Paikalliset | 13.06.2024 12:30

Liedossa esitetään maalaiskomediaa

Liedossa esitetään maalaiskomediaa

Näytelmässä oli paikoitellen railakkaita lauluosuuksia, johon koko näyttelijäkaarti osallistui.

Liedon kesäteatteri esittää Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -näytelmän. Ensi iltansa viime viikonloppuna saanutta näytelmää toimitus pääsi katsomaan kenraaliharjoituksissa. Maalaiskomedia tempaisee katsojan mukaansa värikkääseen ja intensiiviseen matkaan 1900-luvun alun Pohjois-Karjalaan.

Näytelmässä seurataan liperiläisen isännän Antti Ihalaisen ja hänen ystävänsä Jussi Vatasen reissua lainaamaan tulitikkuja. Viinanhuuruinen reissu venähtää useamman päivän mittaiseksi ja sisältää heilaehdokkaita ja virkavallan vastustamista. Liedon kesäteatterin näyttelijät esiintyivät suurieleisesti ja tunteella luoden vahvan vuorovaikutuksen yleisöön. Lavalla käytettiin tilaa innovatiivisesti, ja maisemat vaihtuivat nopeasti, jättäen katsojalle elämyksen liikkuvasta tarinasta.

Näytelmä oli ohjattu viidelle näyttelijälle, jolloin yhdellä näyttelijällä oli monta roolia. Myös kertoja vaihtuu lennosta tarinan edetessä ja jos ei kuuntele tarkkaan, saattaa roolit mennä paikoitellen sekaisin. Laulukohtaukset toivat esitykseen lisämausteen, ja äänimaisema vei katsojan sujuvasti kohtauksesta toiseen. Näytelmä tarjosi siis monipuolisen ja viihdyttävän elämyksen, joka saa varmasti katsojan unohtamaan arjen hetkeksi ja uppoutumaan Pohjois-Karjalan maalaismaisemien seikkailuihin.

Ohjaaja Kaisa Kauppinen kertoi näytelmän olleen hänen ensimmäinen ohjauksensa, mutta kokeneena näyttelijänä hän osasi asettua näyttelijöiden saappaisiin hyvin ja antaa käytännön vinkkejä.

—Olen antanut vapauksia näyttelijöille ja he ovat saaneet myös vaikuttaa lopulliseen käsikirjoitukseen. Jotkin hauskat kommellukset, mitä sattui harjoituksissa, päätyivät lopulliseen näytelmään, kertoo Kauppinen.

Kauppinen kertoo, että vaikka näytelmä perustuu vanhaan romaaniin, siinä on nykyteatterillisia elementtejä, kuten vuorovaikutusta yleisön kanssa ja esiintymisalueen vapaata käyttöä.

Jussi Vatasen roolissa nähtävä raisiolainen Jani Tikkanen on ensikertalainen näyttämöllä, vaikka sitä ei uskoisi.

—Vaihdoin kahdeksan vuoden tekniikan jälkeen näyttämölle, eikä kaduta, kertoo Tikkanen.

Hän sanoo nauttineensa siitä, että näytelmä tarjosi mahdollisuuden heittää lauluosuuksissa lekkeriksi ja laulaa räikeästi nuotin vierestä.

Antti Ihalaisen roolissa esiintyvä lietolainen Joonas Miiluniemi epäröi aikaisemmin, miten niin vanha näytelmä ja sen huumori toimivat nykypäivänä.

—Huomasin, että samanlainen se ihmisen luonne on nykyäänkin, ja yhtä hyvin näytelmä voisi kuvata nykypäivää, Miiluniemi toteaa.

Viktor Brenner

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.