Paikalliset | 11.08.2022 11:26

Karting-kisaviikonloppu oli kiireinen

Karting-kisaviikonloppu oli kiireinen

Lieto/Paimio

Nuutti Ruokangas

Kävellessä mäkeä ylös kohti Paimion karting-rataa voi jo kuulla sieltä kantautuvien moottorien äänet. On ensimmäinen testipäivä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävää Rotax Max Challenge -kartingsarjan osakilpailua varten. Paimion kisa on ensimmäinen kerta vuosiin, kun vastaavan tason kilpailut järjestetään Varsinais-Suomessa.

Kisoihin saapui noin sata nuorta kuljettajaa. Heidän joukossaan on 13-vuotiasta lietolainen Jermu Karinen. Hän on harrastanut lajia kuusi vuotta ja kisannut niistä viisi. Lajista hän innostui ensi kertaa ollessaan ulkomailla.

—Lomareissulla näin karting-radan ja kun moottoriurheilu oli ollut esillä niin alkoi kiinnostamaan. Kävin kokeilemassa ja siitä se lähti, hän kuvailee.

 

Kisoja Suomesta Espanjaan

 

Karinen kilpailee Rotax Max -luokassa, jonka kisoja hän kiertää ympäri Suomen. Paimion Kuismanen circuit taas on lietolaiselle ratana varsin tuttu.

—Tämä on meidän kotirata, Jermu ja hänen mekaanikkona toimiva isänsä Juha Karinen kertovat.

Kotiradallaan Jermu tosin ei ihan hirveästi ehdi viettämään aikaa. Kiireinen kisakalenteri tarkoittaa sitä, että aina ennen seuraavia kisoja Karisien täytyy suunnata tutustumaan ja harjoittelemaan uudelle radalle. Paimion kisaviikonlopun jälkeen harjoitellaan esimerkiksi Kangasalla syyskuun alun kisoja varten. Paljon aikaa vievästä harrastuksesta on selvästi kyse.

—Kyllä tähän saa kaiken ajan ja rahan kulumaan, Juha Karinen naurahtaa.

Tukea Karisille on kuitenkin saatavilla, sillä Jermu kuuluu seuransa South West Karting Fin ry:n sisällä Jussi ”Turbo” Laaksosen JTL Racing-tiimiin, josta he saavat apua esimerkiksi auton huollossa. Karisen Espanjan kisaa varten Laaksonen myös ajoi tiimin tavarat ja autot Euroopan läpi Espanjaan. Laaksonen itse on tyytyväinen suojattiinsa Kariseen.

—Jermu on kehittynyt hirveän paljon, hän toteaa.

Tämän viikonlopun tavoitteiden suhteen Laaksonen on myös vaatimattomampaa Karista itsevarmempi.

—Haluaisin kotikisassa pärjätä hyvin, Jermu toteaa.

—Kyllä me podiumilla ollaan tänä viikonloppuna, Laaksonen tietää.

 

Paimion
kartingradalla mennään kovaa

 

Kisaviikonloppu alkaa Karisella torstain ja perjantain testipäivillä, jolloin tutustutaan rataan ja tehdään kartingautoon säädöksiä radan, ilman ja kuljettajan tuntemuksien mukaan.

—Perjantain testipäivälle on luvattu sadetta, joten päästään sade tuntumaan. Sateella ajetaan sadekelin renkailla, alustaa levennetään ja vedetään sadepuku päälle, Jermu Karinen kertoo.

Lauantaina ja sunnuntaina ovat taas kisapäivät, joihin kumpaankin kuuluu aika-ajot ja useista eristä koostuvat kisat. Paljon ajamista siis, mutta tämä varmasti kelpaa Kariselle. Kysyttäessä häneltä, mikä on kartingissa parasta, vastaus on selkeä.

—Vauhti ja se, että pääsee toteuttamaan unelmiaan, hän toteaa.

Vauhtia ajaessa riittää, sillä tällä radalla pääsee hänen mukaansa 120 kuutioisella mikroautolla noin 110 kilometrin tuntinopeuteen. Paimion rata on kuulemma nopea. Jopa liiankin nopea.

—Pidän eniten radoista, joissa on nopeita, suoria ja tiukkoja käännöksiä. Täällä ne ovat aika loivat, Karinen analysoi.

Seuraava viidentoista minuutin testiajo lähestyy. Kartingauto kärrätään radalle. Karinen hyppää autoon ja liittyy kilpakumppaneidensa seuraan. Tuntuu, että testiajo on vain hetkessä ohi ja pian Karinen ajaa pois radalta raportoimaan näkemyksiään siitä, mitä muutoksia autoon pitää tehdä. Lehdistölle hän antaa lyhyen analyysin.

—Tuntui ihan hyvältä. Auto oli aika pitävä.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.