Paikalliset | 04.04.2024 13:46

Kohti uutta Keskuskoulua

Kohti uutta Keskuskoulua

Havainnekuva tulevasta koulurakennuksesta. Kuva: NCC Suomi.

Liedon uuden Keskuskoulun rakennusprojekti on alkanut. NCC Suomen rakentama 500 oppilaan yläkoulu valmistuu keväällä 2026.

—Nyt tehdään pohjatöitä. Alueelle on pystytetty työmaa-aitoja, kaadettu puita ja yksi vesiliittymä napataan kiinni työmaaparakkien tieltä, Liedon kaupungin rakennuttajapäällikkö Kaisa Manner kertoo tämänhetkisestä tilanteesta.

Tammikuussa työnsä kaupungilla aloittanut Manner kertoo uuden koulun rakennushankkeen olevan Liedon mittakaavassa suuri. Hankkeen kokonaiskustannukset Liedolle ovat 22,6 miljoonaa euroa.

—Maallikon silmin ensimmäisinä kuukausina voi näyttää siltä, ettei mitään tapahdu. Kun rakennuksen runkovaiheeseen päästään, alkaa asioita tapahtua nopeasti, Kaisa Manner toteaa.

Uuden Keskuskoulun runkovaihe ajoittuu alkamaan heinä-elokuussa ja sisätilojen valmistusvaihe tammikuussa 2025.

Rakennustyömaan vieressä sijaitsee edelleen osittain käytössä oleva ja tulevaisuudessa sisäilmaongelmien takia purettava Taatilan yhtenäiskoulun yläkoulu. Nykyisen koulun nimesyä huolimatta rakennushankkeen projektinimenä käytetään kuitenkin Liedon uutta Keskuskoulua.

—Syy työnimeen on se, että hanke ehdittiin kilpailuttamaan tällä nimellä, Manner selvittää.

Uusi koulu on kooltaan yhteensä 7.600 neliömetriä. Vanha koulurakennus on kooltaan 6.250 neliömetriä paja-rakennusta lukuunottamatta. Uusi koulu on kaksikerroksinen ja se perustetaan pääosin maanvaraisille anturoille ja osittain porapaaluille yhden siiven kohdalta.

Koulurakennus tehdään betonielementeistä, vuorataan punatiilellä ja peltisillä julkisivuelementeillä ja katetaan peltikatolla.

Uudisrakennus valmistuu maaliskuussa 2026. Muutto Taatilan yhtenäiskoulun nykyisestä rakennuksesta uuteen tapahtuu kesän 2026 aikana. Vanhan yläkoulurakennuksen purku- ja pihatyöt aloitetaan saman vuoden elokuussa.

—Uuden koulurakennuksen materiaalivalinnat on tehty tarkkaan, otettu huomioon puhtaus- ja sisäilmaluokitukset ja ilmanvaihto on mitoitettu henkilömäärän mukaan, Manner sanoo.

 

Pysäköintialue ja välituntipiha

Rakennustöiden käynnistyttyä on työmaaturvallisuuteen kiinnitetty erityistä huomiota, sillä työmaan välittömässä läheisyydessä opiskelee Taatilan yhtenäiskoulun yläkoulun oppilaita nykyisessä koulurakennuksessaan sekä väistötiloissa, jotka sijaitsevat yläkoulun ja lukion välisellä parkkipaikalla.

—Jalankulkijoiden takia työmaalle tulee portti, josta soitetaan, kun halutaan päästä sisään. Alueella on ainoastaan yksi suojatie, jossa työmaaliikenne ja kevyt liikenne risteää. Lukiolta käydään esimerkiksi yhtenäiskoululla syömässä, Kaisa Manner kertoo.

Pelkän uudisrakennuksen kustannukset ovat 17 miljoonaa euroa. Loput kustannuksista liittyvät samassa pihapiirissä olevan paja-rakennuksen saneeraukseen, vanhan koulun purkuun sekä piha- ja pysäköintialueen rakentamiseen.

—Paja-rakennus saneerataan ja se jää nykyiselle paikalleen. Uudisrakennuksessa ei ole tiloja teknisen työn luokille, Kaisa Manner kertoo.

Purettavan Taatilan yhtenäiskoulun paikalle tulee pysäköintialue, joka jää uuden koulurakennuksen ja Novidan kampuksen väliin.

—Tulevaisuudessa uuden koulun taakse kulkee tie huoltoajolle ja keittiön paikoitusalueelle. Saattoliikenne aivan koulun läheisyyteen on ainoastaan liikuntaesteisille. Muu saattoliikenne jatkaa Opintiellä kuten ennenkin, Manner kertoo.

Uuden koulun välituntipihasta halutaan tehdä entistä viihtyisämpi.

—Tavoite on kannustaa oppilaita aktiivisiksi välitunneilla.

Rakennusprojekti toteutetaan KVR-urakkana, eli avaimet käteen -periaatteella.

—Uudet tilat ovat kaupunkilaisten peruspalveluita ja välttämättömyyksiä, jotka ajavat valmistuessaan kaupunkilaisten etua, Manner päättää.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.