Paikalliset | 26.10.2023 11:02

Jussi Vares oli päivän Nautelankoskella

Jussi Vares oli päivän Nautelankoskella

Ohjaaja Tuukka Temonen (keskellä) varmistaa, että kuvaus on valmiina alkamaan.

Jussi Vares on pienen maatilan poika Merikarvialta. Hän on opiskellut viisi vuotta oikeustiedettä. Opintokirjasta löytyy viisi suoritettua tenttiä. Vares on turkulainen yksityisetsivä, mutta ennen kaikkea hän on kirjailija Reijo Mäen luoma hahmo, joka on esiintynyt 34 kirjassa ja useissa elokuvissa.

Kirjojen lisäksi Jussi Vareksen tarina jatkuu myös televisiosarjassa, jota kuvataan parhaillaan Turun seudulla. Maanantaina kuvausryhmä oli Nautelankosken museolla. Museon piha oli täynnä autoja ja kuvausryhmän teknistä henkilökuntaa. Paikalla näkyi myös näyttelijöitä, kuten Mikko Nousiainen ja Tommi Eronen. Maanantaina kuvatussa kohtauksessa Liedon Aseman peltoaukea ei esitä varsinaisuomalaista perinnemaisemaa, vaan Pohjanmaata.

—Kuvauspaikka oli helppo löytää. Nautelankoski kiinnitti heti alussa huomiota, kun etsimme kuvauspaikkoja, kertoo sarjan ohjaaja Tuukka Temonen.

Vares on tunnettu hahmo ja varsinkin vakiintuneen lukijakunnan suosiossa. Pelottiko alkaa sarjan ohjaajaksi?

—Kyllä pelotti. Elokuvissahan on ollut hyviä ohjaajia Lauri Törhösestä alkaen. Sain ison manttelin, joka pitää kantaa, mutta tämä on myös iso kunnia.

TV-sarjassa Vareksen tarinaa on modernisoitu. Temosen mukaan tarina ja sen kerrontatapa ovat nykyajassa.

—Vareksen hahmossa on inhimillisyyttä ja herkkyyttä sekä sisäistä kamppailua. Hän on antisankarihahmo.

Sarjaa kuvataan myös tänään torstaina Liedon seudulla.

—Kuvausryhmäämme saa tulla katsotaan, kunhan meille jää työrauha, Temonen sanoo.

 

Roolin rakentaminen on pitkä prosessi

Leo Sjöman näyttelee Jussi Vareksen roolin.

—Roolin rakentaminen on pitkä prosessi. TV-sarjan kuvaaminen on joukkuelaji, Sjöman sanoo.

Kun kaikki tekevät yhteistyötä saman päämäärän eteen, se heijastui myös näyttelijän roolisuoritukseen.

—Valmistaudun rooliin lukemalla käsikirjoituksen moneen kertaan sekä keskustelemalla ohjaajan kanssa. Teen havaintoja, joista piirtyy kokonaisuus. Kun kyseessä on tv-sarja, jossa on kuusi jaksoa, antaa se näyttelijälle enemmän liikkumavaraa kuin elokuva.

Roolia rakentaessaan Sjöman miettii, mitä yhteistä ja toisaalta mitä eroa hahmolla on sen näyttelijään verrattuna, minkälainen vastapari roolihahmo on sen näyttelijälle. Erosta ja sen ääripäästä voi lähteä työstämään roolihahmoa.

Minkälainen on Leo Sjömanin Jussi Vares?

—Hän on yksinäinen susi, jolla on kuitenkin myös ystäviä. Hänellä on myös inhimillinen puoli. Minua kiinnostaa se, miten erilainen ihminen yksityisetsivä Vares on privaatisti, kun hän ei ole työroolissaan.

 

Sarjassa on kolme tarinaa

TV-sarjassa on kolme kaksijaksoista tarinaa. Kaksi niistä perustuvat Reijo Mäen romaaneihin, yhden tarinan käsikirjoittaja on Satu Rasila.

Vares on MTV-alkuperäissarjassa. Sarjan tuottaa MTV:lle Solar Films, tuottajinaan Rimbo Salomaa, Jukka Helle ja Markus Selin. Käsikirjoituksesta vastaavat Satu Rasila ja Akseli Kouki.

MTV:n lisäksi Vares-sarjaa rahoittavat Länsi-Suomen elokuvakomissio sekä Business Finland.

Sarja julkaistaan MTV Katsomossa. Julkaisuajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.