Uutisotsikot
15.05.2025
Urheilu
15.05.2025
30.04.2025
16.04.2025
20.03.2025
Paikalliset | 30.09.2021 08:51
Hävikkiruoasta kahden ruokalajin ateria
Liedon Keskuskoulun valinnaisen kotitalouskurssin 9-luokkalaiset oppilaat osallistuivat perjantaina hävikkibattle-2021 -tapahtumaan. Sen ideana on, että kauppojen hävikistä valmistetaan kurssilla kahden ruokalajin ateria. Valmiit annokset kuvataan ja niillä osallistutaan Instagram-kilpailuun, jossa näyttävimmät palkitaan. Kotitalouskurssilaiset saivat kilpaan raaka-aineet paikallisen K-Supermarketin ja S-Marketin hävikkiruoasta. Aikaa annosten loihtimiseen oli runsas tunti.
—Kiitos paikallisille kaupoille, kotitalousopettaja Elina Brodkin sanoo ja näyttää raaka-aineista notkuvaa pöytää.
Opettaja kertoo yllättyneensä positiivisesti siitä, että suurin osa oppilaista valitsi annoksiinsa kasvisvaihtoehdon, vaikka tarjolla olisikin ollut runsaasti lihan raaka-aineita.
Hauskan kokkailun ohessa oppilaiden hävikkitietoutta kasvatettiin.
—30 prosenttia ruoasta menee hävikkiin ja suurin osa määrästä syntyy kotitalouksissa, Brodkin kertoo.
Ennen kokkailun aloittamista luokassa kerrattiin, miten hävikkiä voi omalta osalta vähentää.
—Asiat, joita nousi esille, olivat, ettei osteta ruokaa turhaan, katsotaan jääkaappiin ennen kaupassa käymistä ja otetaan jääkaapin sisällöstä kuva. Ei myöskään osteta liian isoja määriä ruokaa ja varmistetaan, että päiväykset ovat riittävän pitkiä. Laputetut tuotteet sijoitetaan puolestaan jääkaapin etuosaan, hän kertoo.
Lisäksi tärkeää on ymmärtää viimeisen käyttöpäivän sekä parasta ennen -merkin ero.
—Maista, haista ja katso, Brodkin tiivistää nyrkkisäännön.
Notkuvan hävikkipöydän raaka-aineita myös tutkittiin.
—Arvioimme, miksi ne ovat menneet pois myynnistä. Monet jo nahistuneet kasvikset tai kuivat leivät ovat silti käyttökelpoisia, hän sanoo.
”Tätä voisi kokeilla kotona”
Oppilaat saivat hakea raaka-ainepöydästä haluamiaan tuotteita. Yksi kotitalousryhmistä oli valinnut pääraaka-aineekseen hävikkikanan, josta valmistettiin kanasalaatti. Sen lisukkeena valmistettiin lehtikaalisipsejä. Jälkiruokana oli mansikka-lime-sitruunarahka.
—Alennuksesta voi ihan hyvin ostaa tuotteita. Tästä kanasta olisi huomenna mennyt päiväys. Haaste oli aika yllättävä, mutta kiva, Joel Keskilohko ja Oskari Sipilä kertovat.
Reetta Kavanderin, Pihla Kallion, Rasmus Kinnalan ja Artturi Hakamäen tiimi puolestaan valmisti voileipiä ja banaanilettuja.
Toisella puolen luokkaa Pinja Siljanto, Erica Ääri ja Anna Yli-Kauppila lähtivät rakentamaan pasta-annosta kanasta ja tuoreananaksesta.
—Aluksi meillä oli ongelmia lieden kanssa ja aikaa oli myös aika vähän. Kivaa oli kuitenkin se, että saimme itse päättää, mitä ruokaa halusimme tehdä, he kertovat. Jälkiruoaksi kolmikko valmisti makean piirakan.
—Vaikka annos ehtikin jäähtyä sillä välin, kun kuvasimme sen, oli se maultaan hyvää. Tätä voisi kokeilla joskus kotonakin, Pinja Siljanto ja Erica Ääri kommentoivat.
Neljäs kotitalousryhmä osallistui hävikkibattleen myös spaghettia tekemällä. Oranas Azizi, Helin Haval, Veera Hämäläinen ja Maija Honkanen valmistivat tomaatti-mozzarella-
spaghettia, leipiä sekä puolukka-kinuski-kääretortun.
Annosten valokuvaamisen jälkeen kotitalousryhmät kattoivat itselleen pöydän ja söivät valmistamiaan ruokia. Hävikkiruoka maistui nuorille kokeille hyvin.
—Kiitos paikallisille kaupoille, kotitalousopettaja Elina Brodkin sanoo ja näyttää raaka-aineista notkuvaa pöytää.
Opettaja kertoo yllättyneensä positiivisesti siitä, että suurin osa oppilaista valitsi annoksiinsa kasvisvaihtoehdon, vaikka tarjolla olisikin ollut runsaasti lihan raaka-aineita.
Hauskan kokkailun ohessa oppilaiden hävikkitietoutta kasvatettiin.
—30 prosenttia ruoasta menee hävikkiin ja suurin osa määrästä syntyy kotitalouksissa, Brodkin kertoo.
Ennen kokkailun aloittamista luokassa kerrattiin, miten hävikkiä voi omalta osalta vähentää.
—Asiat, joita nousi esille, olivat, ettei osteta ruokaa turhaan, katsotaan jääkaappiin ennen kaupassa käymistä ja otetaan jääkaapin sisällöstä kuva. Ei myöskään osteta liian isoja määriä ruokaa ja varmistetaan, että päiväykset ovat riittävän pitkiä. Laputetut tuotteet sijoitetaan puolestaan jääkaapin etuosaan, hän kertoo.
Lisäksi tärkeää on ymmärtää viimeisen käyttöpäivän sekä parasta ennen -merkin ero.
—Maista, haista ja katso, Brodkin tiivistää nyrkkisäännön.
Notkuvan hävikkipöydän raaka-aineita myös tutkittiin.
—Arvioimme, miksi ne ovat menneet pois myynnistä. Monet jo nahistuneet kasvikset tai kuivat leivät ovat silti käyttökelpoisia, hän sanoo.
”Tätä voisi kokeilla kotona”
Oppilaat saivat hakea raaka-ainepöydästä haluamiaan tuotteita. Yksi kotitalousryhmistä oli valinnut pääraaka-aineekseen hävikkikanan, josta valmistettiin kanasalaatti. Sen lisukkeena valmistettiin lehtikaalisipsejä. Jälkiruokana oli mansikka-lime-sitruunarahka.
—Alennuksesta voi ihan hyvin ostaa tuotteita. Tästä kanasta olisi huomenna mennyt päiväys. Haaste oli aika yllättävä, mutta kiva, Joel Keskilohko ja Oskari Sipilä kertovat.
Reetta Kavanderin, Pihla Kallion, Rasmus Kinnalan ja Artturi Hakamäen tiimi puolestaan valmisti voileipiä ja banaanilettuja.
Toisella puolen luokkaa Pinja Siljanto, Erica Ääri ja Anna Yli-Kauppila lähtivät rakentamaan pasta-annosta kanasta ja tuoreananaksesta.
—Aluksi meillä oli ongelmia lieden kanssa ja aikaa oli myös aika vähän. Kivaa oli kuitenkin se, että saimme itse päättää, mitä ruokaa halusimme tehdä, he kertovat. Jälkiruoaksi kolmikko valmisti makean piirakan.
—Vaikka annos ehtikin jäähtyä sillä välin, kun kuvasimme sen, oli se maultaan hyvää. Tätä voisi kokeilla joskus kotonakin, Pinja Siljanto ja Erica Ääri kommentoivat.
Neljäs kotitalousryhmä osallistui hävikkibattleen myös spaghettia tekemällä. Oranas Azizi, Helin Haval, Veera Hämäläinen ja Maija Honkanen valmistivat tomaatti-mozzarella-
spaghettia, leipiä sekä puolukka-kinuski-kääretortun.
Annosten valokuvaamisen jälkeen kotitalousryhmät kattoivat itselleen pöydän ja söivät valmistamiaan ruokia. Hävikkiruoka maistui nuorille kokeille hyvin.
Ina Virtanen
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Uutisotsikot
15.05.2025
Urheilu
5.12.2017
5.12.2017
5.12.2017
30.11.2017
30.11.2017
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi