Paikalliset | 27.06.2024 09:00

Kesän kantaesityksenä Siskoista parhain

Kesän kantaesityksenä Siskoista parhain

Paattislainen Vinttiteatteri täyttää kymmenen vuotta. Teatterin perustivat Laura Kulmala ja Helmiina Heikkilä.

Paattisilla toimiva Vinttiteatteri täyttää kymmenen vuotta. Laura Kulmala ja Helmiina Heikkilä olivat jo vuosikymmen sitten kokeneita teatteriharrastajia. He halusivat valmistaa kahden naisen näytelmän. Jos sopivaa näytelmätekstiä ei löytyisi, kaksikko kirjoittaisi sellaisen itse ja vieläpä omalle teatterilleen. Sille oli paikka navetan vintillä Ullaisten Heikkilässä. Näytelmä kertoi Matildan ja Kyllikin elämästä 1930-luvun maaseudulla. Tarinaan oli kerätty aineksia muun muassa sukulaisten kertomista muistoista.

Turun Tienoo kertoi Vinttiteatterista ensimmäisen kerran 10. kesäkuuta 2014. Laura Kulmala, tuolloin sukunimeltään Hurme, oli kertomassa teatterista ja Yhteinen oma -näytelmästä Paattisten seuran kokouksessa.

—Toivomme esitykseen paljon katsojia. Toivomme myös, että voisimme jatkaa kesäteatterin tekemistä myös ensi kesänä.

Kymmenen vuotta myöhemmin voidaan todeta, että toive katsojista toteutui.

—Katsojamäärä oli yllätys, Laura Kulmala sanoo nyt.

Helmiina Heikkilä jatkaa.

—Luulimme, että vain sukulaiset tulisivat katsomaan näytelmää. Paattisilla oli kesäteatterille selvä tarve. Katsojia on tullut lähialueilta, mutta myös kauempaa.

Toinen yllätys olivat myönteiset arvostelut. Näin Turun Tienoo Yhteisestä omasta 17. heinäkuuta 2014: ”Kaiken kaikkiaan Yhteinen oma on hauska, rohkea, koskettava ja laadukas kahden teatterinaisen taidonnäyte, joka tulee iholle ja jättää muistijäljen. Paattisten kesäteatterin ensimmäinen näytelmä ansaitsee jatkoa myös ensi vuonna, teemalla ei ole väliä, kunhan laatu säilyy korkeana.”

Jatkoa seurasikin. Kun Yhteistä omaa kirjoitettiin, ei ollut tiedossa, että siitä kasvaisi trilogia. Yhteisen oman Matildan ja Kyllikin tarina jatkui näytelmissä Kehystettyjä unelmia (2015) ja Siitä mihin jäimme (2016). Nämäkin saivat hyvät arvostelut. Näytelmän tarina eteni 1930-luvulta sota-aikaan. Tekijäkaksikkoa jännitti, miten yleisö ottaisi vastaan heidän tulkintansa 1940-luvun Suomesta. Kun yleisö ja tekijät keskustelivat näytelmän jälkeen kävi selvästi, että yleisö oli pitänyt näkemästään.

—Yleisö tekee teatterista kokonaisuuden ja yleisö on löytänyt tänne, Laura Kulmala sanoo.

Kun teatteri ja sen tekeminen on omissa käsissä, voi teatteria tehdä joustavasti aikatauluttaen oman elämäntilanteen mukaan. Kaiken lähtökohtana kuitenkin on, että tekeminen on mielekästä ja mukavaa niin näyttelijöille kuin koko työryhmällekin. Teatterihan tarvitsee tekijät vastaamaan valoista, äänistä, lavasteista, liikenteen ohjauksesta ja niin edelleen. Eli Paattisille on koko ryhmän mukava tulla, kuten Kulmala ja Heikkilä sanovat.

Vinttiteatteri on myös tarjonnut näyttämökoulutusta. Se on järjestänyt teatteri-ilmaisun kurssin lapsille ja nuorille. Kurssia veti Eveliina Nieminen. Teatterikurssi on järjestetty myös senioreille.

Vinttiteateri viettää 10-vuotisjuhlaviikkoa 22.—27. heinäkuuta. Tuolloin kantaesitetään Siskoista parhain -näytelmä, jonka ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Helmiina Heikkilä ja Laura Kulmala. Näytelmä kertoo siskoista keskellä perinnönjakoa ja korona-aikaa. Kyseessä ei ole näytelmä koronasta, vaan keskiöön nousevat sisarusten keskinäiset suhteet, mutta korona tuo elämään omat mausteensa. Kantaesitys on 22. heinäkuuta. Kaikkiaan näytelmä esitetään viisi kertaa.

Oodi vintille on laulu- ja runoilta. Kokonaisuudesta vastaavat Helmiina Heikkilä, Laura Kulmala sekä tutut taiteilijat Vintin aiemmilta vuosilta: Ville Aalto, Oona Airola, Helka Ermala, Karlo Haapiainen, Pekko Honkasalo, Antti Kulmala, Pyry Kähkönen ja Sanna-Mari Metsi. Laulu- ja runoillan jälkeen seuraa keskustelua yleisön kanssa. Esitykset ovat 26. ja 27. heinäkuuta.

10-vuotisilmat ovat 27. heinäkuuta. Illan musiikista vastaa Polaroid.

Vinttiteatterin näytelmiä ovat olleet trilogia Yhteinen oma (2014), Kehystettyjä unelmia (2015) ja Siitä mihin jäimme (2016), joissa käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasivat Helmiina Heikkilä ja Laura Kulmala.

Siniverinen strategia (2017, Helmiina Heikkilän ja Laura Kulmalan lisäksi käsikirjoittajana oli ohjaaja Oona Airola), Saunan takana (2018, käsikirjoittajat. Helmiina Heikkilä ja Karlo Haapiainen. Näytelmä vieraili Turun kaupunginteatterin Sopukassa 2019 ja Vantaan näyttämöllä 2020).

Ajatuksissa (2023, käsikirjoitus Helmiina Heikkilä, näyttelijät seniorikurssilaisia).

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.