Paikalliset | 17.03.2022 07:31

Korona kurittaa nyt päiväkoteja

Korona kurittaa nyt päiväkoteja

—Tämä viikko on ollut meillä aika hyvä koronan suhteen, sanoo päiväkodin johtaja Satu Jokiniemi ja koputtaa puuta. Viskareiden kanssa aurinkoja askartelemassa myös varhaiskasvatuksen opettaja Heidi Mäkelä (oik.).

Lieto Päiväkodit ovat saaneet tuta koronavirustartuntojen kasvun. Kulunut vuosi on ollut tähän mennessä pahin: sekä lapsia että henkilökuntaa on ollut paljon sairaana.
—Koronan alkuaika oli kaikkineen varhaiskasvatuksessa aika rauhallinen. Oli pääasiassa yksittäisiä tapauksia. Nyt sairaustapauksia on ollut paljon oikeastaan koko tämän vuoden, kertoo Liedon kunnan varhaiskasvatusjohtaja Elina Lindholm.

Tiiviissä yhteisössä taudit tarttuvat helposti, ja nyt jylläävät koronavariantit leviävät erityisen nopeasti.
—Tällä hetkellä korona näkyy päiväkodeissa enemmänkin henkilöstön poissaolona, ei niinkään lasten, Lindholm jatkaa.

Saman vahvistaa Härkätien terveyskeskuksen johtajava ylilääkäri Veli-Matti Leinonen. Helmikuuhun verrattuna tartunnat ovat vähentyneet alle 20-vuotiaiden ikäryhmissä.

”Kaikin keinoin pidetään auki”

Yhtälö on hankala: lapset tarvitsevat hoitopaikan, mutta varhaiskasvatushenkilöstö on kortilla.
—Sijaisia ei tällä hetkellä saada. Varhaiskasvatuksen työntekijäpula on niin totaalinen. Kaikki tehdään sen eteen, että henkilökuntaa saataisiin, mutta ihmisiä ei vaan kerta kaikkiaan tällä alalla ole, Lindholm sanoo.

Liedon kunta sulki tällä viikolla avoimen varhaiskasvatuksen, jotta sen työntekijät saatiin sijoitettua päiväkoteihin ja näin lakisääteinen toiminta jatkumaan.
—Olemme tehneet päätöksen, että pidämme päiväkodit auki kaikin mahdollisin keinoin. Ihan viimeinen mahdollisuus olisi ryhtyä sulkemaan niitä. Jos päiväkoteja suljettaisiin, pitäisi vanhempien jäädä jälkikasvunsa kanssa kotiin. Se taas tarkoittaisi koko yhteiskunnan pyörimisen hidastumista, Lindholm muistuttaa.

Kun eteen on tullut tiukka paikka, esimerkiksi Melukylän päiväkodissa on yhdistetty ryhmiä.
—Meillä on se hyvä tilanne, että olemme iso talo, 7 ryhmää, ja meillä on kaksi varahenkilöä käytettävissä, kertoo Melukylän päiväkodin johtaja Satu Jokiniemi.
—Itsekin olen viime aikoina tehnyt enemmän hommia ryhmissä kuin toimistossa, hän lisää.

Kun sairaustapauksia on paljon, henkilökunnan työaikojen jaksottaminen vaikeutuu. Melukylä on auki puoli seitsemästä viiteen.
—Jos sellainen tilanne tulee eteen, aukioloaikoja lyhennetään. Ainakaan toistaiseksi niin ei ole jouduttu tekemään. Toivottavasti ei joudutakaan, Elina Lindholm toteaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.