Paikalliset | 13.01.2022 08:24

Ennakkoäänestys alkoi pleksien takaa

  • Lietolainen Matti Kiuru allekirjoitti äänestyslomakkeen Liedon kunnantalolla. Kiuru äänesti ennakkoon Liedossa ensimmäisenä. Kiurun äänen otti vastaan vaalitoimitsija Asta Mikkonen.

  • Ennakkoäänestämään pääsee Liedon kunnantalolla 18.1. iltaseitsemään asti.

Lieto Historian ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys alkoi eilen kello 10. Liedon kunnantalon aulan sohvaryhmässä odotti jo viittä vaille kymmenen Matti Kiuru.

—Nämä ovat tärkeät vaalit, vaikken ihan kaikesta kaikkea ymmärräkään. Oman ehdokkaan valinta kävi helposti. Olen äänestänyt samaa henkilöä jo 30 vuotta, jos hän vain on ollut vaaleissa ehdolla. Tuttu ja turvallinen valinta. Äänestän aina ennakkoon, kun en kerran tarvitse ehdokkaan valintaan miettimisaikaa, Kiuru kertoili.

Vaalien tärkeys syntyy lietolaisen Kiurun mielestä nykyisten palveluiden puolustamisesta.

—Entiselläns saisivat palvelut pysyä. Nyt on uhkana, että Liedosta viedään terveyskeskus.

Sairaanakin voi äänestää

Aluevaalit ovat toiset korona-aikana järjestettävät valtakunnalliset vaalit. Alkukesän kuntavaaleissa opittiin korona-ajan käytännöt: vaalivirkailijat ovat pleksisuojien takana ja käyttävät kumihanskoja sekä hengityssuojaimia. Jonoja ei anneta muodostua kuin ulos, omaa kynää saa käyttää. Huolettaako oma terveys vaalivirkailijaa, joka voi kohdata päivän aikana satoja ihmisiä?

—Ei se varsinaisesti huoleta. Suojaukset ovat kunnossa ja äänestystilanne on lopulta varsin nopeasti ohi. Uskon, että ennakkoäänestys sujuu ongelmitta, vaalitoimitsija Marjo Naatula kunnantalolta toteaa.

Naatula kuvailee myös varsinaisen vaalipäivän menettelyä, mikäli äänioikeutettu on sairas tai karanteenissa.

—Jokaisella vaalilautakunnalla on oma puhelinnumeronsa, johon voi soittaa äänestyspaikan ulkopuolelta. Äänestäjä odottaa ulkona esimerkiksi autossa, ja sisältä lähtee kolme vaalilautakunnan jäsentä ja yksi avustaja ulos ääntä vastaanottamaan. Avustaja pudottaa vaalilipukkeen uurnaan, jota ei sentään lähdetä ulos kiikuttamaan, Naatula naurahtaa.

Ennakkoon pääsee äänestämään Ruskolla Jokikummun palvelutalossa ja kunnanvirastossa. Liedossa kunnantalon ennakkoäänestyspaikka on auki arkisin kello 10—19, viikonloppuna 10—14. Lisäksi Liedon kouluilla pääsee äänestämään ilta-aikaan yhtenä ennakkoäänestyspäivänä. Tarkat ajat löytyvät kunnan nettisivuilta.

Aluevaalien ennakkoäänestys päättyy 18.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.