Paikalliset | 27.06.2024 09:00

Liedon upouusi matonpesupaikka on esteetön

Liedon upouusi matonpesupaikka on esteetön

Pesupaikalle on määritelty parkkiruutu liikennerajoitteisille.

Liedon keskustaan Teilipolun ja liitäntäpysäköinnin kupeeseen avattu uusi matonpesupaikka on esteetön.

—Toisen päädyn allas on mitoitettu niin, että pyörätuolissa istuvien on mahdollista käyttää sitä, kertoo Liedon kaupunginpuutarhuri Tarja Toropainen.

Pesupaikan pohjana on tasainen asfaltti, ja aivan pesupaikan viereen perustettu liikuntarajoitteisten pysäköintipaikka.

Kaikki on uutta: altaat, mankeli, kuivaustelineet. Altaita on kaikkineen kahdeksan, pitkillä sivuilla kolmet ja päädyissä yhdet isot.

—Täältä puuttuu vielä pari penkkiä ja roskis. Ne tulevat kesän aikana, jatkaa Liedon kaupungin viheraluemestari Maija Lainio.

Pesupaikan ympärille on istutettu nurmikkoa, ja joutomaata raivattu niin, että näkymä avautuu jokirantaa kohti. Pesupaikan ja liitäntäpysäkin välille on istutettu serbiankuusta, purppuraomenaa, rusotuomipihlajaa ja marjatuomipihlajaa.

—Pensaslajit on valittu sen mukaan, että niistä kasvaa aika korkeita. Ne tulevat antamaan varjoa ja näkösuojaa pesupaikalle, Lainio perustelee.

Valaistusta ei tehty lainkaan, sillä matonpesupaikka on käytössä vain kesäisin.

Keskustan matonpesupaikka sijaitsi aikaisemmin Teilipolun alapäässä, lähempänä jokea. Uutta pesupaikkaa oli kaavailtu jo pitkään, sillä vanha toimi jätevesiasetusten muututtua poikkeusluvalla. Pesuvedet ovat valuneet Aurajokeen, joten nykyasetusten mukaan paikalle olisi pitänyt rakentaa pumppaamo.

Liedon kaupunginhallitus esitti viime syksynä, että keskustasta olisi lakkautettu matonpesupaikka kokonaan. Valtuuston enemmistö oli kuitenkin uuden pesupaikan rakentamisen kannalla. Rahaa sen rakentamiseen päättäjät varasivat 60.000 euroa.

Paikka, johon matonpesupaikka nyt rakennettiin, sijaitsee lähellä Teilipolun jätevesipumppaamoa. Lähellä on myös liitäntäpysäköinti, johon autot on kätevä jättää pesun ajaksi parkkiin. Pesupaikka on näkyvällä sijainnilla, minkä toivotaan vähentävän ilkivaltaa.

Vanha pesupaikka puretaan pikimmiten pois.

—Vielä ei ole tarkempia suunnitelmia sen maisemoinnin suhteen, Lainio lisää.

Lainio ja Toropainen arvioivat, että seuraavaksi kunnostusta vaatinee Tarvasjoen matonpesupaikka.

Tarvasjoen ja keskustan lisäksi Liedossa mattopyykille pääsee Asemalla, Ilmarisissa ja Littoisissa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.