Paikalliset | 08.04.2021 08:22

Öljystä eroon parissa päivässä

Öljystä eroon parissa päivässä

Lietolainen Mari Peltola asuu perheineen Asemanseudulla vuonna 1966 rakennetussa omakotitalossa. Uusi vesi-ilmalämpöpumppu paransi elämänlaatua sekä säästää rahaa ja luontoa. Takaisinmaksuaika on 4—5 vuotta.

Lieto Suomalaisten halutaan oikein tosissaan siirtyvän kotiensa lämmityksessä sähköön, tai uusiutuviin energiamuotoihin kuten puuhun. Öljylämmitteisten omakotitalojen on ollut parin vuoden ajan mahdollista saada suoraa valtionavustusta öljylämmityksen korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla.
Lietolainen Mari Peltola vaihtoi omakotitalonsa öljylämmityksen vesi-ilmalämpöpumppuun loppusyksystä.
—Vuonna 1966 rakennetun omakotitalon 70-lukuinen öljypoltin alkoi olla tiensä päässä. Öljyä on kulunut vuodessa noin 1.500 litraa. 60-litrainen sähkötoiminen lämminvesivaraaja ei riittänyt lapsiperheen käytössä lauantaisaunaan, Peltola taustoittaa.
Peltola pohti puolisonsa kanssa myös maalämpöä, mutta totesi lämpöpattereiden vaihdon olevan turhan iso urakka. Tukihakemus Pirkanmaan Ely-keskukselle lähti lokakuussa ja positiivinen päätös tuli tammikuussa. Lämmitysjärjestelmän vaihto tehtiin jo marraskuussa.
—Se oli parin päivän homma. Vanhasta öljyjärjestelmästä piti tehdä Ely-keskukselle selvitykset, mutta ne hoiti pois paikallinen Öljykolmio. Uusi pömpeli (vesi-ilmalämpöpumppu) tuli vanhan paikalle pannuhuoneeseen.

Sijoitus kannattaa viidessä vuodessa

Peltolan perheellä on siis käyttökokemusta vesi-ilmalämpöpumpusta yhden talven verran. Putkista ajoittain kuuluvaa kohinaa lukuunottamatta pahaa sanottavaa ei ole.
—Samalla vehkeellä lämpeää nyt myös 250-litrainen lämminvesivaraaja. Etukäteen pelkäsimme sähkölaskua, kun aiemmin vuosittainen sähkönkulutuksemme on ollut luokkaa 3.000—4.000 kilowattituntia. Nyt talven aikana meni noin 10.000 kilowattituntia, mutta toisaalta öljyä ei tarvinnut ostaa ja elämänlaatu on parantunut, Mari Peltola laskee.
Remontin jälkeen olisi kiinteistönomistajan aiheellista ilmoittaa lämmitysmuodon vaihtumisesta kunnan rakennusvalvontaan, joka taas päivittää tiedon rakennusrekisteriinsä.
—Sähköposti riittää, Liedon johtava rakennustarkastaja Jani Kreula sanoo.

Koko homman kustannukset nousivat reiluun 10.000 euroon. Kun Ely-keskuksen avustus on kiinteä 4.000 euroa, jäi Peltolan perheelle maksettavaa reilut 6.000 euroa.
—Takaisinmaksuajaksi urakoitsija laski 4—5 vuotta. Se on aika lyhyt aika, ja pääsimme samalla eroon öljystä.
Ikävä tieto niille, jotka samantyyppistä toimenpidettä pohtivat, on se, että tälle vuodelle öljylämmityksestä luopumiseen varatut rahat ovat loppumassa. Hakemuksia oli maaliskuun lopussa tullut yli 12.000, ja hakemuksen käsittelyaika oli tuolloin 4—6 kuukautta.

Matti Lehtonen

Sauli Hörkkö | 13.04.2021 14:57

Jos siirrytään öljylämmityksestä maalämpöön, niin miksi pitää vaihtaa lämpöpatteri ?

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.