Paikalliset | 04.11.2021 10:32

Lasten palveluiden jatko uhattuna Tarvasjoella

Lasten palveluiden jatko uhattuna Tarvasjoella

Tanja Ölander ja vuoden ja 9 kuukauden ikäinen Roni ovat Tarvasjoen perhekerhon aktiivikävijöitä. Mukana kerhossa käy myös Öanderin 4-vuotias tytär.

Tarvasjokelainen kahden lapsen äiti Tanja Ölander kirjoitti viime viikolla Facebook-päivityksen, joka oli hätähuuto paikallisten lapsiperheiden palvelujen jatkumisesta.
—MLL:n toiminta sekä seurakunnan perhekerho, se viimeinen säännöllisesti auki oleva lapsiperheiden tapaamispaikka kylällä, ovat todellisessa vaarassa kävijämäärän takia, Ölander kirjoitti.
Hän jakoi kirjoitusta eri Facebook-ryhmissä ja toivoi, että ihmiset lähtisivät liikkeelle perhekerhoon. Viesti tavoitti lukuisia paikallisia asukkaita, jotka kertoivat, etteivät olleet edes tienneet kerhon olemassaolosta.

Perhekerho on tärkeä Ölanderin arjessa.
—Minulla on 2- ja 4-vuotiaat lapset, joiden kanssa olen kotona. Mitään muuta ilmaista toimintaa lapsiperheille ei ole Tarvasjoella tarjolla. Jos taas lähtisin ajamaan Lietoon kerhoon, on ajomatka esteenä, hän kertoo.
Seurakunnan perhekerhoa Tarvasjoella ohjaavat lastenohjaajat Heidi Laaksonen sekä Iida Juntunen. Torstaisin Tarvasjoen seurakuntatalolla kello 9.30—11.30 järjestettävässä kerhossa saa aamupalan, jonka lisäksi siellä askarrellaan, leikitään ja lauletaan. Kerhoon voi saapua ja sieltä lähteä koska itse haluaa.

Ohjaaja Heidi Laaksonen uskoo koronapandemian olevan syy kerhon vähäiseen kävijämäärään. Puskaradio ei ole tavoittanut Tarvasjoelle muuttaneita lapsiperheitä.
—Koronan jälkeen se ei ole lähtenyt käyntiin samalla tavalla kuin ennen. Uusia jäseniä ei olla tavoitettu parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Ihmiset eivät myöskään ole tutustuneet toisiinsa koronan aikana.
—Tarvasjoen katukuvassa kyllä näkyy lastenvaunuja työntäviä vanhempia keskellä päivää, joten kiinnostusta kerhoon voisi olla, Ölander uskoo.
Tanja Ölanderille perhekerho oli nimenomaan se paikka, jossa muihin paikkakuntalaisiin tutustui ensi kertaa.
—Sain sekä itselleni että lapsille kavereita. Ystävyys myös jäi kerhon ulkopuolelle.

Huolestunut Facebook-päivitys on nyt poikinut muutamia yhteydenottoja paikallisilta vanhemmilta ja isovanhemmilta. On siis toivoa, että perhekerho saataisiin vielä elvytettyä.
—Myös isovanhemmat voivat tulla lastenlasten kanssa kerhoon. Osallistujien ei myöskään tarvitse kuulua kirkkoon ja paikalle voi tulla myös yli seurakuntarajojen, meillä ei taustoja kysellä. Kerho on siis suunnattu alle kouluikäisille, jotka saapuvat paikalle oman aikuisen kanssa, Heidi Laaksonen sanoo.
Kerhoa järjestetään vielä marraskuun ajan torstaisin. Joulukuussa se on tauolla.
—Luvassa on kausisuunnitelman mukaista isänpäivätekemistä ja sen jälkeen alkavat jouluaskartelut, Laaksonen sanoo.

MLL etsii uutta puheenjohtajaa

MLL Tarvasjoen puheenjohtaja Petra Jorasmaa kertoo perhekerhon toimivan ikään kuin kotouttajana paikkakunnalle muuttajille.
—Samoin toimii MLL:n yhdistys. Niissä tutustuu muihin ihmisiin ja pääsee mukaan kylän toimintaan.
Jorasmaa on toiminut MLL:n hallituksessa viimeiset neljä vuotta, mutta kertoo, että nyt on edessä puheenjohtajan vaihto.
—Uutta verta ja puheenjohtajaa kaivataan. Ilman puheenjohtajaa ei yhdistystoimintaa voi olla. Yhdistys on toiminut Tarvasjoella 96 vuotta ja se tekee alueella monenlaista. Korona-aika valitettavasti himmasi varmasti kaikkien yhdistysten toimintaa.

MLL Tarvasjoki on järjestänyt toimintaa muun muassa lapsiperheille.
—Moni mieltääkin MLL:n nimenomaan lapsiperheiden toiminnaksi. Se kuitenkin kattaa kaikki vauvasta 18-vuotiaisiin. Haluaisimme jatkossakin toimia nuorten puolella, Jorasmaa sanoo.
Aikanaan MLL ryhtyi toimiin, kun Tarvasjoen yläkoulu oli lakkautusuhan alla ja teki asiasta kannanottoja, jotka osaltaan vaikuttivat siihen, että koulu säilyi.
—Annamme myös lahjoituksia päiväkodille ksylitol-pastillien muodossa. Sillä on iso merkitys lasten suun terveydenhuollossa. Toimintamme voivat olla näkymättömiäkin asioita, joita moni ei tule ajatelleeksi.

Uuden puheenjohtajan etsintä on kuitenkin kiireyslistan kärjessä. Yhdistyksen syyskokous on siirretty marraskuun loppuun. Kokouksessa päätetään uuden hallituksen johto, jotta yhdistystoiminta taataan ensi vuodelle.
—Vanhasta hallituksesta saadaan kokoon minimihallitus. Nyt nimenomaan puheenjohtaja tarvitaan, jotta yhdistystoiminta ensi vuodelle taataan. Myös hallitukseen pääsee halutessaan.
Jorasmaa kertoo, että puheenjohtajaksi käy kuka tahansa.
—Kunhan hän olisi rohkea ja ajattelee samoin kuin itse toimintaan lähtiessäni. Hänellä on vuoro edistää kylän lasten, nuorten ja perheiden asioita ja tehdä hyvää. Jokainen puheenjohtaja toimii kuitenkin omalla tyylillään ja tavallaan. Koulutusta on myös mahdollisuutta saada, eikä yksin tarvitse olla. Toimintakin muotoutuu pitkälti tekijöidensä mukaan.

Jorasmaa kokee, että on hyvä, kun yhdistys uusiutuu. Hän näkee MLL:n toiminnan merkityksellisenä harrastuksena.
—Moni voi säikähtää mahdollista vastuuta, kun on työtä ja omaa arkea harrastusten muodossa. Tämä ei kuitenkaan ole säännöllistä viikoittaista toimintaa, joka ajankäytöllisesti sitoo ihmisiä tiettyyn aikaan ja paikkaan. Kaikki teemme tätä oman arkityön ohessa ja omien resurssien puitteissa.
—Itseäni kiinnosti koulun puolesta tehtävä vaikuttamistyö. Joku toinen voi innostua enemmän tapahtumajärjestämisestä tai harrastekerhoista.
Petra Jorasmaa toivookin, että tulevaisuudessa MLL voisi vetää seurakunnan kanssa yhteistyössä iltaperhekerhoa tai iltaperhekahvilaa.
—Haluan kovasti uskoa, että joku rohkea henkilö pestiin vielä löytyy. En halua asiassa vielä luovuttaa.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.