Paikalliset | 05.10.2023 10:57

Ajoradan siirtoa, uusi silta ja liittymä — Hujalan pyörätiehanke etenee

Ajoradan siirtoa, uusi silta ja liittymä — Hujalan pyörätiehanke etenee

Hujalantien kävely- ja pyörätien suunnitelmaluonnoksia esitellään tänään illalla yleisötilaisuudessa kunnantalolla.

Rusko Hujalantielle (maantie 12254) kaavaillusta jalankulku- ja pyöräilyväylästä on tehty suunnitelmaluonnokset. Uusi noin 1,5 kilometriä pitkä väylä on tarkoitus rakentaa Hujalantielle Vahdontien ja Walininkujan väliselle osuudelle.

Suunnitelmaluonnoksessa ehdotetaan, että kevyen liikenteen väylä alkaisi kiertoliittymän luota liityntäpysäköinnistä, ja se sijoitettaisiin Hujalantien eteläpuolelle Mäki-Heikkiläntien risteykseen saakka.

Mäki-Heikkiläntien risteyksen tuntumaan rakennettaisiin saarekkeellinen ylityspaikka, josta kevyen liikenteen väylä jatkuisi Hujalantien yli ja siitä Hujalantien pohjoispuolella Walininkujalle saakka. Toinen suojatie rakennettaisiin Liukolantien risteykseen.

—Monia eri vaihtoehtoja oli alkujaan siitä, miten uusi väylä tultaisiin sijoittamaan, taustoittaa Varsinais-Suomen ely-keskuksen projektipäällikkö Aku Reini.

Neuvotteluja käytiin varsinkin Museoviraston kanssa. Osuuden varressa sijaitsee Ruskon kirkko, ja kirkonmäki pappilaan Vahdontien suuntaan on merkitty RKY-alueeksi eli merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Koska RKY-alueelle uutta väylää ei voida sijoittaa, nyt tehtyihin suunnitelmaluonnoksiin on kaavailtu, että jalankulku- ja pyöräilyväylä sijoitetaan nykyisen kirkon puolen kaistan tilalle.

—Kirkon kohdalla siten päätielinjausta hieman siirretään [pohjoisempaan] noin 400 metrin matkalta, Reini kertoo.

Tieremontin yhteydessä uusittaisiin myös Ruskojoen ylittävä silta. Vuonna 1964 valmistunut silta alkaa olla elinkaarensa päässä.

—Silta uusittaisiin kokonaisuudessaan. Yhden siltakannen päälle tehdään ajorata sekä ulokkeella kevyenliikenteen väylä. Silta paranee selvästi, siitä tehdään nykyistä avarampi, Reini kuvailee.

Siitä, milloin konkreettisesti päästäisiin remonttihommiin, ei ole vielä tarkkaa aikataulua. Esimerkiksi rahoituskuviot tulee varmistaa, Reini muistuttaa. Hujalantie on valtion maantie, mutta Ruskon kunta on luvannut kustantaa kevyen liikenteen väylän suunnittelusta ja rakentamisesta puolet.

—Tiesuunnitelma saadaan todennäköisesti tämän vuoden loppuun mennessä valmiiksi ja ensi vuoden alkupuolella nähtäville. Sen jälkeen Väylävirasto tekee suunnitelmaan teknisen tarkastuksen ja Traficom [liikenne- ja viestintävirasto] antaa hyväksymispäätöksen. Jos on oikein optimistinen, hyväksymispäätös voidaan saada kesään mennessä, Aku Reini arvioi.

Jalankulku- ja pyöräilyväylää Vahdontien ja Hujalan kylän välille on toivottu jo vuosia. Hujalantie on melko kapea, ja sitä käyttävät työmatkaliikenteeseen myös maskulaiset. Tieosuutta hyödyntää lisäksi raskaampi liikenne, kuten maatalouskoneet. Hujalantie on osa Ruskon keskustan kiertävää suosittua lenkkeilyreittiä.

Hujalantien kevyen liikenteen väylän rakentamiseen liittyviä suunnitelmia esitellään tänään torstaina kuntalaisille. Avoin yleisötilaisuus järjestetään kello 17—19 Ruskon kunnantalon valtuustosalissa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.