Paikalliset | 09.02.2023 12:56

Energia-avustusta seurantaloille

Energia-avustusta seurantaloille

Valtioneuvosto on sopinut lisätalousarviossaan seurantaloja ylläpitävien yhteisöjen tukemisesta. Opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotetaan 2,3 miljoonaa euroa avustuksiin yhteisöllisiä taloja eli seurantaloja omistaville yhteisöille kohonneiden sähkö- ja lämmityskustannusten takia. Avustusten käsittely on tarkoitus delegoida Suomen Kotiseutuliitolle.

Tarvasjoen Nuorisoseuralle tieto on mieleinen. Seura on hiljattain kunnostanut talkoilla vanhan, vuonna 1912 rakennetun seurantalonsa Vuorilinnan, joka toimi aikanaan paikallisena työväentalona. Työväenyhdistystoiminnan loputtua Tarvasjoella, osti nuorisoseura talon vuonna 2012. Nykyisin sen tiloja vuokrataan erilaisiin tapahtumiin.

—Muutama vuosi sitten tarkoituksena oli tuoda taloon vedet porakaivon kautta. Lieto kuitenkin kaavoitti alueen, jonka kautta saimme talon liitettyä kunnalliseen vesi- ja viemärijärjestelmään ja pääsimme mukaan normaalilla liittymishinnalla. Porakaivo olisi ollut huomattavasti kalliimpi hankinta, Tarvasjoen nuorisoseuran puheenjohtaja Marko Heikkilä kertoo.

Vesi- ja viemärijärjestelmän myötä seurantalon eteiseen tehtiin talkoilla uudet wc-tilat ja talon keittiö remontoitiin. Seurantalon salin lattiat hiottiin, seinät maalattiin ja ikkunat kunnostettiin. Taloon asennettiin myös kameravalvonta. Vuonna 2015 aloitettu projekti saatiin maaliin vuosina 2021—2022 Kotiseutuliiton tuella.

—Kun aikanaan Tarvashovi valmistui Tarvasjoelle, hiljeni seurantalon toiminta. Nyt kun Tarvashovi loppuu, avaa se uusia ovia meille, Tarvasjoen nuorisoseuran varapuheenjohtaja Arto Tikka kertoo.

Seurantaloa onkin viime aikoina vuokrattu esimerkiksi lasten syntymäpäivien juhlatilaksi ja siellä on vietetty eri järjestöjen pikkujouluja ja kokouksia. Torstaisin pelataan bingoa.

Suuren juhlatilan lisäksi talosta löytyy pieni kokoustila. Myös esteettömyys on huomioitu. Häitä ei talossa ole vielä järjestetty, mutta seura pitää niitäkin mahdollisina tulevaisuudessa. Tiloihin mahtuu hyvin satakunta ihmistä ruokailemaan.

Suurella osalla yhteisöllisiä taloja ylläpitävistä tahoista tulot ovat viime vuosien kokoontumisrajoitusten vuoksi pudonneet ja kaikki raha kulunut ylläpitokustannuksiin. Koko maassa työväentalojen toiminta on veitsenterällä. Näin ollen mahdollinen energia-avustus olisi vallitsevassa maailmantilanteessa mieleinen.

—Talossa on suora sähkölämmitys, joten apu olisi tarpeen, Marko Heikkilä toteaa.

—Tilojen vuokraamisen ansiosta selvisimme kuitenkin energiakriisin läpi, Arto Tikka komppaa.

Seurantaloiksi kutsutaan muun muassa kyläyhdistysten, nuorisoseurojen, työväenyhdistysten ja maamiesseurojen kaikille avoimia tiloja, ja ne ovat monilla seuduilla ainoita kokoontumispaikkoja. Merkittävä osa rakennuksista on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita, ja niiden ylläpitäminen on jo itsessään valtava ponnistus yhdistyksille.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.