Paikalliset | 11.11.2022 15:25

Finlandia-voittajan valitseva piispa Mari Leppänen: "Luotan intuitioon"

Finlandia-voittajan valitseva piispa Mari Leppänen:

Kirjat ovat aina olleet tärkeitä piispa Mari Leppäselle. Paljon puhutaan kuplautumisesta ja siksi Leppäsen mukaan onkin tärkeä lukea kaunokirjallisuutta. —Kirjallisuus avaa sellaisia paikkoja, maailmoja ja ihmismieliä, joihin emme muuten pääsisi tutustumaan.

Turun arkkihiippakunnan piispa, lietolainen Mari Leppänen valitsee tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan. Urakka alkoi torstaina, kun ehdokkaat julkistettiin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

—Olen tiennyt keväästä asti tulevasta tehtävästäni, mutta vasta nyt sain muiden kanssa samaan aikaan tietää, mitkä romaanit tulevat ehdolle, Leppänen jatkaa.

Ehdolla palkinnon saajaksi ovat Olli Jalosen Stalker-vuodet, Marja Kyllösen Vainajaiset, Heikki Kännön Ihmishämärä, Iida Rauman Hävitys, Sami Tissarin Krysa ja Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen.

Tämän vuoden ehdokaslistaa on kiitelty monipuoliseksi. Esivalinnan teki työryhmä, johon kuuluvat kirjallisuudentutkija Veli-Matti Pynttäri, Kalevan päätoimittaja Sanna Keskinen ja HS Vision tuottaja Anu-Elina Lehti.

Ehdokkaissa oli Leppäselle jo entuudestaan tuttuja kirjoja. Silti hän aikoo lukea jo-luetutkin uudestaan.

—Vasta siten kaikista teoksista syntyy kokonaisuus, ja kirjat vertaantuvat paremmin toisiinsa.

Tehtävä ei ole helppo. Leppäsen mietittäväksi jää, mikä valinnassa painaa eniten: kaunokirjallinen ilmaisu, sisällöllinen avartavuus, aiheen yhteiskunnallisuus tai kenties koskettavuus.

—Luotan intuitioon. Onneksi tässä valinnassa on lupa olla subjektiivinen.

Finlandia on Suomen arvostetuin kirjallisuuspalkinto. Kaunokirjallisuus-kategorian voittaja saa 30.000 euroa, ja tunnustus on perinteisesti tiennyt romaanille isoja myyntilukuja. Palkinto on siis kirjailijan uran ja myös toimeentulon kannalta merkittävä.

Leppänen kertoo itsekin vuosittain seuraavansa, ketkä ovat ehdolla.

—Moni Finlandia-ehdokkaista on jäänyt mieleen, kuten Pirkko Saision Passio ja Ulla-Lena Lundbergin Jää. Voisin luetella monia muitakin.

Kaunokirjallisuuden ja muiden Finlandia-palkintojen voittajat paljastetaan keskiviikkona 30. marraskuuta. Leppäsellä on siis aikaa luku-urakkaan reilu kaksi viikkoa.

Ensi viikon piispa on vielä töissä, mutta sitten hän matkaa mökille Pohjois-Savoon ja muutamaa etäpalaveria lukuun ottamatta antautuu kaunokirjallisuudelle. Aikaa lukemiselle oli välttämätöntä raivata, sillä kuudessa kirjassa on kaikkineen 3.000 sivua.

—Olen etuoikeutettu, kun pääsen valitsemaan voittajan. Mutta kyllä tämä aika urakka on, Mari Leppänen naurahtaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.