Paikalliset | 06.05.2021 08:25

Centro sinnittelee rajoitusten keskellä

Centro sinnittelee rajoitusten keskellä

Koronapandemian hoito on näyttäytynyt ravintola-alan yrittäjälle epäoikeudenmukaisena. Ruskolaisen Centron yrittäjä Saku Amirkhani kokee, ettei alan yrittäjiä tue kukaan.

Ruskon keskustassa sijaitseva Centro Pub & Cafe on pysytellyt paikkakunnan katukuvassa jo runsaat kymmenen vuotta Saku Amirkhanin omistuksessa. Ravintoloitsija oli vasta 23-vuotias perustaessaan aikanaan baaria.
Koronapandemian tuomat poikkeusolot ja ravintoloihin kohdistuneet rajoitukset ovat näkyneet selkeästi Centron arjessa ja kassassa viimeisen vuoden ajan.
—Kun edelliseen normaaliin vuoteen 2019 vertaa, niin huonosti menee. Jos ei vielä korona, niin ainakin hallitus onnistu pelottelemaan asiakkaat pois, Saku Amirkhani toteaa.
Ravintoloitsijan mukaan vakioasiakkaat ovat olleet pelastus ja pitäneet paikkaa pystyssä. Silti mies on pettynyt vallitsevaan tilanteeseen itsensä ja muiden ravintoloitsijoiden puolesta ympäri maata.
—Ala työllistää jollain tapaa yli 20 prosenttia suomalaisista. Esimerkiksi suurin osa nuorista hankkii elantonsa alan kautta muuttaessaan pois kotoa. Tilanne vaikuttaa niin yrittäjiin kuin meidän kotona odottaviin perheisiimme.
Amirkhanin mukaan Centrossa käy keskimäärin 150 henkeä viikossa.
—Ihan sama oliko koronaa vai ei, suomalaisessa kulttuurissa istutaan baarissa omassa pöydässä, joita putsataan ja desinfioidaan. Ikeaan voi kuitenkin mennä vaikka 20.000 henkeä viikossa, ja siellä tuskin huonekaluja desinfioidaan, mies vertaa.
Hän kokee, että ravintola-alan yrittäjiltä puuttuu tilanteessa yhteinen puolustaja.
—MaRa on sanonut, että rajoitukset ovat kohtuuttomia, mutta mitään ei tapahdu. Ravintolayrittäjät ovat vain poliittinen pelinappula. Lupaus oli, että yksikään yritys ei mene konkurssiin koronan takia. Näin ei kuitenkaan käynyt ja tiedän jopa pari itsemurhaa yrittänyttä yrittäjää, hän sanoo.
Miehen mukaan Ruotsin ja Tanskan malli voisi pelastaa ravintoloiden tilanteen.
—ALV:it pois ravintoloilta vuodeksi. Suomi on ainoa maa, joka ei suoraan ole lähtenyt meitä tukemaan. Tartuntojen muodostumisen osuus ravintoloissa on vain pari prosenttia koko pandemian aikana. Miksi minun myymäni tuoppi levittää koronaa kello 17 jälkeen, mutta Alko sekä suuret marketit eivät, hän ihmettelee.

Huolena neljäs aalto

Koronatukea Centro on saanut Amirkhanin mukaan Ruskolta 2.000 euroa. Liiketilan vuokra on kuitenkin kuukaudessa 2.500 euroa.
Turhautunut yrittäjä on kirjoitellut yrittäjien tilanteestaan paikallisessa Facebook-ryhmässä.
—Laita ovet säppiin, jos liiketoiminta ei kannata, kirjoitti minulle ruskolainen poliitikko, Amirkhani sanoo.
Hän kuvalee Centroa monelle ihmiselle tärkeäksi paikaksi.
—Tämä on monelle sosiaalinen paikka ja henkireikä. Täällä luetaan lehtiä, juodaan yksi tai kaksi olutta, kokista tai kahvia ja puretaan murheita, ettei niitä tarvitse viedä mukanaan kotiin.
Centron tulevaisuuden suhteen Amirkhani kertoo, että aikoo sitkeästi pysytellä Ruskolla viimeiseen asti. Ravintola avasi ovensa koronasulun jälkeen edellisviikolla. Ovensa se joutuu sulkemaan nykyisten rajoitusten puitteissa kello 17. Yrittäjä toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät kannattaa paikallista, jotta palvelut pysyvät kunnassa.
—Keittiö on nyt pysynyt kiinni, sillä sen toiminta ei ole kannattavaa. Varaston olen myös laittanut minimiin vallitsevassa tilanteessa.
Tulevan kesän suhteen mieli ei ole kovin korkealla.
—Pesämunaa ei siinä ajassa ehdi keräämään uusiin ja mahdollisesti tuleviin rajoituksiin. Saa nähdä, tuleeko niitä jälleen syys-lokakuun paikkeilla, sillä nythän puhutaan jo neljännestä aallosta. Epäilen, että ensi keväänä ollaan jälleen samassa tilanteessa, hän pohtii.

Ina Virtanen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.