulun rakentaminen ei ollut aikoinaan 50-luvulla läpihuutojuttu. Ruskon kunta oli kasvanut ja opetustiloja tarvittiin, mutta yhtä mieltä ei oltu, mihin koulu sijoitetaan.

Osa koulun johtokunnasta kannatti uuden isomman koulun rakentamista keskustaan, mutta pohjoispuolen edustajat vaativat omaa koulua Merttelän kylään.

Tarkastaja asettui lopulta Merttelän koulun kannalle, ja Rusko jaettiin 1955 kahdeksi koulupiiriksi. Paikka uudelle koululle ostettiin Kaj Jessen-Juhle-
rilta, ja Merttelän koulun avajaisia vietettiin 1958.

Isompi koulu keskustaan saatiin parikymmentä vuotta myöhemmin, kun Kirkonkylän koulu valmistui 1978.

Merttelän koulua on historiansa aikana laajennettu muutaman kerran, 1980- ja 2000-luvuilla. Alkujaan vahtimestarille ja toiselle opettajalle tehdyt asunnot valjastettiin myös aikoinaan opetuskäyttöön.

Toisaalta Merttelän koulun toiminnan voidaan ajatella alkaneen jo 1926, jolloin koulu toimi Takalan torpassa (nyk. Morohaantien varrella).

Lähde: Sinikka Saukkola: Monenlaist tiatto Ruskost — Ruskon historiaa vuodesta 1865 nykypäivään (2008)

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.