Paikalliset | 08.09.2022 09:58

"Puhutaan rahasta"

Jasmin Schneider ja Minja Hannuksela toivoivat, että raha-asioista puhuttaisiin koulussa nykyistä enemmän.

Liedon Keskuskoulun oppilaat pääsivät maanantaina kuulemaan mielenkiintoista luentoa. Valtakunnallisen Yrittäjän päivän kunniaksi Liedon Yrittäjät oli kutsunut turkulaisen Henri Hujalan puhumaan nuorille raha-asioista Hujalan Oma talous tutuksi -koulukiertueen puitteissa. Maanantaina luentoja kuuntelivat Keskuskoulun oppilaat, keskiviikkona Ilmaristen koulun oppilaat.

26-vuotias rahavointivalmentaja Hujalan luentosarja on miehen Budjettihiiri Oy:n tuotantoa.

—Olen koulutukseltani liikunnanohjaaja, mutta puhuminen ja esiintyminen kiinnostivat. Nyt kierrän ympäri Suomea puhumassa raha-asioista ja yrittäjyydestä. Se, että olet valmistunut johonkin tiettyyn koulutukseen, ei tarkoita sitä, että sinun täytyy tehdä juuri kyseistä työtä lopun elämääsi, Hujala kertoo kuulijoille.

Heti aluksi luento selvittää oppilaille, mitä eroa on varoilla ja vastuilla, joihin ihmisen omaisuus jakautuu.

—Jengi hypettää somessa, että katso mitä mulla on. Emme me tiedä mitään sen ihmisen taloudesta. Ei anneta somen hämätä, että meilläkin pitää olla mitä toisella on. Ne on voitu ostaa osamaksuilla ja pikavipeillä. Varotaan vertailemasta itseä muihin, Hujala painottaa.

Osamaksujen ottamisessa on tärkeä opetus, ja yleisö kuuntelee Hujalaa hiljaa.

—Olisin itsekin toivonut, että olisin jo nuorena tiennyt niiden vaaroista. Pikavipit ovat ydinjätettä ja osamaksutkin väärin käytettynä samaa, hän kertoo.

Hujalan mukaan onkin tärkeää tiedostaa, miksi jonkin asian haluaa ostaa.

—On oma tarve, halu sekä halu miellyttää muita. Jos ostat esimerkiksi lenkkarit, joilla haluat miellyttää kavereita, on se sama asia, että antaisit rahan suoraan kaverin käteen, Hujala toteaa.

Rahamenot kirjattuna vihkoon

Henri Hujala näyttää kuulijoilleen vihkoa, johon on kirjannut vuodesta 2014 alkaen kaikki rahamenonsa.

—Tämän avulla olen tiennyt, missä mennään omassa taloudessa. Rahan eteen pitää olla valmis tekemään duunia. Vihko onkin vapauttanut paljon rahaan liittyvää stressiä, hän kertoo ja jakaa kaikille oppilaille paperin, johon hekin voivat seuraavan kolmen kuukauden ajan kirjata tulojaan ja menojaan.

Rahan käyttöä pitää Hujalan mukaan opetella, eikä kaikkea tarvitse aina heti käyttää.

—Lottovoittajistakin 40 prosenttia on huonommassa taloudellisessa tilanteessa viiden vuoden päästä voitostaan, hän paljastaa.

Seuraavaksi luennoitsija kertoo yläkoululaisille sijoittamisesta.

—Se ei ole rakettitiedettä tai pikamatka rikkauteen, vaan pitkäjänteistä tekemistä.

Hujala kertoo luvun 72 säännöstä, joka kertoo siitä, kuinka kauan pääomalla kestää tuplaantua. Luku 72 jaetaan vuosituotolla, jolloin saadaan tuplaantumiseen kuluva aika. Muutamat laskutoimitukset taululle saavat kuulijakunnan ymmärtämään, mistä oikein on kyse.

Aihe kiinnosti yläkoululaisia

Informaatiorikkaan luennon päätteeksi Hujala ottaa vastaan yleisökysymyksiä. Oppilaat halusivat tietää, onko sijoittamisessa riskejä ja miten heidän ikäisensä voisivat työllistyä. Samoilla linjoilla ovat 9G-luokan oppilaat Jasmin Schneider ja Minja Hannuksela.

—Yleensä ei tule ajatelleeksi, miten rahaansa käyttää, mutta nyt ymmärsin hyvin, miten voisin säästää ja sijoittaa. Ei tarvitse odottaa, että täyttäisi 18 vuotta, Jasmin Schneider kertoo.

Molemmat 9-luokkalaiset kokevat, että 15 vuoden ikä on haitaksi työmarkkinoilla.

—Harva paikka ottaa tämän ikäisiä. Enemmän otetaan 16-vuotiaita töihin. Esimerkiksi kunnan kesätöihin emme vielä päässeet. Innostusta löytyisi meiltä nuoremmiltakin, Minja Hannuksela toteaa.

—Toivoisin, että meidän ikäisille puhuttaisiin lisää tärkeistä asioista ja mentäisiin suoraan asiaan. Emme osaa tulevaisuudessa hoitaa raha-asioita, jos niitä ei opeteta tai niistä ei puhuta, Hannuksela jatkaa.

Molemmat kokevat, että taloustietoa pitäisi olla enemmän mukana nykyopetuksessa.

—Tulevaisuuden kannalta kiinnostaisi esimerkiksi tietää, miten ostat ensimmäisen talon, mitä ovat luottotiedot tai miten maksetaan laskuja, he luettelevat.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.