Paikalliset | 04.05.2023 11:26

Merttelän kakkoset siirrettiin Hiidenvainioon

Merttelän kakkoset siirrettiin Hiidenvainioon

Merttelän koulukiinteistö on rakennettu kolmena vuosikymmenenä. Suurin murhe on 50- ja 80-luvulla tehtyjen osien valesokkeli.

Merttelän koulun kakkosluokkalaiset opettajineen on siirretty loppulukukaudeksi Hiidenvainion kouluun. He aloittivat Hiidenvainiossa tiistaina.

Syynä siirtoon on Merttelän kiinteistön ongelmat. Terveystarkastajan lausunnon perusteella koulua ei tarvitse asettaa käyttökieltoon, mutta sen vanhimmissa eli 50- ja 80-luvulla rakennetuissa osissa on havaittu ”merkittävää korjaustarvetta”, kertoo johtava rehtori Kai Laitinen.

—Teimme päätöksen, että siirrämme oppilaat näistä osista pois. Kakkoset siirrettiin Hiidenvainion kuvataiteen ja musiikin luokan tiloihin, ja kolmoset Merttelän 2000-luvulla rakennetun osan aulatilaan.

Siirto sujui ainakin kakkosten osalta hyvin.

—Mutkattomasti heillä on lähtenyt täällä käyntiin. Heidän opettajansa oli täällä töissä jo viime vuonna, joten rakennus on tuttu, kuvailee Kirkonkylän ja Hiidenvainion koulujen rehtori Jyrki Anttila.

Laitinen pahoittelee, että siirto jouduttiin tekemään niin nopeasti. Terveystarkastajan raportti saatiin viime viikon keskiviikkona.

—Ajateltiin, että on kuitenkin parempi reagoida kuin olla tekemättä mitään, Laitinen toteaa. Tätä mieltä oli Laitisen mukaan myös opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta.

Hiidenvainioon siirtyy Merttelästä 23 oppilasta. Laitinen sanoo, että heistä suurin osa asuu keskustan alueella eli Hiidenvainio on heidän lähikoulunsa.

Aikoinaan, kun tehtiin siirtojärjestelyjä, jotta saatiin Merttelän luokkakoot täyteen, ei Merttelän kiinteistön rakenteellisista ongelmista tiedetty.

—Jos olisi tiedetty, ei siirtoja sinne olisi tehty, Laitinen painottaa.

Ei ongelmaa sisäilmassa

Merttelän koulukiinteistön suurin ongelma on valesokkeli, kertoo Ruskon kunnan tekninen johtaja Mika Heinonen.

Koulukiinteistö on rakennettu kolmena vuosikymmenenä, ja vanhimmissa osissa on käytetty valesokkelia. Sokkeli näyttää siis ulkoapäin korkeammalta kuin todellisuudessa on.

—Valesokkeli on vuotanut ja kosteus päässyt seinän alarakenteisiin. Kyse on siis rakenteellisesta virheestä.

Heinonen kuitenkin painottaa, että ongelma on kiinteistön ”ulkopuolella”.

—Koulun sisäilmassa ei ole ongelmaa. Vuosi sitten otettiin sisäilmanäytteet ja ne olivat raja-arvojen mukaiset.

Myöskään Kai Laitinen ei ole tietoinen, että kukaan koulun oppilaista tai henkilökunnasta olisi saanut oireita kiinteistön sisäilman takia.

Merttelän koulun toiminta päättyy näillä näkymin tähän lukukauteen, sillä sen oppilaat ja henkilökunta on tarkoitus siirtää Kirkonkylän kouluun ensi syksystä alkaen.

Rakenteellisia tutkimuksia Merttelässä tehtiin tänä keväänä, koska suunnitelmissa on ollut, että kiinteistöä hyödynnettäisi jatkossa muun muassa Karhukallion päiväkodin väistötilana.

Mika Heinonen muistuttaa, että valesokkelin korjaaminen on valtava urakka. Jotta rakenteelliset ongelmat saadaan korjattua, tulisi uusia kantavien seinien rakenteet.

Muitakin rakennusvirheitä on. Muun muassa liitosvirheitä eriaikoina rakennettujen osien välillä.

—Päättäjät saavat miettiä, mitä rakennukselle tehdään. Lähdetäänkö korjaamaan vai puretaanko koko talo, Heinonen sanoo.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.