Paikalliset | 13.10.2022 13:57

Kotihoito sai oman tukikohtansa

Kotihoito sai oman tukikohtansa

Maaria-Paattisten kotihoito on kotiutunut Paattisten liikekeskukseen. Turun kaupunki vuokrasi OP Vakka-Auranmaalta tyhjiksi jääneen konttorin kotihoidon työtoimitilaksi.

—Melkein 10 vuotta etsimme täältä kotihoidolle tiloja. Kaikki kaupungin paikat käytiin läpi, mutta missään ei ollut meille tarpeeksi tilaa. Nyt vihdoin saimme paikan, iloitsee Maaria-Paattisten kotihoidon lähijohtaja Tanja Lampola.

Aiemmin Pohjois-Turun kotihoito toimi kahdessa paikassa: Paattisilla aluetalossa ja Jäkärlässä liikuntahallin yhteydessä. Kumpikaan tila ei vastannut mitoitukseltaan eikä kunnoltaan tarkoitustaan.

Nyt koko henkilöstö mahtuu kokoontumaan yhdessä samassa paikassa. Töitä on helpompi organisoida, tieto kulkee tehokkaammin ja vertaistukea on lähellä. Jokaisella tiimillä on kokoustamispaikka, ja esimerkiksi sairaanhoitajilla omat huoneensa.

—Olen aina työskennellyt yksin Paattisilla, joten nyt on ollut ihanaa, että kollegat ovat tässä lähellä. Voi kysyä mielipiteitä muilta, kuvailee terveydenhoitaja Jutta Kallin.

Nurjana puolena on ajaminen. Pohjois-Turku on työalueena laaja. Kun Paattisilta ajaa kahdesti esimerkiksi Metsämäkeen ja takaisin, kilometrejä kuluu. Yhden työpäivän ajamista saattaa tulla 80 kilometrinkin verran.

—Mutta nyt tiimit ovat samoissa tiloissa ja se on tärkeintä. Ajamista tällä alueella on aina, mihin suuntaan sitten lähteekin, toteaa sairaanhoitaja Juho Sainio.

Maaria-Paattisten kotihoito kattaa alueen aina Tortinmäestä Yli-Maariaan ja Saramäestä Moisioon. Toistaiseksi siihen kuuluu myös osa Kärsämäkeä.

—Meillä on noin 70—80 asiakasta, pääasiassa vanhuksia. Suurimman osan luona kotihoito käy useamman kerran päivässä, Lampola kertoo.

 

Huhuilta siivet poikki

Maaria-Paattisten kotihoito muutti Paattisten liikekeskukseen elokuun alussa. Muutto piti olla jo aiemmin kesällä, mutta se viivästyi teknisten puutteiden vuoksi. Muutto oli iso rutistus työarjen keskellä, mutta sujui lopulta mukavasti.

—Tilat olivat muutoin käyttövalmiit. Pankki jätti kalusteet tänne, joten meidän ei tarvinnut tehdä hankintoja — paitsi ostimme isomman jääkaapin.

Kylillä kiertävälle huhulle, jonka mukaan kotihoito olisi ajanut pankin liikekiinteistöstä pois, painetaan jarrua.

—Se ei tietenkään pidä paikkansa, Jutta Kallin painottaa.

Kotihoito kiinnostui tiloista vasta, kun OP Vakka-Auranmaa oli lakkauttanut Paattisten konttorin.

Liikekiinteistössä sijaitseva pankin vanha neuvottelutila, missä aiemmin kokoontuivat yhdistykset, on nyt vuokrattuna Paattisten Tili oy:lle.

Uusiin tiloihin on totta kai totuttelunsa, Tanja Lampola toteaa. Yleisiä pelisääntöjä ja toimintatapoja luodaan. Sähköautoille on luvattu latauspaikat, niitä vielä odotellaan.

Seuraava iso muutos odottaa kuitenkin jo nurkan takana. Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä siirtyy hyvinvointialueille 1. tammikuuta 2023.

—Katsotaan sitten, miten iso alue meille tulee hoidettavaksi, Kallin naurahtaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.