Paikalliset | 05.08.2021 14:08

Asemalaiset yrittivät huutaa lastenkodin nurin

  • Humanan lastensuojelupalveluiden toimialajohtaja Kimmo Huhtimo ei juuri saanut suunvuoroa. Asemanseudulle lastensuojelun asumisyksikköä vastustavat paikalliset korottivat ääntään, eikä hanketta puolustavia puheenvuoroja kuultu.

  • Kunnanjohtaja Esko Poikelan tekemästä viranhaltijapäätöksestä on jätetty useampi oikaisuvaatimus. Päätöksen lisäksi täysin asiatonta kritiikkiä osoitettiin suoraan kunnanjohtajan henkilöön.

  • Tammentuvan päiväkodin parkkipaikalle kerääntyi keskiviikkona lähemmäs sata paikallista. Kielenkäyttö oli paikoin alatyylistä ja henkilöitä, ei asioita, kritisoivaa.

Lieto Piti olla keskustelutilaisuus, tulikin mielenosoitus. Humanan hanke lastensuojelun asumisyksikön perustamisesta Liedon Asemanseudulle veti keskiviikkoiltana Tammentuvan päiväkodin parkkipaikalle vajaat sata paikallista asukasta. Keskustelutilaisuuteen oli kutsuttu rajanaapurit, noin kymmenen taloutta, mutta sana oli kiirinyt laajalle. Humanan lastensuojelupalveluiden toimialajohtaja Kimmo Huhtimo ei ehtinyt ensimmäistä lausettaan loppuun, kun päällepuhuminen ja huutaminen alkoivat. Paikalle kerääntyneiden ihmisten viesti oli selvä: lastensuojeluyksikköä ei Asemanseudulle haluta.
Huhtimon lisäksi hanketta yrittivät asemalaisille esitellä Mediset Hoivarakentajat Oy:n liiketoimintajohtaja Mikko Vainioranta ja Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela.

Suurin osa paikalle tulleista lähialueen asukkaista ei käyttänyt tilaisuuden aikana puheenvuoroja. Maltillisimmissa puheenvuoroissa lastenkotia vastustettiin vain valitun rakennuspaikan vuoksi. Sosiaalitoimea ja terveydenhuoltoa palvelevan rakentamisen salliva, lainvoimainen asemakaava on peräisin 1970-luvulta. Sen jälkeen Pahkapuistoksi kutsutusta alueesta on tullut lähialueen asukkaille ja viereiselle päiväkodille tärkeä lähimetsä. Lastenkodin rakentamiseen valittu tontti koettiin vääräksi, etenkin kun Asemanseudulla on vapaita tontteja muualla.
Keskustelun laatu oli paikoin ala-arvoista ja henkilöön käyvää. Kirosanat, henkilöiden nimittely ja mahdollisten tulevien asukkaiden arvostelu peittivät alleen perustellun, maltillisen keskustelun ja kritiikin. Kävi niin kuin vastaavissa tilanteissa usein käy ja äänekkäimmät saivat eniten ilmatilaa.
Yhtään hanketta puolustavaa puheenvuoroa ei paikan päällä kuultu. Useampi puheenvuoron käyttänyt ihminen kertoi, ettei vastusta hanketta sinänsä, vain sille valittua paikkaa. Useammin oltiin kuitenkin huolissaan Asemanseudun turvallisuustilanteen heikkenemisestä, asuntojen arvonlaskusta ja Pahkamäen koulun muuttumisesta erityiskouluksi.
—Emme me ole huolissamme viheralueista tai rakennuksista, me emme vain halua niitä asukkaita tänne, eräs asemalainen tiivisti oman ryhmänsä mielipiteen.

Hankkeen eteneminen vielä auki

Kunnanjohtaja Esko Poikelan 20.7. tekemä virkapäätös tontin vuokraamisesta olisi saanut lainvoiman 11.8. Päätöksen oikaisuvaatimuksia on kuntaan saapunut jo nippu, eikä hanke siis etene alkuperäisessä aikataulussa. Mikäli oikaisuvaatimukset eivät kuitenkaan muuta alkuperäistä päätöstä, rakentamisesta vastaava Mediset Hoivarakentajat Oy aloittaa normaalin rakennuslupaprosessin, johon kuuluu myös rajanaapureiden kuuleminen. Toisin kuin keskiviikon tilaisuudessa moni oletti, naapureiden vastustus ei sinällään ole este rakennusluvan myöntämiselle.
Jos tulevan maanantain kunnanvaltuuston kokouksessa valittava kunnanhallitus niin katsoo, se voi käyttää asiaan otto-oikeuttaan ja siirtää asian omaan käsittelyynsä. Määräajassa tehdyt oikaisuvaatimukset päätyvät kunnanhallituksen pöydälle joka tapauksessa.

Humanan toimialajohtaja Kimmo Huhtimo harmittelee jälkikäteen sitä, kuinka faktat jäivät tilaisuudessa täysin paitsioon.
—Ymmärrämme hyvin paikallisten huolenaiheita, mutta nyt niihin vastaamiseen ei jäänyt mahdollisuutta. Minua ja hanketta sinänsä sopii kritisoida, eniten jäi harmittamaan se, millä tavalla yhteisö puhui meidän asiakkaistamme, lapsista ja nuorista, Huhtimo pahoittelee.
Humanalla on edelleen intressi tuoda lastensuojelun asumisyksikkö Turun seudulle, miksei Lietoonkin. Tarve lastensuojelun asumisyksiköille — siis lasten ja nuorten kodeille — on suuri ja pandemian aikana entisestään kasvanut, joten aikataulupaineitakin on.
—Meillä ei ole mitään tiettyä syytä sijoittua juuri tuolle tontille. Mikäli lähialueelta löytyy toinen sopiva tontti, olemme valmiita siitä neuvottelemaan. En tosin tiedä, kuinka realistista on olettaa kaavamuutosten olevan meidän aikatauluillemme riittävän nopeita, Huhtimo tuumii.

Matti Lehtonen

Elina Martindale | 06.08.2021 19:17

Harmillista, miten huonon maineen asukkaat tällä käytöksellään kunnalleen antavat! Tiedän ainakin, mihin en halua muuttaa. En haluaisi itselleni tällaisia naapureita.

Friida Bröms | 06.08.2021 15:58

Hah ketkä kuvittelee et lastenkoti aiheuttaa häiriöö muille ku ehkä siellä asuville nuorille, kuten tässäkin huomataan? Heti leimataan ja lokeroidaan. Eikö noissa laitoksissa just oo kaikki kiva kielletty?

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.