Urheilu | 09.06.2022 10:03

Tuomas Lehtosen kesän tavoitteena on oma ennätys ja EM-kisalippu

 Tuomas Lehtosen kesän tavoitteena on oma ennätys ja EM-kisalippu

Liedon Parman Tuomas Lehtonen uskoo pystyvänsä alittamaan 50 sekunnin rajan 400:n metrin aidoilla tänä kesänä. Lehtosen alkukauden kovin koitos on luvassa ensi viikon tiistaina Paavo Nurmi Gamesissa Turussa.

Lieto —En näe syytä, miksi en voisi juosta tänä kesänä alle 50 sekunnin aikaa, toteaa 400 metrin aitajuoksun kaksinkertainen suomenmestari Tuomas Lehtonen tulevasta kilpakaudesta.

Istumme Liedon Parman keihäänkärjen kanssa Liedon keskuskentän vieressä Manttaalin portailla, johon olemme menneet suojaan tyypillistä Suomen kesän yleisurheilusäätä: viileää sadetta. Lehtonen oli viikkoa aiemmin juossut kesän ensimmäisen kisansa päämatkallaan Lahden Motonet Gp -kisoissa, jossa hän sijoittui kolmanneksi. Suoritustaan Lahdessa aituri kuvaa tyypilliseksi kisakauden ensimmäiseksi juoksuksi.

—Ensimmäiset 300 metriä meni kovaa, mutta sitten tuli seinä vastaan ja siinä vähän väsähti, hän kuvailee.

—Oli ensimmäinen aitajuoksukisa tälle kesää, tällaisia tulee. Pitäisi malttaa enemmän, mutta kisakunto kehittyy kauden mittaan. Tosi hyvä treeni.

Tänä vuonna kisakausi on alkanut normaalia aikaisemmin Lehtosen mukaan, kova treenijakso hänellä esimerkiksi päättyi vasta muutama viikko sitten. Alkukesä onkin Lehtosella varsin kiireinen, sillä haastattelua seuraavana päivänä hänellä oli edessä jo toinen Motonet Gp:n osakilpailu Tampereella, jossa Lehtonen juoksi toiseksi ajalla 51,90. Ensi viikolla, tiistaina 14.6., on jo taas edessä kesän kovin kotimainen kilpailu eli Paavo Nurmi Games, johon on Lehtosen mukaan tulossa todella kovia ulkomaisia nimiä 400:n aidoille. Lukuisat kovatasoiset kisat kotimaassa sopivat hyvin Lehtoselle, sillä se tarkoittaa sitä ettei niitä tarvitse lähteä metsästämään ulkomailta.

—Hyvä, että kisoja on tässä lähellä. Ei tarvitse lähteä vaikkapa Belgiaan tai Etelä-Eurooppaan juoksemaan.

Kovatasoista kisoista on hyötyä kisakokemuksen lisäksi myös rankingpisteiden keräämisessä Lehtosen kesän päätavoitetta, eli elokuun yleisurheilun EM-kisoja varten. Paikan Munchenin kisakoneeseen saa joko alittamalla lajille asetetun tulosrajan 49,55 tai tarpeeksi korkean ranking-sijoituksen kautta, kun kisapaikkoja täydennetään. Rankingiin huomioidaan tulospisteiden lisäksi myös kisojen sijoituksista saatavat pisteet. Mitä kovempi kisa, sitä isommat ovat myös rankingpistemäärät. Paavo Nurmi Gamesin lisäksi paljon rankingpisteitä saa Oulussa elokuussa järjestettävistä Kalevan kisoista, mutta sen sijoituspistemäärät eivät liiku Paavo Nurmen lukumäärissä.

—Paavo Nurmesta saa ihan hiton paljon pisteitä, Lehtonen kommentoi Suomen kisojen rankingpistemääriä.


Tavoitteet päivittyvät tilanteen mukaan


Kisojen suhteen Tuomas Lehtosen päätavoite on siis EM-kisoissa ja tavoitetuloksena 49:llä alkava oma ennätys. Molemmat tavoitteet ovat Lehtosen suhteen realisistia. Harjoituskausi hänellä sujui ilman takapakkeja. Joka vuosi Lehtosella on tavoitteena nostaa tasoa hieman edellisvuoteen verrattuna, eikä tavoiteaikaan pääsy vaadi häneltä suurta harppausta eteenpäin.

—Ei 50 sekunnin alitus vaadi superjuoksua. Jos maailmalla monet juoksee 46-alkuisia aikoja, miksi minä en voisi juosta 49-alkuista, Lehtonen kysyy.

Hyvän suorituksen tekeminen edellyttää myös hyviä olosuhteita. Lehtoselle parhaiten sopii lämmin ilma, ei siis kylmä, kostea ja tuulinen Suomen kesä.

—Junioireiden EM-kisoissa Italiassa oli joskus niin kuuma, että lämmittelyssä vähän kävi juoksemassa, mutta muuten piti istuskella varjossa ettei läkähdy. Ja sitten kaikki juoksi siellä omia ennätyksiä, Lehtonen kuvailee.

Kesän suoritusten mukaan Lehtosen tavoitteet myös päivittyvät tarpeen tullen. Mikäli alkukesästä esimerkiksi tulisi tarpeeksi kova tulos, niin voisi se tarkoittaa sitä, että Lehtonen olisi mukana jo heinäkuussa Eugenen MM-kisoissa.

Mutta liian pitkälle Tuomas ei suunnittele, harjoituskalenteria ei hänellä ole tiedossa edes loppukesäksi. Yksi pidempiaikainen tavoite hänellä kuitenkin löytyy: Pariisin kesäolympialaiset vuonna 2024.
—Tavoitteena olisi päästä sinne. Ei ehkä mitalia hakemaan, mutta jos edes pääsisi mukaan.

Nuutti Ruokangas

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.