Paikalliset | 02.12.2021 08:44

Joulupakettien kiireisin aika on käsillä

Joulupakettien kiireisin aika on käsillä

Anni-Martta Viili ja Lotta-Emilia Rasanen työskentelevät Liedossa Postin logistiikkakeskuksen sesonkityöntekijöinä. He lajittelevat paketteja oikeisiin rullakoihin, joista ne lopulta suuntaavat ympäri Suomen.

Liedon Avantissa sijaitsevassa Postin logistiikkakeskuksessa eletään vuoden kiireisintä aikaa. Liedon kautta kulkee 20 prosenttia Suomen paketeista ja joulusesonki tuo vilskettä logistiikkakeskukseen jo entisestään. Joulun ajaksi logistiikkakeskus on palkannut 59 sesonkityöntekijää. Yhteensä talossa työskentelee tällä hetkellä noin 200 henkilöä.

Tämä viikko on yksi sesongin kiireisimmistä. Kasvua normaaliviikkoon nähden on jopa 80 prosenttia.
—Liedon logistiikkakeskus on merkittävä Postille. Sen sijainti on loistava etenkin Ruotsin kautta Suomeen tuleville ulkomaan paketeille, joita rekat tuovat satamasta, Liedon logistiikkakeskuksen päällikkö Kari Koivusalo kertoo.
Viime viikolla alkanut sesonki ulottuu yli jouluviikon.
—Viime vuonna teimme ennätyksen ja tällä hetkellä olemme samoissa lukemissa. Rahti saapuu lajitteluun, josta se lajitellaan karkeaan ja hienoon. Karkean puolen paketit suuntaavat muihin logistiikkakeskuksiin ja hienon puolen paketit Turun alueen pakettiautomaatteihin ja kotiinkuljetuksiin, Koivusalo selvittää.

Posti onkin kasvattanut palvelupisteverkostoaan Turun seudulla 15 automaatilla tämän vuoden aikana. Nyt automaatteja löytyy seudulta 90 kappaletta. Myös sesonginaikaisia väliaikaisia noutopisteitä on avattu Turun seudulle kuusi lisää.
Lokakuussa käyttöön otettu uudistettu kotiinkuljetus tuo oman lisänsä pakettirumban helpottamiseen. Paketin vastaanottaja voi seurata toimitusta reaaliaikaisella karttaseurannalla. Pakettien toimitusaika nopeutui samalla vuorokaudella.

Korona vauhditti verkkokauppaa

Joulun kiireet selittyvät Kari Koivusalon mukaan verkkokaupan volyymin kasvulla.
—Verkkokauppa on pysynyt saman kasvun moodissa. Kahden miljoonan paketin raja häämöttää. Kuluttajien muuttunut käytös oli jo tiedossa, mutta korona on vauhdittanut asioita merkittävästi entisestään.
Vaikka kasvu tapahtui nopeasti ja yllättäen, ja pakettiautomaatit tulivat nopeasti osaksi ihmisten arkea, selvittiin muuttuneesta tilanteesta Koivusalon mukaan kunnialla.

Sesonkiin valmistautuminen on tärkeää. Liedon logistiikkakeskus on valmistautunut kiireeseen järjestämällä työt kolmeen vuoroon ja laajentanut työpäiviä sekä lauantaille että sunnuntaille.
Lietolaiset Anni-Martta Viili ja Lotta-Emilia Rasanen toimivat Postin sesonkityöntekijöinä. Rasaselle työpaikka oli tuttu jo aiemmasta kesäpestistä ja hän kertookin näkevänsä selkeästi eron kesän ja kiireisen joulusesongin välillä.
—Minua puolestaan yllätti pakettien määrä ja se, miten paljon ihmiset tilaavat tuotteita verkosta, Anni-Martta Viili kertoo.

Sekä Anni-Martta että Lotta-Emilia ovat tehneet Postilla luisutyötä. Paketit saapuvat alas luiskaa pitkin ja he lajittelevat ne oikeisiin häkkeihin, josta ne lopulta päätyvät oikeaan kaupunkiin.
—Meitä on täällä onneksi niin paljon, ettei tässä mitään hätää ole, Lotta-Emilia Rasanen sanoo.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.