Urheilu | 12.05.2022 07:25

Fitnessurheilun kilpailutiimi Lietoon

Fitnessurheilun kilpailutiimi Lietoon

Ville Jaakkola ja Petra Alanne laittoivat pystyyn Liedon ensimmäisen fitnessurheilun kilpailutiimin nimeltä Pure Vision.

Kun lietolainen Ville Jaakkola ja turkulainen Petra Alanne tapasivat toisensa kimppakyydissä matkalla Suomen Fitnessurheiluliiton järjestämään valmentajakoulutukseen, kohtasivat heidän arvomaailmansa välittömästi. Valmentajan paperit kaksikko sai huhtikuun alussa, jonka jälkeen he päättivät laittaa pystyyn yhteisen fitness-urheilun kilpailutiimin. Jaakkolan ja Alanteen Pure Vision -kilpailutiimi on ensimmäinen Fitnessurheilu ry:n alainen kilpailutiimi Liedossa.

Molemmat valmentajat ovat myös itse treenanneet tavoitteellisesti. Villen laji on classic body building ja Petra on osallistunut kahtena kautena fitnesskisoihin body fitness -sarjassa.

Petralla on hiihto-, suunnistus- ja yleisurheilutaustaa.
—Vammautumisen myötä lähdin kuntouttamaan itseäni salille ja siitä kaikki lähti omalla kohdallani, Alanne kertoo.

Vaikka kilpailutiimi on vielä tuore, on valmentajilla jo tallissaan muutamia valmennettavia.
—Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole sellaista henkilöä, joka tulisi seuraavan kahden vuoden aikana kilpailemaan. Vasta-alkajilla prosessi kisalavalle vie aikaa, varsinkin kun tätä tehdään terveys edellä, Jaakkola kertoo.

—Lihasta rakennetaan ja riippuu lähtötilanteesta, milloin lavoille päästään, Alanne jatkaa.
Tavoite onkin tuoda kilpailijan paras puoli kisoissa esille. Sitä ei voida välttämättä vuodessa saavuttaa.


Intensiivinen laji


Molemmat valmentajat tekevät valmennustyötä omien päivätöidensä ohessa. Valmennettavien kanssa tehtävä työ on yksilöllistä kunkin tilanteesta riippuen. Mitä lähempänä mahdolliset kilpailut ovat, sitä tiiviimpää yhteistyö on. Normaalissa valmennusarjessa treenejä on viikossa neljästä viiteen.

—Jos määrä suhteutetaan vaikka kestävyysurheiluun, ei se ole niin suuri. Lepopäiviäkin voi olla viikossa pari kertaa. Kaikki riippuu valmennettavasta, Petra Alanne kertoo.

Fitneksestä tekee intensiivinen kuitenkin kaikkien asioiden summa.
—Ruokavalio, lepo, treeni ja uni. On paljon pohdittavia asioita, kuten esimerkiksi riittääkö yöunen laatu seuraavan aamun treeniin, Petra Alanne kertoo.

Fitness on kilpailuun tähtäävää urheilua. Osallistujien ikäskaala on lajissa hyvin laaja.

—Juniori-luokassa kisataan 23:een ikävuoteen saakka. 16-vuotiaat ovat nuorimmat, jotka lajissa saavat kilpailla. Lajin voi silti aloittaa vaikka eläkkeellä, Villa Jaakkola kertoo.

Kilpailutiimi sitoutuu myös fitnessurheilun alla olevaan anti doping-toimintaan, joita kilpailutiimiltä ja valmentajilta edellytetään.

Mitä fitnessvalmennukseen lähtevältä sitten vaaditaan?

—Pitkäjänteisyyttä ja sisäsyntyistä motivaatiota. Treenaamisesta pitää tykätä ja haluta elää terveellisesti. Kaurapuuro ja raejuusto eivät saa tuntua pakkopullalta, Petra Alanne kertoo.
—Jos kilpailuihin lähteminen on kuitenkin ollut jo pitkään haaveena, on valmennukseen lähteminen kannattavaa, Ville Jaakkola jatkaa.


Urheilua vuoden ympäri


Fitnessurheilu on siis pitkäjänteistä työtä, joka jatkuu myös kisojen ulkopuolella.
—Vaikka emme itse kilpailisi, jatkaisimme elämää samalla tavalla. Elämä on urheilua vuoden ympäri, Ville Jaakkola sanoo.

Ruokavalio on tärkeä osa kokonaisuutta. Molemmilla valmentajilla on kuitenkin erilainen tapa suunnitella ruokavaliota.

—Mediassa on puhuttu paljon kisadieetin haitoista. Ne ovat toki mahdollisia, sillä kilpaurheilu ei ole lähtökohtaisesti terveysliikuntaa. Sitä voi kuitenkin tehdä fiksusti ja pitkällä aikajanalla, Ville Jaakkola muistuttaa.

—Aiempaan verrattuna tutkittua tietoa ihmiskehosta ja rasvanpoltosta on nyt enemmän. Valmennuskin perustuu tutkittuun tietoon, hän jatkaa.

Treenejä valmennettavan kanssa valmentajat voivat tehdä yhteistyökumppanisali Fit Raisiolla.
—Valmennettavat voivat silti olla mistä päin Suomea tahansa. Yhteistreenejä tehdään tapauskohtaisesti. Se voi olla myös poseeraamisharjoituksia tai pelkkää keskustelua, mitä asiakas milloinkin tarvitsee, Petra Alanne sanoo.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.