Paikalliset | 17.08.2023 09:14

Aurinkovoimala tarvitsee kymmenisen maanvuokraajaa

Aurinkovoimala tarvitsee kymmenisen maanvuokraajaa

Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunnan vahtolainen puheenjohtaja Timo Vuorila (vas.) keskusteli Biosolarin toimitusjohtajan Ville Kaiturin kanssa. Oikealla Biosolarin hankekehitysjohtaja Esa Röppänen.

Paattisten ja Vahdon alueille suurta aurinkovoimalaa kaavaileva Biosolar Oy tarvitsee voimalaa varten vuokramaita alle kymmeneltä maanomistajalta. Aluetta tarvitaan 60 hehtaaria.

—Kaikkien mahdollisten kanssa ei ole vielä keskusteltu, eikä nimiä ole yhdenkään kohdalla papereissa, kertoi Biosolarin toimitusjohtaja Ville Kaituri.

Yhtiö esitteli hankettaan tiistai-iltana Paattisilla. Paikalla oli puolen sataa asiasta kiinnostunutta.

Yleisvaikutelma tilaisuudesta oli aika neutraali, joskin yhden keskeisellä alueella sijaitsevan tilan edustajat painottivat, että ainakaan heidän mailleen ei aurinkopaneeleita tulla sallimaan.

Biosolar aikoo sijoittaa paneelistonsa peltomaille. Kaituri perusteli tätä sillä, että voimalalla halutaan tuottaa mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle.

Esimerkiksi Uudenkaupungin Kalannissa perustetaan isoa voimalaa metsäalueelle, ja puiden kaataminen on taas pois hiilinieluista.

Yhtiö haluaa vuokrata peltoalueita ainakin 35 vuoden sopimuksilla. Vuosivuokrana Biosolar maksaa 1.500—2.000 euroa hehtaarilta.
— Vuokra sidotaan indeksiin. Sopimuksia ei voi irtisanoa, Kaituri kertoi.

Kun Biosolar tiedotti muutama viikko siten suunnitelmistaan, voimalan tehoksi ilmoitettiin 60 megawattia ja hankkeen hinnaksi 60 miljoonaa euroa. Tiistaina hinta oli pudonnut 50 miljoonaan.

 

  

Toimitusjohtaja Kaituri sanoi tavoitteeksi löytää rahoitus kotimaisista lähteistä eli pankeista ja sijoittajilta.

—Investoijilla on suurta kiinnostusta uusiutuvaan energiaan. Toki tiedän, että monella toimijalla kansainväliset yritykset ovat tulleet pääomistajiksi. Me toivomme voivamme pysyä suomalaisena toimijana.

 

Aikataulusta kritiikkiä

 

Biosolar Oy:n tavoitteena on saada luvitus kuntoon ensi vuonna, ja itse laitos valmiiksi ensi vuoden lopulla.

Vahdolla maata omistava Timo Vuorila, joka toimii myös Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana, arvioi tarvittavaan kaavanmuutokseen Vahdon puolella menevän jopa vuosia.
— Nyt pitäisi panna asiat nopeasti alulle. Ely ja Varsinais-Suomen liitto ovat jo kyselleet kunnilta niiden aikomuksia aurinkovoimalan suhteen, Vuorila sanoi.

Tapio Ylitaloa huolestutti, kuka korvaa salaojat, jos ne rikkoutuvat rakennusalueella.

— Me korvaamme. Toivottavasti saamme käyttöön salaojakartat, vastasi Kaituri.

Matti Hiironen ihmetteli, kuka vastaa purkamisesta, kun voimala tule tiensä päähän.

— Me tai joku muu, joka voimalan silloin omistaa, Kaituri kuittasi.

Toimitusjohtajansa suulla Biosolar lupasi myös näkemäesteiksi tuija- tai kuusiaitoja, jotta kenenkään silmän ei tarvitse häiriintyä paneelinäkymästä.

Itse voimalan rakentaminen tulee tapahtumaan muualla koottavista moduuleista, joten paikan päällä tehdään alueen valmistelun jälkeen pääasiassa asennustöitä.

 

Rauli Ala-Karvia

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.