Paikalliset | 22.12.2022 10:27

"Kannabista on helposti saatavissa myös Liedosta"

Lukion auditoriossa näkyy varovaisia nyökkäyksiä, kun A-klinikka oy:n Jukka Oksanen kysyy yhdeksäsluokkalaisilta, olisiko heidän mielestään huumeita helppo hankkia.

—Tässä on ollut iso muutos, Oksanen vertaa.

—Kun 10 vuotta sitten koululaisilta kysyttiin, tuntevatko he jonkun, joka on käyttänyt huumeita, neljäsosa tiesi. Kun nykyään kysytään, puolet koululaisista vastaa tietävänsä.

Oksanen luennoi viime perjantaina Taatilan yhtenäiskoulun yläkoululaisille päihteistä. Laittomista huumeista erityisesti kannabiksen käyttö on lisääntynyt selvästi koko Euroopassa.

—Me koulun henkilökunta tiedämme, että kannabista on helposti saatavissa myös täältä Liedosta. Siksi koimme tärkeäksi, että oppilaille annetaan aiheesta tietoa, sanoo Taatilan yhtenäiskoulun yläkoulun suomen kielen- ja kirjallisuuden lehtori
Liisa Lehto-Ääri.

—Eivät nuoret nykyään niinkään käytä alkoholia tai polta tupakkaa. Mutta kannabiksen käyttö on lisääntynyt.

 

Psykoosiriski kasvanut

Kannabista valmistetaan eri hamppukasveista. Päihdyttävä vaikutus syntyy kannabinoideista, joista keskeisin on delta-9-tetra-hydrokannabinoli (THC).

—THC-pitoisuus vaikuttaa siihen, miten voimakas ja pitkä päihtymysaika on, Oksanen sanoo ja muistuttaa, että juuri THC-pitoisuutta on viime vuosina kannabiksessa lisätty.

Siksi vanhoista Jenkki-elokuvista tutut ”rauhoittavat pienet pössyttelyt” eivät vastaa tätä päivää. On myytti, että kannabis olisi huumeena harmiton.

—Samalla kun THC-pitoisuus kasvaa, kasvaa myös riski joutua psy-
koosiin. Psykoosi saattaa aiheuttaa merkittäviä harhaluuloja tai aistiharhoja, joita henkilö ei ymmärrä päihteen aiheuttamiseksi.

Lisäksi kannabis tutkitusti heikentää työmuistia, huomiokykyä, motorista koordinaatiokykyä, reaktionopeutta ja joillakin aiheuttaa ahdistusta.

Periaatteessa on sattuman kauppaa, kuka päihteisiin jää koukkuun ja miten ne kehenkin vaikuttavat, Oksanen lisää. Siihen voivat vaikuttaa perintötekijät, yksilön kasvuolosuhteet ja elämäntilanne.

Suomessa suurin huumausaineiden käyttäjäryhmä ovat 25—35-vuotiaat miehet.

—Uskon, että paras keino saada huumeiden käyttöä vähenemään, on antaa ajoissa oikeaa tietoa, mistä päihteissä on kysymys, Jukka Oksanen toteaa.

 

Hyvinvoiteemaa koko koululle

Kannabisluentoa rahoittivat Keskuskoulun vanhempainyhdistys, Liedon seurakunta ja Liedon kaupungin nuorisotoimi. Luento oli osa Taatilan yläkoulun monialaista hyvinvointiteemaista oppimiskokonaisuutta.

Teeman puitteissa koulun vieraana oli maanantaina Lasten ja nuorten säätiön Dreams-lähettiläs breakdance-tanssija Johannes ”Hatsolo” Hattunen.

Lisäksi luokka-asteilla oli omaa ohjelmaansa: Seiskat saivat ravitsemustietoutta ja taukoliikuntaa. Novidan opiskelijat mittasivat kasiluokkalaisten verenpaineita ja Härkätien hammashuollosta kerrottiin suun hyvinvoinnista. Ysit saivat opastusta fysioterapiasta, ja Aninkaisten koulutalon opiskelijat tekivät heille kampauksia.

Tiistaina kaikille oppilaille järjestettiin Sua varten somessa -luento.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.