Paikalliset | 26.10.2023 11:08

"Meistä riippumattomista syistä asuiminen kallistuu Ruskolla"

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jussi Helesvirta avasi valtuutettutovereilleen hallituksen kuulumisia.

Ruskon kunnanvaltuusto vahvisti veroprosentit ensi vuodelle. Prosentit säilyvät kutakuinkin nykyisellään, mutta maapohjaa aletaan verottaa yleisen 0,95 kiinteistöveroprosentin sijaan erikseen 1,3 prosentilla.

Valtuutettu ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Jussi Helesvirta (kok.) korosti, että syynä nostoon on valtiohallinnon tekemä muutos, johon kunnissa ei pystytä vaikuttamaan.

Helesvirta laskee, että korotus tuo ensi vuonna kuntalaiselle 0,25 prosenttiyksikön lisäyksen kunnallisverotukseen.

—On jo tiedossa, että vesipuolelle tulee jonkun verran korotuksia, jotta tulot ja menot saadaan täsmäämään. Faktisesti meistä riippumattomista syistä asuminen ensi vuoden aikana jonkun verran täällä meilläkin kallistuu, Helesvirta lisäsi.

Kunnanvaltuustossa ennakoitiin muutenkin tulevaa. Ensi vuoden talousarvio ja suunnitelmat tuleville vuosille ovat parhaillaan laadinnassa, eikä niistä puhuttu kovin mairittelevaan sävyyn: rahatilanne on kuulemma heikko ja investointitarpeita riittää.

Suunnitelmavuodet näyttävät aika huolestuttavilta, vahvistaa talous- ja hallintojohtaja Sari Laine. Taloutta vetää miinussuuntaan isot investointien lisäksi korkokulut ja poistot.

—Suunnitelmavuosien osalta ei hirveän hyvältä näytä. Ollaan varmasti ihan siinä samassa tilanteessa, jossa muutkin kunnat ovat. Tulot, kuten verotulot, tippuvat monesta suunnasta ja sitten on erilaisia lakeja, jotka tiputtavat niitä myös.

Tulevaisuuden kustannuksia pyritään Ruskolla kunnanhallituksen ohjeistuksen mukaan minimoimaan karsimalla henkilöstökuluja.

—Mitään henkilöstölisäyksiä ei ole laitettu budjettiin, vaan niitä on karsittu. Näin saadaan budjetti ensi vuonna nollan pintaan tai vähän plussalle, Laine arvioi.

Henkilöstökulujen kasvu kummastutti päättäjiä. Vanhaa alkuvuoden osavuosikatsausta hyväksyttäessä valtuutettu Mauri Laine (kesk.) ihmetteli, mistä opetuksen ja varhaiskasvatuksen lähes 300.000 euron lisäys johtuu.

—Nämähän ovat henkilöstömenoja. Eikä kyse ole ihan yhdestä tai kahdesta henkilöstä. Kuulostaa erikoiselta. Mistä tämä johtuu?

Valtuutettu Kalle Vähä-Piikkiö (kok.) toivoi rotia toimintakatteeseen.

—Jos alun perin toimintakatteeseen oli tälle vuodelle budjetoitu vajaa 16 miljoonaa euroa, nyt se on jo 16,8 miljoonassa, hän jatkoi ja painotti, että jokaisen kunnan sektorin täytyy tiukemmin pystyä pitämään annettu budjetti kasassa.

Valtuutettu Marko Mäenpää (sd.) oli tyytyväinen, että kunnanhallitus vie kiinteistöjen kehittämistä eteenpäin. Hän kuitenkin edelleen ihmetteli avoimuuden ja tiedottamisen puutetta.

—Valtuusto pääsee todella vähän osallistumaan kunnan kehittämiseen. Nyt kun rakennetaan uutta, luodaan samalla pitkäksi aikaan perusteet, miten tämä kunta toimii. Jos se tehdään ilman laajempaa keskustelua, menetetään paljon mahdollisuuksia, Mäenpää totesi.

 

Kunnantalon myynti sinetöitiin

Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti myydä Vahdon vanhan kunnantalon 50.000 eurolla Ruskon Palotekniikka Oy:lle.

—Jalankulkuväylä, joka menee kunnantalon paikkeilta, voi jäädä siihen sellaisenaan. Nykyiset parkkipaikat jäävät yrittäjän ja kunnan, lähinnä nuokkarin, käyttöön, kunnanjohtaja Kari Lehtinen lisäsi.

Valtuusto nimesi Ruskolta poismuuttaneiden Sofia Rusin (kok.) ja Markus Rantalan (kesk.) tilalle uudet luottamushenkilöt. Rusin tilalle hyvinvointilautakunnan varajäseneksi valittiin Miia Ojala. Tekniseen lautakuntaan Rantalan tilalle tulee varsinaiseksi jäseneksi Tuomas Kohmo ja Mauri Laine siirretään varalle.

Kokoomuksen valtuustoryhmä teki Vähä-Piikkiön johdolla aloitteen, jossa se pyysi opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaa selvittämään, mihin ruskolaiset sijoittuvat perusopetuksen jälkeen. Huolena on ollut erityisesti yhdeksäsluokkalaiset pojat: päätyvätkö ruskolaispojat naapurikuntien ikätovereita harvemmin jatko-opiskelemaan lukioon.

Ennen kokousta Turun ydinkaupunkiseudun seutujohtaja Jukka Vornanen kertoi parhaillaan työn alla olevasta seutustrategiasta. Viime vuonna perustetun kuntayhtymän muodostavat Rusko, Turku, Kaarina, Lieto, Raisio ja Naantali.

Varavaltuutettu Pauli Korgan (ps.) tiedusteli, miten paljon Turun kaupunkiseutuun on haettu oppia Pirkanmaan maakunnan seutukunnista. Pirkanmaalla korostuu keskuskaupunki Tampereen rooli, ja Ruskolla toivottiin, että täällä pienetkin kunnat pääsisivät ääneen.

Inspiraatiota on toki Pirkanmaalta haettu, Vornanen totesi, mutta painotti, että Turun seudulla tehdään omanlaistansa yhteistyökuviota.

Jos Tampereella on Pirkanmaan seutuhallituksessaan yhtä vailla puolet paikoista, täällä Turulla on hallituksessa vain kolme paikkaa 13:sta.

—Täällä on pyritty rakentamaan mahdollisimman tasa-arvoiset näkymät meidän malliimme, Vornanen sanoi.

Seutustrategia tulee lausuntokierrokselle kuntiin marraskuussa ja hyväksyttäväksi todennäköisesti alkuvuodesta.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.