Paikalliset | 13.01.2022 08:20

Asemanseudun kahvila-ravintolan ovi käy tiuhaan

Asemanseudun kahvila-ravintolan ovi käy tiuhaan

Amena ja Aziz Rasuli avasivat Liedon Asemanseudulle kahvila-ravintolan marraskuussa. Väkeä on käynyt alusta asti mukavasti, ja Rasulien perhe löytänyt kodin läheltä. —Kaikki on nyt tosi hyvin, Rasulit kiittelevät.

Lieto Asemanseudun Seo-huoltamon kahvila sulkeutui kesällä, eikä auettuaan uudelleen ollut enää entisensä. Kolmen kuukauden remontin aikana keittiö uusittiin kokonaan, ja asiakastilassa tehtiin monenlaista pientä pintaremonttia. Marraskuussa aukesi uusien yrittäjien kahvila-ravintola, ja ovi alkoi käydä heti.

—Ihmiset ovat löytäneet meidät nopeasti, ja etenkin perjantaisin ja viikonloppuisin jonoa riittää koko päiväksi, Aziz Rasuli toteaa tyytyväisenä.

Rasuli pyörittää kahvila-ravintolaa päätoimisena, apuna häärii vaimo Amena Rasuli.

Afgaani-taustaiset Rasulit muuttivat Varsinais-Suomeen ja Lietoon vasta marraskuussa, vaikka aikomus oli muuttaa jo kesällä. Rasulien perhe asui aiemmin Hämeenlinnassa. Sopivan vuokra-asunnon löytäminen Liedosta tai lähialueelta osoittautui hankalaksi. Lopulta viisihenkisen perheen koti löytyi läheltä, kunnan rivitaloyhtiöstä Tammentaantien toiselta puolelta. Nyt vanhin lapsi käy Pahkamäen koulua, keskimmäinen on Asemanseudulla esiopetuksessa ja nuorin päiväkodissa. Elämä on siis mallillaan?

—Tämä on tosi kiva paikka, ja olen todella tyytyväinen ja kiitollinen. Suomi on maailman paras maa, rauhallinen, puhdas ja turvallinen, vuonna 2012 Suomeen tullut Amena Rasuli kiittelee.

Aziz Rasuli saapui Suomeen 17-vuotiaana jo vuonna 2005. Kotoutumisesta kertoo ainakin se, että mies suoritti varusmiespalveluksensa Parolannummella Panssariprikaatissa.

—Autokomppaniasta jäi käteen ainakin C1-ajokortti!

Huolia ja murheita

Samaan aikaan kun Rasulit loppukesästä remppasivat Seon kahvilaa ja keittiötä, Afganistanissa vaihtui valta. Kansainvälisen liittouman joukot lähtivät maasta ja ääriliike Taliban otti vallan. Talibanin vainoamaan hazara-vähemmistöön kuuluva Amena Rasuli seurasi tilannetta Suomesta käsin peloissaan.

—Minulla on paljon sukulaisia Kabulin (Afganistanin pääkaupunki) lähellä: vanhemmat, veljiä ja siskoja. Kun Taliban lähestyi, he lähtivät pakoon vuorille kymmeneksi päiväksi, enkä saanut heihin mitään yhteyttä. Kaikki päivät itkin huolesta. Nyt he ovat Kabulissa, kellään ei ole töitä ja tilanne on siellä todella huono. Olen lähettänyt heille hieman rahaa, mutta Kabulissa ei ole paljoakaan ostettavaa, Amena Rasuli suree.

Aivan ilman vastoinkäymisiä ei ravintolan alkutaivalkaan ole sujunut: varas iski keskellä päivää ja vei mennessään akkuporakoneen ja ravintolaan hankittuja juomia. Seo-huoltamo on kärsinyt vuosikausia varkaista, mutta Rasuleille kerta oli ensimmäinen.

—Valvoimme koko seuraavan yön.

Toinen vastoinkäyminen sattui joulun alla, kun pizzauuni hajosi. Uuni oli poissa pelistä viikon päivät, mutta toimii taas. Kebab-pizzerian perusannosten lisäksi ruokalistalta löytyy pirkitejä, eräänlaisia täytettyjä ja sisäänleivottuja piirakoita. Pirkitet leipoo Amena Rasuli, Aziz Rasulin mukaan ”ekspertti”.

—En vain aina ehdi, kun pitää huolehtia kolmesta lapsesta, Amena harmittelee.

Asiakkaiden maku määrittää listaa

Hetken mielijohteesta eivät Rasulit Lietoon muuttaneet. Aziz sai vinkin mahdollisesti vuokrattavasta kahvila-ravintolasta jo edellisvuonna. Neuvotteluja käytiin pitkään.

—Olen aiemmin ollut töissä kaverini ravintolassa. Seppo ja Marja-Riitta (Teräsjärvi, Seon edelliset yrittäjät) ovat auttaneet valtavasti. Nyt kaikki alkaa jo sujua. Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös lounasbuffetin pyörittäminen. Korona-aika on uudelle ravintolalle hankalaa, ja buffetin kanssa odotetaankin väljempiä rajoituksia, Aziz Rasuli kertoo.

Amena Rasulilla taas on omat suunnitelmansa lisätä ruokalistalle afganistanilaisia annoksia ja makuja, kunhan asiakaskunnan makumieltymykset tulevat selviksi.

Ainakin ensimmäisten parin kuukauden perusteella kysyntää on. Sosiaalisessa mediassa Rasulien ruokia on kiitelty. Asian vahvistaa myös kahville poikkeava Seppo Teräsjärvi.

—On niissä yksi ongelmakin: annokset ovat valtavan suuria, Teräsjärvi virnistää.

Matti Lehtonen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.