Paikalliset | 16.02.2023 13:16

Liikuntalautakunta haluaa kuntotutkimuksen Paattisten aluetalosta

Liikuntalautakunta haluaa kuntotutkimuksen Paattisten aluetalosta

Turun liikuntalautakunta sai tiistaiseen kokoukseensa esityksen, jonka mukaan kuntosali siirrettäisiin Paattisten aluetalolta tien toiselle puolelle liikekeskukseen. Liikekeskuksen vanha ravintolatila remontoitaisiin kuntosaliksi. Turku vuokraisi tilan kuudeksi vuodeksi, minkä jälkeen vuokra-aika jatkuisi toistaiseksi voimassa olevana.

Esitystä perusteltiin aluetalon huonolla kunnolla.

—Kohde on rakennettu 1973 ja on teknisen käyttöikänsä päässä. Rakennuksen talotekniikka on pääosin alkuperäistä ja vaatii seuraavina vuosina mittavia investointeja, sanotaan esityksen taustatiedoissa.

—Kiireellisimmät investointitarpeet ovat Tilapalveluiden näkemyksen mukaan kohteen allastilan peruskorjaus, jonka lisäksi kohteen ikkunat ja vesikatto on myös uusittava.

Turun liikuntapalveluilla on aluetalolla käytössään sekä allastila että kuntosali. Taustatietojen mukaan allastilalla on vuosittain 900 tilavarausta, joista tulee yhteensä noin 1.200 käyttötuntia.

—Satunnaisten varausten osalta tilan käytettävyyttä on rajoittanut se, että tilan avain on ollut noudettavissa vain Impivaaran uimahallin asiakaspalvelusta uimahallin aukioloaikojen mukaisesta, todetaan esityksessä.

Kuntosalilla on noin 9.000 käyntiä vuodessa. Kuntosalille pääsee ympäri vuoden kello 9—21. Kolmasosa käyttäjistä on aikuisia.

Esityksen mukaan aluetalon ylläpidon vuosittaiset käyttökustannukset ovat viimeisen kolmen vuoden jaksolla olleet 117.000—175.000 euroa. Rakennuksen peruskorjauskustannukset olisivat 2—3 miljoonaa euroa. Arviossa eivät ole mukana esimerkiksi uima-allastilojen korjauskustannukset.

Liikuntalautakunta ei ollut esitykseen tyytyväinen. Lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uuteen valmisteluun.

—Liikuntalautakunta pyytää tilapalveluilta selvitystä puutteellisesti valmistellusta esityksestä, johon liikuntapalveluiden esitys nojaa. Lisäksi liikuntapalvelut pyytää kuntotutkimusta ja arvion kiinteistön jäljellä olevista käyttövuosista kohtuullisilla kiinteistön hoitokustannuksilla, toteaa lautakunta päätöksensä perusteluissa.

Aluetalolla toimii myös nuorisotila

Myös Turun nuorisopalveluilla on toimintaa aluetalolla. Nuorisopalveluillekin esitetään uusia tiloja liikekeskuksessa. Esityksessä mainitaan aluetalon pikainen purkaminen. Sitä perustellaan muun muassa sillä, että rakennusten öljylämmityksestä pitäisi luopua vuoteen 2024 mennessä. Esityksessä ei mainita sitä, että aluetaloa lämmitetään hakkeella.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan kokous on tänään torstaina.

Asukkaat vastustavat purkamista

Paattisten alueen yhdistykset ottivat nopeasti kantaa aluetalon tulevaisuuteen. Yhteisessä kannanotossaan MLL Paattisten yhdistys, Paattisten koulun vanhempainyhdistys, Paattisten eläkeläiset sekä Tmi Viimi vastustavat palveluiden siirtämisestä pois aluetalolta ja vastustavat rakennuksen purkamista.

Paattisten alueen eläkeläiset käyttävät aluetaloa säännöllisesti ja kokoontumisiin, jumppatuokioihin sekä kuntosaliharjoitteluun.

Paattisten koulun vanhempainyhdistys käyttää tiloja alakoululaisten diskojen järjestämiseen. Korvaavaa tilaa toiminnalle ei löydy. Paattisten koulun liikuntasali ei sovellu diskojen järjestämiseen.

Tmi Viimi on tarjonnut alueen asukkaille liikuntapalveluja ympäri vuoden. Palvelut ovat rikastuttaneet alueen liikuntapalveluja tarjoamalla liikuntamuotoja, joita ei alueella muutoin ole tarjolla, kuten kahvakuulaa ja joogaa. Liikuntapalvelua ei jatkossa pystytä tarjoamaan alueen asukkaille, koska korvaavaa tilaa ei löydy.

MLL Paattisten yhdistyksen toiminnassa keskeisiä ovat erilaiset lasten- ja koko perheen tapahtumat, jotka vaihtelevat toimintakausittain. Osa tapahtumista järjestetään yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa. Liikuntalautakunnan esityksen kannalta keskeisiä yhdistyksen tapahtumia ovat aluetalolla järjestettävät suuremmat tapahtumat, kuten kirpputorit, lasten diskot sekä kaikille ikäryhmille soveltuvat elokuvaillat.

—Esitystä laadittaessa kaupungin taholta ei ole oltu yhteydessä alueen yhdistyksiin ja toimijoihin eikä heidän näkökulmiaan ole kuultu. Kaupunki ei järjestä Paattisten alueella omia tapahtumia, joiden vuoksi vapaaehtoisvoimin toimivien yhdistysten järjestämät tapahtumat ja toiminta ovat merkittäviä Paattisten alueen asukkaille. Turun kaupunki ei oman esityksensä perusteella arvosta yhdistysten toimintaa ja aikoo myös heikentää näiden toimintaedellytyksiä tuntuvasti. Erilaisia lähipalveluita tulisi tukea niiden ollessa asukkaiden näkökulmasta myös helposti saavutettavia. Esityksen vaikutukset ovat asukkaiden kannalta tämän sijaan heikennyksiä alueen palvelutarjontaan, toteavat Paattisten toimijat kannaotossaan.

Aluetalo vihittiin marraskuussa 1972

Paattisten aluetalo, silloinen Paattisten kunnantalo, vihittiin käyttöön marraskuussa 1972. Paattisten kunta päätti aloittaa talon rakentamisen heti, kun kuntaliitos Turun kanssa oli selvä. Talo maksoi 1,3 miljoonaa markkaa. Turku antoi 500.000 markkaa korottomana lainana. Talon lattiapinta-alaksi ilmoitettiin 1.890 neliömetriä

Talon vihkiäispuheen piti maaherra Sylvi Siltanen.

—On mieluisaa olla vihkimässä tätä taloa, joka on noussut yhteisten ja yksimielisten päätösten toteuttamana, sanoi maaherra Siltanen Turun Tienoon mukaan.

Liikunta- ja nuorisotilojen lisäksi talossa on juhlasali, kokoustiloja sekä asuintiloja, talossa on toiminut kirjasto ja terveysasema sekä kaupungin toimistotiloja.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.