Paikalliset | 29.06.2023 10:50

Kasvisvaihtoehto yläkoululaisille kahtena päivänä viikossa

Kasvisvaihtoehto yläkoululaisille kahtena päivänä viikossa

Ruskon kunnanvaltuusto kokoontui maanantaina tämän kevätkauden viimeiseen kokoukseen. Perussuomalaisten varavaltuutettu Sami Niemi (kolmas vasemmalta) ei olisi halunnut myöntää rahaa kasvisruuan tarjoamiseen.

Kasvisruokavaihtoehdon tarjoamista jatketaan Maunun koulussa. Ruskon kunnanvaltuusto myönsi kasvisruokaa varten 7.050 euron suuruisen määrärahan.

Määräraha kattaa sekä syys- että kevätlukukauden ja sillä kustannetaan kasvisvaihtoehto kahtena päivänä viikossa.

Kasvisvaihtoehdon tarjoaminen pohjaa nuorisovaltuuston tekemään aloitteeseen. Nuorisovaltuusto esitti alkujaan, että kasvisvaihtoehto olisi tarjolla joka päivä kaikissa ruskolaiskouluissa, mutta käsittelyn edetessä raameja on supistettu.

Keväällä kasvisruokavaihtoehtoa tarjottiin muun ruuan ohella Maunun koulussa kolmena päivänä viikossa, ja toukokuussa opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta alensi syksyllä alkavaksi lukukaudeksi päivät kahteen.

Tämäkään supistus ei riittänyt kaikille. Varavaltuutettu Sami Niemi (ps.) ehdotti, ettei määrärahaa myönnettäisi lainkaan.

Niemi vetosi ”tavallisen ruuan” terveellisyyteen. Hän vertasi kasvisruokaa muoti-ilmiöön.

—Lapset ja alaikäiset eivät itse välttämättä ole parhaita tekemään päätöksiä kaikissa itseään koskevissa asioissa omaksi parhaakseen.

—On mielestäni aivan väärä kehityssuunta, että lähdetään mahdollistamaan aivan kaikkea, mitä lapset ikinä keksivätkään pyytää, Niemi perusteli.

Valtuutettu Laura Yli-Arvela (kok.) ampui alas argumentin, että lihaton ruoka olisi ravinneköyhää.

—Tässä kasvisruuassa, jota tarjotaan, on huomioitu kasvisproteiini, joka täyttää samat edellytykset [kuin sekaruokakin] terveelliseen ruokavalioon niin lapsilla kuin aikuisillakin.

Varavaltuutettu Hanna Salmela (sd.) muistutti, että nuoret tekevät eettisiä päätöksiä. Kasvisruoka on yksi niistä.

—Kannatan tätä 7.050 euron investointia varsinkin, kun aloite on tullut nuorilta itseltään, Salmela totesi.

Niemi jäi kannassaan yksin, ja määräraha myönnettiin ilman äänestystä.

Kotouttamisohjelmalle ei vielä sinettiä

Kunnanvaltuusto hyväksyi myös, että Merttelän väistötilaan varatuista rahoista 45.000 euroa siirretään Härjänruopan teollisuusalueen kunnallistekniikan rahoitukseen.

Tämän vuoden talousarvioon hyväksyttiin nousseita henkilöstökuluja varten 215.500 euron korotus sekä 50.000 euron suuruinen määrärahaylitys joukkoliikenteelle.

Rusko on pyrkinyt karsimaan joukkoliikennekustannuksistaan tänä vuonna 90.000 euron edestä. Säästämiset konkretisoituvat vasta syksystä lähtien, kun vuoroja vähennetään ja reittiosuuksia supistetaan.

Kunnanvaltuusto sinetöi päivitetyt sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet. Tarkoitus oli hyväksyä lisäksi Ruskon kunnan kotouttamisohjelma vuosille 2023—2025, mutta sen käsittelyä lykättiin varavaltuutettu Sami Niemen pyynnöstä. Kotouttamisohjelma tuotiin esityslistalle lisäpykälänä vasta samana päivänä, jolloin valtuuston kokous oli. Niemi koki tämän liian myöhäiseksi ja vetosi, että tarvitaan enemmän aikaa perehtyä ohjelmaan ennen sen hyväksymistä.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.