Paikalliset | 30.06.2022 08:27

Mansikan itsepoiminnan suosio kasvussa Paattisilla

  • Marja Alitalo kertoo hypänneensä mansikkamaalla jo yli 50 vuoden ajan. Hän osti marjatilan vanhemmiltaan vuonna 1993.

  • Mansikan kuumin sesonki on käsillä. Itsepoimijoita Marja Alitalo ohjeistaa saapumaan aikaisin aamulla.

  • Alitalon Marja myy makeaa polkaa, joka on tilan tavaramerkki.

Paattinen Päästä varpaisiin punaiseen väriin pukeutunut Marja Alitalo kulkee marjatilan pihan poikki puhelin korvallaan. Eletään aikaa, jolloin puhelin soi aamusta iltaan, ja käynnissä olevan puhelun aikana soittoyrityksiä voi olla jopa 13 kappaletta. Se on silti Alitalolle tavallista arkea, eletäänhän parhaillaan mansikan kuuminta sesonkia.

—Etenkin itsepoimijoiden määrä on viime vuosina ollut kasvussa. Rullaa ei saa pysähtymään! Haluaisinkin sanoa poimimaan tuleville, että tulkaa aamulla. Silloin on vielä vähän viileämpää ja mansikat ovat silloin raikkaita ja napakoita, hän kertoo.

Itsepoimijoita näkee tilalla laajalla ikäskaalalla. Tilan pihapiirin parkkipaikalle alkaa saapua autoja jonoksi asti.

—Iäkkäät lainaavat meiltä pallin istumiseen ja pyytävät mansikkarivin mahdollisimman läheltä, Alitalo kertoo.

Mansikan pääsesonki alkaa heti juhannuksen jälkeen.

—Helle voi vaikuttaa siihen, kauanko sesonki kestää. Ihanne olisi hieman viileämpi sää, Alitalo kertoo ja myöntää tarkkailevansa sääkarttoja jatkuvasti.

Alitalon Marja viljelee ainoastaan polkaa, joka on makein mansikkalajike.

—Kun polka loppuu, tulee meiltä tosin vielä malviinaa, joka tällä hetkellä kukkii. Tavaramerkkimme on kuitenkin makea polka, Alitalo kertoo.

Alitalon Marjan tilamyymälän pöydällä on neljä puhelinta, jotka soivat vuorotellen. Kesätyöntekijät rientävät vastaamaan niihin ja kaikki vastaavat lähes samaan kysymykseen.

—Kyllä, tänään voi vielä tulla poimimaan.

Marja Alitalon mukaan poimijoita saapuu etenkin Turun suunnalta. Toki kustannusten nousu vaikuttaa suoraan mansikan hintaan, joten sekin voi lisätä itsepoimijoiden määrää joka puolella.

Omien poimijoiden suhteen marjatilan tilanne on ollut tämän kesän osalta hyvä. Ukrainan sotatilanteen myötä ensimmäiset työntekijät saapuivat maahan jo maaliskuussa. Poimijat lähtevät pelloille kello viisi aamulla ja iltaisin he puolestaan poimivat hernettä.

Tilalla poimitut marjat myydään joko tilamyymälässä, Jäkärlän K-marketin edustalla tai pienemmissä kaupoissa Turussa. Myös laatikkotilauksia tehdään perinteiseen tapaan etukäteen. Tämä kaikki on kuitenkin marjatilalliselle normaalia arkea.

—Onhan tässä jo yli 50 vuotta mansikkamaalla hypätty. Ensimmäisen kerran olin vanhempieni mansikkapellolla 5-vuotiaana, Alitalo nauraa.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.