Paikalliset | 10.02.2022 08:17

Leipähuoneen rakennuspaikalla arkelogisia tutkimuksia

Leipähuoneen rakennuspaikalla arkelogisia tutkimuksia

Kirkon kyljessä tehdään maaliskuun aikana arkeologisia tutkimuksia.

Lieto Liedon kirkon peruskorjaushankkeeseen sisältyvän lisäosan, Leipähuoneen, rakentaminen on aluillaan. Ennen varsinaisten rakennustöiden alkua rakennuspaikalla tehdään Museoviraston pyynnöstä arkeologisia lisätutkimuksia. Näin varmistetaan, ettei rakennuksen alle jää dokumentoimatonta historiaa.

Kaivaukset tapahtuvat maaliskuun alussa. Niiden on arvioitu kestävän viikon. Tutkimusten toteuttaminen talviaikaan vaatii alueen suojaamista ja lämmittämistä. Alue huputetaan ennakkoon. Huputus tulee kirkon itäpäätyyn pikkukirkon viereen.

Museovirasto teki viime vuoden lopulla rakennuspaikalla koekaivauksia, joissa tuli esiin viitteitä haudasta ja mahdollisesta kivirakenteesta. Näiden perusteella Museovirasto on määrittänyt jatkotutkimustarpeiksi löydösten dokumentoinnin ja alueen tutkimisen. Hupulla suojattava alue on verrattain laaja varsinaiseen Leipähuoneen pinta-alaan nähden.

Arkeologisista tutkimuksista vastaa arkeologi Heini Ynnilä Ark-byroo Oy:stä.

Kun jatkotutkimukset tehdään kevättalven aikana, ei rakennustyön pitäisi niiden takia viivästyä. Leipähuoneen rakentaminen alkaa välittömästi, kun arkeologiset tutkimukset on tehty.

Leipähuoneen lisäksi kirkon peruskorjaushankkeeseen kuuluvat myös kirkon ja kellotapulin julkisivuremontit sekä uusien urkujen rakentaminen. Urut toimittaa saksalainen urkurakentamo Aleksander Schuke. Uudet urut soivat Liedon kirkossa ensimmäisenä adventtina 2023.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.