Paikalliset | 25.04.2024 14:29

"Orvokki on iloinen kukka, joka aina yllättää"

—Ei tällaista kevättä muista, toteaa tarvasjokelainen viljelijä Timo Heikkilä, samalla kun tuuli puhisee kasvihuoneen seinien takana.

Metsärannan puutarhan kasvihuoneen sisäpuolella on miellyttävä lämpötila, vaikka ulkona olosuhteet ovatkin poikkeukselliset vuodenaikaan nähden. Kukkien väriloistoa löytyy jo runsaasti esimerkiksi orvokkien osalta.

—Orvokkien sesonki alkaa, kun narsissit alkavat mennä huonoksi, kertoo Kati Varga.

Puutarha myy orvokkeja keväisin kasvihuoneeltaan. Moni haluaa niitä haudalle, terassille tai parvekkeelle. Vallitseviin sääolosuhteisiin orvokki sopii hyvin.

—Se kestää jopa viiden asteen pakkasen ja luntakin saa tulla päälle. Jos orvokki jäätyy yön aikana, nousee se jo seuraavana päivänä, Kati Varga kertoo.

Orvokki on tehokas siementäjä, joka itää jo syksyllä. Se selviää talven lumen alla ja lähtee keväällä uuteen kasvuun. Orvokkeja voi suojella kevään kylminä öinä myös harsolla.

Kukkia myös karaistaan ja valmistellaan jo puutarhalla vaihteleviin sääoloihin.

—Mitä kylmempi yö, ja mitä suojaisampi myyntipaikka, sitä tärkeämpää on karaista taimet. Tottuminen vie pari päivää. Kasvit ovat päivisin ulkona ja öisin sisällä, Varga kertoo.

 

Monipuolinen orvokki

—Orvokki on iloinen kukka, joka aina yllättää, Kati Varga toteaa.

Kasvilla on monta muotoa ja väriä. On yksi- ja kaksiväristä kukkaa, liukuväriä, keskeltä tummaa ja vaaleaa, iso- ja pienikukkaista sekä perhoskuviota. Jos ilmat ovat hyvät, alkaa orvokkien varsinainen sesonki jo huhtikuun lopussa ja huipentuu äitienpäivään.

—Moni on orvokki-ihmisiä. Jos kasvin hoitaa hyvin, on se koko kesän kukka, Varga kertoo.

Hoitovinkiksi hän suosittelee nyppimistä, jotta orvokin siemenkota ei ehdi kasvaa, sillä se vie kasvilta voimaa. Kastelun tulisi olla tasaista, sillä orvokin juuret eivät kestä liiallista kastelua.

—Hautausmailla puolestaan tavataan juurimatoa, joka syö orvokkien juuret poikki. Jos orvokki on mennyt poikki tyvestä, on mato sen löytänyt, Kati Varga kertoo.

Kesällä orvokki kannattaa sijoittaa sopivaan lämpötilaan. Liian kuumassa paikassa sitä saattaa kastella turhankin usein.

—Lomalle lähtiessä orvokki kannattaa siirtää varjoon ja pyytää vaikka ystävää sitä kastelemaan. Se voi ottaa nokkiinsa, jos sen leikkaa liian lyhyeksi tai pitää liikaa auringossa.

Kun orvokista aikanaan luopuu, voi samaan multaan istuttaa uusia kesäkukkia.

 

Aikataulusta jäljessä

Poikkeuksellinen kevät vaikuttaa viljelijän arkeen.

—Vapun jälkeinen työmäärä hirvittää. Kasvukausi jatkuu ja koko kesä ollaan aikataulusta perässä, Timo Heikkilä kertoo.

Uhkana on, että kesä etenee pikakelauksella. Helle äitienpäivänä olisi viljelijälle katastrofi. Toistaiseksi kevät antaa kuitenkin odottaa itseään.

—Ilmastonmuutoksen ääri-ilmiöitä, Kati Varga jatkaa.

Timo Heikkilä ei pidä sääolosuhteista kalenteria, mutta kertoo harrastaneensa varhaisvihanneksia nelisenkymmentä vuotta.

—Näin kylmiä päiviä ennen vappua en muista. Mutta se tulee mitä annetaan, hän sanoo.

Normaalivuosina huhtikuussa Metsärannan puutarhan kasvihuoneissa on jo kuuma.

—Tänä keväänä olen tainnut vasta yhden kerran ottaa töissä villapaidan pois, isäntä pohtii.

Metsärannassa ollaan silti kasvipositiivisia.

—Teemme kaikkemme, että ihmisillä pysyy kosketus viljelyyn, Heikkilä sanoo.

Kati Varga onkin valmistellut myyntiin purkkeja, joista löytyy jokaiselle jotakin. Samassa mullassa kasvaa valkosipulia, persiljaa, orvokkia, timjamia ja salaattia. Yhdistelmä sopii esimerkiksi kaupunkilaisen parvekkeelle.

Kevään koittaessa heräävät myös hyönteiset. Metsärannan puutarhan pellot ovat olleet luomussa kymmenen vuotta ja vieressä sijaitsee aarniometsä.

—Täällä on oma hyönteiskantansa. Sinitoukohärkä alkaa pian hyöriä lähistöllä ja loisia kimalaispesissä. Uusimmat hyönteistulokkaat ovat hyppyhämähäkit, joita on alkanut ilmaantua viimeisen kolmen vuoden aikana puutarhalle, Timo Heikkilä kertoo.

Kukat ja kasvit pääsevät loistoonsa, kunhan vain kevät kunnolla käynnistyy.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.