Paikalliset | 04.11.2021 10:31

Lounais-Suomen Sotaorvot 20 vuotta

Tienoo Lounais-Suomen Sotaorvot ry viettää 20-vuotisjuhlaansa 7. marraskuuta Turun seurakuntien toimitalossa Turussa. Juhlan piti olla viime keväänä kaatuneitten muistopäivänä, mutta koronatilanteen vuoksi juhla siirrettiin syksyyn.

Yhdistys on perustettu 21.5.2001. Sen toimialue on lähinnä Turun seutu. Yhdistys kuuluu paikallisyhdistyksenä Kaatuneitten Omaisten Liittoon (KOL), jossa on 55 yhdistystä. Useimmat niistä ovat vanhoja, heti viime sotien jälkeen perustettuja kaatuneitten omaisten yhdistyksiä, joihin on kuulunut ja kuuluu myös sotaorpoja. Pelkästään sotaorpojen nimeä kantavia yhdistyksiä perustettiin 2000-luvun alussa 25.
Lounais-Suomen Sotaorpojen jäsenmäärä on noin 260. Enimmillään jäseniä oli 400 kymmenkunta vuotta sitten. Yhdistykseen kuului myös yksi sotaleski.

Yhdistys on julkaissut kaksi muistelmakirjaa: Sotaorpojen muistelmia vuonna 2003 ja Isän kaipuu – Lounais-Suomen Sotaorpojen muistelmia 2 vuonna 2015.

Arvostusta vasta viime vuosina

Viime sotien jälkeen sotaan tavalla tai toisella osallisista ryhmistä vaiettiin lukuun ottamatta sankarivainajia. Muiden ryhmien maamme hyväksi antamaa panosta tai kärsimystä ei tunnustettu yhteiskunnallisessa mielessä. Ilmapiirin muuttuessa 1980-luvulla ryhmä toisensa jälkeen on vähitellen saanut arvostuksen, joka sille kuuluu. Näitä ovat sotaveteraanit ja -invalidit, lotat, evakot, desanttien uhrit ja sotalapset.

Viimeisenä ryhmänä tulevat sotaorvot, joiden uhri on erittäin suuri. Useimpien kohdalla elämänkulku muuttui tyystin toisenlaiseksi ja huonompaan suuntaan kuin olisi ollut isän, joskus myös äidin, eläessä. Yhdistykset toimivat vertaistukiryhminä.
Sotaorvot saivat valtioneuvoston myöntämän tunnustuksen vuonna 2013 antamastaan uhrista ja tekemästään työstä isänmaan hyväksi. Siihen ei liittynyt mitään taloudellista etuutta. RAY:n varoilla luvattiin teettään rintapielessä kannettava sotaorpotunnus. Se otettiin käyttöön valtakunnallisilla kaatuneitten omaisten päivillä Turussa vuonna 2015. Tunnusta käytetään myös kuolinilmoituksissa ja siitä on myös hautakivilaatta. Tunnuksen suunnitteli taiteilija Aimo Vuorinen.


Kaatuneitten Omaisten Liiton ylläpitämässä sotaorporekisterissä on jäseniä noin 14.100. Sotien jälkeen sotaorpoja arvioidaan olleen 55.000. Elossa heitä lienee 20.000—25.000.
Sotaorvoista on tehty kaksi tieteellistä tutkimusta. Professori emeritus Markku Ojasen tutkimuksen nimenä on Selviytyjiä & kukoistajia – Tutkimus sotaorpojen elämästä ja hyvinvoinnista (2013). KT Kaija Sepponen tutkimuksen nimenä on Sururisti – Kertomus suomalaisista sotaorvoista (2020). Molemmat kirjoittajat ovat itsekin sotaorpoja.
Lounais-Suomen Sotaorpojen juhlassa jaetaan keskusliiton myöntämiä ansioristejä, joka on otettu käyttöön vuonna 2020. Kunniamerkin on suunnitellut arkkitehti Juhana Marttinen.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.