Paikalliset | 03.05.2024 10:24

Kuntalaiset vaativat parempia lasten ja nuorten palveluja

Kuntalaiset vaativat parempia lasten ja nuorten palveluja

Ruskon kunnantalon edessä järjestettiin viime maanantaina mielenosoitus. Väkeä puhutti erityisesti Merttelän väistötilat ja erityisopettajan resurssin väheneminen.

—Onni asuu kuulemma Ruskolla. Mutta missä täällä? kysyy Miia Saaristo ja viittaa Ruskon varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilanteeseen.

Saaristo ja kourallinen muita ruskolaisia osoitti maanantaina mieltään kunnantalon edessä. Mielenilmauksen ideana oli kertoa kokoustaville päättäjille, että vanhemmilla on huoli täkäläisten lasten ja nuorten palveluista.

Pelkona on, että tilanne kurjistuu lisää. Kunnalla on meneillään organisaatiotarkastelu, jolla tähdätään säästöihin. Opetus- ja varhaiskasvatussektorilla käydään yt-neuvotteluja.

Suuttumusta on herättänyt varsinkin Merttelän väistötilat, joiden moni vanhempi ei koe soveltuvan pienille lapsille. Lakkautetun koulun tilat valjastettiin varhaiskasvatuksen käyttöön siksi aikaa, kun Karhukallion uutta päiväkotia rakennetaan.

—Merttelän tilat eivät toimi. Ne ovat äärettömän huonot, ärähtää Joonas Virkalahti.

Pelkona ovat sisäilmaongelmat ja varsinkin melu. Liikuntasali on jaettu neljään pienryhmätilaan väliseinillä, jotka eivät pidä ääntä kurissa. Tilanne on sietämätön paitsi lapsille myös henkilöstölle.

—Äänenvoimakkuudeksi on mitattu jopa yli 90 desibeliä, Virkalahti kertoo.

Toinen kuuma peruna on Kirkonkylän koulun erityisopettajan työsuhteen päättäminen. Erityisopettaja on työskennellyt hankerahalla ja kun hanke loppuu, hänen työsuhdettaan ei näillä näkymin jatketa.

Kirkonkylän koulun 10-vuotias Väinö Pekkala hyödyntää erityisopettajien pitämää Kaffelan pienryhmää päivittäin.

—Kun tunnit ovat isossa ryhmässä, en pysty keskittymään yhtä hyvin kuin Kaffelassa, Pekkala vertaa.

Päivi Aalto kokee, että tähän mennessä erityisopettajan pakeille on päässyt helposti. Huolena kuitenkin on jatko: kun resurssi vähenee, pääseekö enää.

Tarve erityiselle tuelle on lisääntynyt valtakunnallisesti, eikä Rusko ole poikkeus sääntöön.

Vanhemmat kokevat, että Ruskolla lapset ja nuoret ovat olleet pelinappuloita. Heitä on siirretty paikasta toiseen pelkästään euroihin vedoten, ei lapsen etua miettien. On uuvuttavaa, kun jatkuvuutta ei ole.

—Toivon rakkaalta kotikunnaltani pitkän tähtäimen suunnitelmia tulevien veronmaksajien hyväksi, painottaa Tanja Uotila.

Rusko on kuitenkin muuttovoittoinen kunta ja talous kunnossa, Aalto muistuttaa.

—Lapset ovat väärä kohde säästää.

Niina Pekkala on yksi mielenosoituksen järjestäjistä. Hän on tehnyt kuntalaisaloitteen siitä, että Rusko tekisi lapsivaikutusten arvioinnin aina, kun päätöksiä tehdään lapsiin ja nuoriin liittyvissä asioissa.

Rusko on Pekkalalle tärkeä ja hän toivoo, että kotikunta olisi hyvinvoiva ja elinvoimainen jatkossakin.

—Jos ei ole varaa, pitäisi miettiä, miten rahaa saadaan lisää. Nostamalla veroja, houkuttelemalla elinkeinoelämää tänne, Pekkala pohtii.

Mitä tähän sanovat Miia Saaristo ja Joonas Virkalahti: olisitteko valmiit maksamaan nykyistä enemmän kunnallisveroa, jos se tarkoittaisi parempia palveluita?

—Kyllä, he vastaavat yhdestä suusta.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.