Paikalliset | 25.05.2023 12:50

Kuvataiteen opettajasta MasterChef-voittajaksi

Kuvataiteen opettajasta MasterChef-voittajaksi

Kristiina Ponsimo veti ylleen kilpailun finaalissa käyttämänsä kokintakin. Käsissään hänellä on MasterChef-voittopokaali.

Ruskon Maunun koulun kuvataiteen opettaja Kristiina Ponsimon arki on jatkunut normaalina MaterChef-kilpailun voiton jälkeen. Mtv3-kanavalla pyörineen kilpailun jaksot ovat nyt tulleet televisiosta ja sana voitosta on kiirinyt myös oppilaiden keskuudessa.

Turkulainen Ponsimo kertoo MasterChefin olleen varsinainen hyvän mielen ohjelma. Kisassa menestymisen eväät hän oli kuitenkin saanut jo lapsuudenkodissaan.

—Olen tehnyt ruokaa pienestä pitäen. Hyvä ruoanlaiton taito tulee äidin puolelta. Samoin visuaalisuus ja kauniit kattaukset. Isä puolestaan otti minut keittiöön mukaan. Isän äiti opetti perinneruokien valmistamisen ja leipomisen taidon, hän kertoo.

Kristiina Ponsimo taitaakin lähes kaikki suomalaiset perinneruoat ja yhdistelee niihin ranskalaista keittiötä.

—Matkustelun kautta olen tutustunut eri ruokakulttuureihin. En pelkää maistaa mitään ja pidän kaikesta.

MasterChef voittaja kertoo arvostavansa etenkin puhdasta suomalaista lähiruokaa. Kalat ja äyriäiset ovat hänen vahvuutensa.

—Matkustellessakin etsin aina paikallisia ja mahdollisimman autenttisia ravintoloita, hän kertoo.

Apuna uusien elämysten löytämisessä matkoilla toimii TripAdvisor-sovellus.

Nuoruusvuosinaan Ponsimo on ollut Erasmus-vaihdossa Italiassa ja lukioaikana vaihto-oppilaana Australiassa. Siellä hän tutustui merenelävien maailmaan sukellellen kampasimpukoita merestä ja kalastaen taskurapuja.

Voitto oli yllätys

Kristiina Ponsimon isä ilmoitti hänet MasterChef-kilpailuun runsas vuosi sitten äitienpäivän aikaan.

—Kisasta oli kyllä puhuttu, mutta tv-kamerat mietityttivät.

Isän tekemän hakemuksen jälkeen Ponsimo pääsi jatkoon karsinnoissa ja päätyi kokkauskokeeseen Helsinkiin. Monen vaiheen kautta hänet valittiin kymmenen kilpailijan joukkoon.

—Kunhan en ensimmäisenä putoa kisasta, oli ajatukseni kisaan lähtiessä. Jossain vaiheessa tajusin, että minullahan on mahdollisuus menestyä.

Ponsimo onnistui kokkaamaan tiensä finaaliin, jossa häntä vastassa olivat kolmekymppiset miesfinalistit.

—Pärjäsin finaalissa hyvin ja kokkasin ilman paineita. Silti olin varma, että voiton veisi jompi kumpi miehistä.

Finaalissa toinen kilpakumppani ei kuitenkaan ehtinyt valmistamaan kastiketta lautaselle. Se oli yksi ratkaiseva tekijä kiihkeässä kokkauskamppailussa, joka edesauttoi Ponsimon voittoon.

Hän kuvailee kisan tuomaristoa ihanaksi. Etenkin Helena Puolakan kanssa klikkasi hyvin.

—Hän kertoi muistavansa ikuisesti rapukeittoni maun.

Kari Aihinen puolestaan tuli tutuksi hassuttelevana ja laulavaisena tuomarina. Henri Allén veti puolestaan kisaajille MasterClass-tunteja.

Kilpailijoita Ponsimo kuvailee hyvin erilaisiksi. Heitä kaikkia kuitenkin yhdisti intohimo ruoanlaittoon.

—Olen kutsunut heidät kaikki meille kesällä rapujuhliin, Ponsimo kertoo.

Grillileipä vei painetehtävään

Kilpailun tuomaristolta Ponsimo sai kehuja annostensa visuaalisuudesta.

—Taika-aiheisessa tehtävässä sai kokeilla erilaisia tekniikoita, kuten lehtikultaa, savua, nestemäistä typpeä ja isomaltia. Isomalti on keinotekoista sokeria, jota uskaltauduin kokeilemaan. Lopputulos oli taianomainen ja annoksessa oli tarjolla tuulihattuja.

Ennen kaikkea kisa opetti uusia taitoja keittiöön.

—Kotoa löytyy laitteita jäätelökoneesta alkaen, mutta ammattitason laitteiden käyttö kisassa oli huikeaa. Oli myös ihanaa, että käytössämme oli ruokavarasto, jossa raaka-aineiden hintaa ei tarvinnut miettiä.

Jännitystä kisan tiimellyksessä toivat terävät veitset, joiden ansiosta joissain jaksoissa kisaajien käsissä satetaankin nähdä laastareita ja kumihanskoja.

Sattuipa Ponsimollekin mokia hektisissä kuvauspäivissä. Hän muun muassa poltti kerran kätensä kuumassa paistinpannussa.

—Kisan puolivälissä olleessa leipätehtävässä mokasin. Tehtävänantona oli valmistaa grillileipä. Tein raclette-leipiä, joissa käytin poroa. Sain palautetta, ettei poron lihaa kuulu tällä tavalla käyttää. Näin ollen jouduin painetehtävään, jossa oli mukana neljä kokkia, joista kaksi putosi kisasta.

Osallistuminen pysyi salassa

Vaikka Ponsimo ei päässyt MasterChef-keittiön parvelle kertaakaan turvaan painetehtäviltä, kertoo hän suoriutuvansa kokkaamisesta hyvin paineen alla. Ehkä pitkää pinnaa on antanut 13-vuotinen ura kuvataideopettajana yläkoulussa.

Ohjelmaa kuvattiin viime syksynä, eikä Ponsimo saanut hiiskahtaa kenellekään osallistumisestaan. Peitetarinanaan hän käytti Steiner-pedagogiikan opintoja, joiden takia joutui olemaan pois opetustehtävistä.

—Vasta tammikuussa sain kertoa osallistumisestani. Kerroin asiasta oppilaille ja siitä kuukauden päästä ohjelma jo pyörikin telkkarissa.

—Voiton salaaminen ei ollut yhtä vaikeaa. Oppilaat tosin yrittivät saada minut nalkkiin. He muun muassa kyselivät, mitä aion tehdä voitosta tulleella kymppitonnilla, mutta en mennyt lankaan, Ponsimo nauraa.

Oppilaat ovat ottaneet voiton ihanasti vastaan ja onnitteluja ja kortteja on sadellut opettajalle. Moni on kysellyt, jatkaako hän vielä koulun opettajana ensi vuonna.

—Kaikki on avoinna, mutta eiköhän. Haaveissani olisi perustaa saaristoon oma bed and breakfast -paikka, mutta sellaista ei vielä hetkeen tule. Myös tilauskokkina työskentely kiinnostaa minua tulevaisuudessa, Ponsimo paljastaa.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.