Paikalliset | 17.06.2021 08:36

”Riukuaidan teko vaatii kätevää luonnetta”

  • Unto ja Erkki Ristisuo valmistivat tykötarpeita riukuaidan tekoon. Veljekset ovat oppineet aidan tekemisen taidon isältään, Erkki 40-luvulla ja Unto 60-luvulla.

  • Ilmaristen matkailutilan pihaa rajasi aikanaan vuonna 2003 valmistunut riukuaita, jota tekemässä silloin oli Erkki Ristisuo. Nyt lähes 20 vuotta vanha aita purettiin ja tilalle valmistui uusi saman tekijän käsissä.

  • Riukuaitaan ei lyödä ainuttakaan naulaa, vaan se valmistuu luonnon omista materiaaleista.

  • Ristisuon veljekset valmistivat riukuaitaa Ilmaristen matkailutilan pihaan. Aidan materiaalit he toimittivat paikan päälle itse. Kaikkein suurin taito on miesten mukaan valmistaa aidan tarvikkeet, kuten esimerkiksi halkaista pitkät puut keskeltä kahtia.

  • Seipäät lyödään maahan ja niiden ihannesyvyys on 40 senttiä.

Lieto —Riukuaitaa tehtiin 40-luvun lopulla, kun sota-aika oli lähellä, eikä piikkilankaa saatu. Olin 13-vuotias, kun ensimmäisen kerran tein aitaa, Erkki Ristisuo kertoo.
Miehellä on kädessään pajukuusen oksa, joista hän repii riukuaidan puiden kiinnittämiseen sopivia kappaleita. Myös 15 vuotta nuorempi pikkuveli Unto tutustui aidan tekoon 60-luvulla poikien isän opastamana.
Nyt Yläneeltä lähtöisin olevat veljekset hyödyntävät nuorena opittuja taitojaan ja tekevät tilauksesta riukuaitoja. Vuonna 2003 Erkki valmisti kaverinsa kanssa aidan lietolaisen Ilmaristen matkailutilan pihaan. Nyt vajaat 20 vuotta myöhemmin koitti aidan uusimisen aika.
—Lapsuudesta aidan tekemiseen tuli 50 vuoden tauko, jonka jälkeen 2000-luvulla aloimme tehdä näitä ”hömppäaitoja”. Eivät ne rajaa mitään, ovat vain ihmisten ilona, Erkki Ristisuo kertoo.
Veljekset ovatkin haluttuja aidan tekijöitä. Riukuaidan ovat saaneet miesten käsistä jopa neljä eri museota, mutta eniten niitä haluavat omakotiasujat. Kaukaisimmat tilauskohteet ovat sijainneet Konneveden suunnalla ja Porvoossa. Onpa puutavaraa kuljetettu joskus aidan tekoa varten veneellä saaristoon saakka.
—Kahdenkymmenen vuoden aikana aitoja on tehty noin parisataa, Erkki Ristisuo arvioi.

Miesten mukaan aidan teko ei vaadi erityistä taitoa.
—Tekijän on vain oltava pikkasen kätevä luonteeltaan. Sata vuotta sitten kaikki maaseudun miehet osasivat tehdä riukuaitaa, Erkki Ristisuo tokaisee.
—Suurin taito onkin tarvikkeiden teossa. Se vie kolme neljäsosaa työstä ja loppuaika menee siihen, kun aita pannaan, niin kuin Itä-Suomessa sanotaan, Unto jatkaa.
Erkki kertoo, että riukuaita on tekijänsä näköinen, eikä mitään direktiiviä tiettyyn ulkoasuun ole olemassa. Yksi seikka on kuitenkin varma ja se on, ettei riukuaitaan tule ainuttakaan naulaa tai ruuvia.
—Puukko ja kirves ovat tärkeimmät välineet. Niiden lisäksi kanki, jos maa on kovaa, Unto Ristisuo sanoo.
Pystyparrut tulee lyödä maahan noin 40 sentin syvyyteen, jotta aita kestää aikaa ja myrskyjä.
—Eikä tämä vaadi rakennuslupaa, vaikka kaava-alueilla voikin olla rajoituksia. Yhtään tapausta en tiedä, että riukuaidan teko olisi kielletty, vaikka neuvotteluja kunnan tarkastajan kanssa olisikin käyty, Erkki Ristisuo kertoo.
Ilmaristen matkailutilan aita alkoi valmistua aurinkoisessa aamupäivässä nopeaan tahtiin, kun miehet nostelivat poikkipuita seipäiden väliin.
—Tämän mallinen riukuaita on nautakarjalle. Hevosille tehdään harvempi, lampaille tiheämpi ja sioille melkein umpipuuta, Erkki Ristisuo sanoo.

Ina Virtanen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.