Paikalliset | 14.05.2021 09:05

Kolea ja märkä sää jarruttaa kevätkylvöjä

  • Teemu Alikirri ja Mika Alikirri kertovat kevätkylvöjen olevan keskimääräistä myöhäisemmässä. Syysviljasato tosin vaikuttaa lupaavalta.

  • Syksyllä kylvetyn rapsin kukka on jo nupullaan.

Lietolainen maanviljelijä Mika Alikirri kertoo kuluneen kevään olleen kylmä ja sateinen. Säätiloilla on ollut vaikutusta kevätkylvöihin, jotka edelleen odottavat autuaampia säitä. Vaikka kuluneella viikolla riitti lämpöä, on viikonloppuna ja alkuviikosta luvassa jälleen sateita. Viljelijä on silti toiveikas sen suhteen, että ensi viikon loppupuolella kylvöt voitaisiin vihdoin aloittaa.
Alikirri viljelee veljensä Vesan ja veljenpoikansa Teemun kanssa tilalla rapsia, vehnää, ruista, kauraa, mallasohraa ja ruokahernettä. Nyt eletään sitä aikaa, kun kevätviljat ja herneet pitäisi saada maahan.
—Jos kuun vaihteeseen asti mennään, on kevätvehnää enää turha kylvää, sillä se jää köykäiseksi ja kuivuu. Lisäksi kuivauskustannukset kasvavat, kun siirrytään myöhäiseen syksyyn. (Kuivaamisen polttoaineena käytettävä) öljy ei ole halpaa, maanviljelijä kertoo.

Rapsin kukinta lähestyy

Alikirrit ottivat viime syksynä riskin ja kylvivät kaksi kolmasosaa syysviljasta maahan. Se kannatti.
—Syyskasveista ei koskaan tiedä, mutta tämä talvi oli niille armollinen. Sateet ja vilpoinen keli ovat auttaneet siihen, että ne ovat hyvin juurtuneet. Pian rapsi kukkiikin jo, Mika Alikirri kertoo.
Säiden puolesta vastaavaa vuotta on eletty viimeksi vuonna 1995. Silloin ei miehen mukaan saatu kunnon kylvöä aikaiseksi keväällä ollenkaan.
Alikirri kertoo laskeneensa kylvöjen aloittamisen keskiarvoa 16 viime vuoden ajalta.
—Nyt ollaan keskimäärin viisi vuorokautta myöhässä kylvöissä. Tosin näyttää siltä, että myöhemmäksi menee joka tapauksessa. Ohran kylvön ajankohta olisi ihanteellinen silloin, kun koivu alkaa kukkimaan, hän tuumaa.
Viljelijän kannalta ihanteellinen sää miehen mukaan on 23 astetta lämpöä ja viikonloppuisin 15 millimetriä vettä.

Korona vaikuttaa viljelijän kukkaroon

Myös koronapandemia vaikuttaa viljelijöihin.
—Viime talvella tavarasta tuli kohtuullinen hinta. Nyt kuitenkin pelkään, että tuotannon kustannukset nousevat koronan takia, Mika Alikirri kertoo.
Syynä on maailmanlaajuinen puute. Tilanteeseen vaikuttaa toki myös öljyn hinta, johon maatalouskoneisto on sidottu.
Peltotyöt on silti tehtävä, eikä EU:n budjettien tai maailmantalouden tilanteen seuraaminen auta arjessa. Aurinkoiset päivät kuluvat pellolla tänäkin kesänä. Viljelystöiden ohessa kesä kuluu salaojahommien parissa.
Alikirrin tilan sato päätyy lähiseuduille ja ympäri Suomea.

—Satoa menee Raisioon ja Naantaliin. Rapsia Kirkkonummelle ja mallasohraa talvella Lahteen, mies luettelee.
 
Ina Virtanen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.