Paikalliset | 30.11.2023 16:03

Liedon kirjaston omatoimialue suljettuna iltaisin ja sunnuntaisin

Liedon kirjaston omatoimialue suljettuna iltaisin ja sunnuntaisin

Omatoimialueelle kirjaudutaan kirjastokortilla ja tunnusluvulla näyttävät Liedon kirjaston palvelupäällikkö Janne Blomqvist ja koulukirjaston kirjastonhoitaja Mikael Österlund.

Liedon kirjaston omatoimialue on toistaiseksi suljettuna iltaisin ja sunnuntaisin. Syynä on eräiden kirjaston asiakkaiden muita häiritsevä käyttäytyminen.

—Ikävintä oli, että muut asiakkaat lähtivät silloin kirjastosta pois ja osa ei uskaltanut tulla edes sisälle, kertoo Liedon kirjaston palvelupäällikkö Janne Blomqvist.

—Kyseessä ei ole vain Liedon ongelma, vaan häiriöitä on ollut maanlaajuisesti.

Uutisia googlaamalla huomaa, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoverkon kirjastoissa omatoimikirjaston käyttäjien pitää rekisteröityä. Samoin esimerkiksi Aurassa ja Pöytyällä kirjaston käyttäjien pitää päivittää omatoimikirjaston asiakkuutensa. Näin halutaan varmistaa kaikille turvalliset kirjastokäynnit myös omatoimiaikana.

—Ei ole vain kirjaston asiana miettiä, mitä asialle voitaisiin tehdä, vaan sitä pitää miettiä yhdessä muun muassa nuorisotoimen ja koulun kanssa. Myös nuorten vanhemmat olisi tärkeää saada mukaan keskusteluun. Yhdessä laaditaan säännöt, joiden mukaan toimitaan, Blomqvist ehdottaa.

 

Koulukirjasto opettaa kirjaston käyttöä

Kaikissa Liedon ala- ja yläkouluissa toimii koulukirjasto.

—Koulukirjastojen kautta tavoitamme kaikki kaupungin nuoret, muistuttaa koulukirjaston kirjastonhoitaja Mikael Österlund.

Sekä Blomqvist että Österlund painottavat, että nyt haetaan ratkaisua omatoimikirjastojen ongelmiin. Suomessa on myös kirjastoja, joissa omatoimiaika ei ole aiheuttanut harmia.

—Kirjasto toimii verovaroin, joten siinäkin mielessä ongelman ratkaisu on koko kaupungin asia. Kirjasto on yhteistä omaisuutta, Blomqvist tähdentää.

Österlund jatkaa.

—Kirjaston palvelut on tarkoitettu kaikille ja kirjasto palvelee kaikkia. Esimerkiksi kun mopopojat haluavat tietää enemmän moottoreista, he hakevat tietoa koulun kirjastosta. Kirjastoa siis osataan käyttää.

Blomqvist ja Österlund painottavat myös, että ei pidä leimata mitään ikäryhmää ongelman syyksi. Nuoret eivät ole yhtä suurta yhtenäistä massaa, vaan joukko yksilöitä.

Liedon kirjaston omatoimialue on avoinna maanantaista torstaisin kello 7—12. Perjantaisin ja lauantaisin kello 7—10.

Palveluajat ovat maanantaista torstaihin kello 12—19, perjantaisin kello 10—16 ja lauantaisin kello 10—15.

Lokakuun lopussa Turun kaupunginkirjasto ilmoitti tekevänsä muutoksia Yli-Maarian ja Runosmäen kirjastojen aukioloaikoihin. Muutoksien syyksi kerrottiin kirjastoissa ollut häiriökäyttäytyminen.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.