Paikalliset | 25.03.2021 08:19

Keikoille tekisi ihmisten mieli

  • n Turku Audion työt ovat muuttuneet vuoden aikana perinteisistä keikkahommista striimauksiin, laitejärjestelmäasennuksiin ja etäkokousten järjestämisiin. Niko Stenroos (vas.), Ari Kyllönen ja Riku Blomqvist odottavat loppukesää toiveikkaina.

  • Turku Audion varastolla Liedon Tuulissuolla on talven aikana ehditty tehdä inventaario ja paikkojen järjestelyä. Trukin puikoissa trussinippua nostamassa Niko Stenroos, Ari Kyllönen ja Riku Blomqvist vahtivat vieressä.

  • Riku Blomqvistin (vas.) erityisalaa ovat valot, Niko Stenroosin äänet. Ari Kyllönen kehuu nuorempiensa osaavan hommat itseään paremmin.

Lieto —Viime kesänä pidettiin 20-vuotisjuhlat. Tai siis ei pidetty, lietolainen Ari Kyllönen toteaa Tuulissuolla yrityksensä varastotiloissa.
Turku Audion nimellä tunnettu AMJ Turku Audio Oy on tapahtumatuotantoyritys, jonka leipälajina on parikymmentä vuotta ollut keikkojen, konserttien ja muiden yleisötapahtumien esiintymislavojen, äänentoiston ja valaistuksen pystytys ja purku mihin milloinkin.
—Ensimmäinen laskutettu keikka oli Turun seurakuntien tilaama heinäkuussa vuonna 2000. Lava pystytettiin Aurajoen päälle Kirkkosillan kupeeseen, ja esiintymissuunta oli molemmille puolille jokea. Ei ihan yksinkertainen homma, Kyllönen muistelee.

Alkuvuosinaan Turku Audio teki pääasiassa klubikeikkoja kaupungin yökerhoissa ja konserttipaikoissa kuten Kårenilla ja Club Fenixissä. Viime vuosina yritys on hoidellut maakunnan festareita: Ruisrock, SmugglerRok, Sunfest, Karjurock, Down by the Laituri. Vakaa yritystoiminta kasvoi ja laajeni, tapahtumatuotannon rinnalle tuli merkittävästi laitemyyntiä ja erilaisia AV-järjestelmien asennuksia. Kunnes tuli perjantai 13.3.2020.
—Oli se mielenkiintoinen päivä, kun koko kevät peruttiin. Alkuun olimme kesän suhteen toiveikkaita, mutta aika nopeasti kävi selväksi, että kesänkin täysi keikkakalenteri jää tekemättä.
Kyllönen, yrityksen muut omistajat Jukka Kiljunen ja Niko Stenroos sekä muu vakituinen henkilökunta eli Riku Blomqvist lomauttivat itsensä. Tapahtuma-alalla iso osa työntekijöistä toimii freelancer-pohjalta useammassa yrityksessä, joten lomautettavien lista ei ollut pitkä.
Loppukesästä, kun koronatilanne helpotti, järjestettiin Varsinais-Suomessa Naantalin Sunfest ja Liedon SmugglerRok, joissa Turku Audio vastasi koko tekniikasta.
—Ne keikat olivat meille älyttömän tärkeitä.

Etäkokouksista ja streameista töitä

Yleisötapahtumat ja livekonsertit ovat taas tauolla, mutta Turku Audiolla töitä on syksyn ja talven aikana kohtuullisesti riittänyt. Perinteisen tapahtumatekniikan rinnalle ja tilalle ovat nousseet uudenlaiset palvelumuodot. Etätöiden vaikutus näkyy.
—Neuvottelutilojen audio- ja videotekniikkaan panostaa yhä useampi yritys tai julkinen taho. Moni on huomannut, että vähän paremmalla kameralla ja mikrofonilla etäkokousten laatua saadaan parannettua. Myös työpistekohtaiset, laadukkaat ratkaisut tulevat yleistymään. Me olemme kouluttaneet myös kuvatuotannon alueella itseämme, ja aiomme olla markkinassa mukana, Ari Kyllönen kertoo.
Striimattavien eli verkkoon livenä lähetettävien tapahtumien määrä on sekin kasvanut voimakkaasti. Turku Audion viimeisin stream-lähetys oli laulaja Diandran edellisviikonlopun konsertti Mikaelinkirkosta, joka välitettiin maailmalle.
—Ihan älyttömästi katsojia! Streamit ovat tulleet jäädäkseen, mutta jotain niistä jää livetilanteeseen verrattuna puuttumaan. Joulun alla Liedossa keräsivät valtavasti kävijöitä sekä kunnan joulupolku että seurakunnan joulupiha. Me olimme suunnittelemassa ja tekemässä molempia.

Alkuvuosina keikat tehtiin pienellä omavaraiskalustolla ja vuokralaitteilla. 150 neliön varastoon mahtui koko laitepääoma. Nyt Turku Audiolla on tilaa 750 neliömetriä neljässä tasossa, ja silti on ahdasta. Talven aikana varastotiloja on uusittu, inventoitu ja järjestetty uudelleen. Poistoon menee paljon kalustoa, joka on ollut hyvää ja tarpeellista alkuvuosina.
—Se on sellainen homma, mikä on ”pitänyt tehdä” vuosia. Nyt talvella on ollut aikaa.
Hyvä esimerkki uusista kuvantuotantopalveluista ovat kevään ylioppilaskirjoitukset. Lietohallilla pidettäviin kirjoituksiin on järjestetty erillinen tila korona-altistuneille ylioppilaskokelaille. Näin kirjoituksiin voi oireettomana osallistua, vaikka olisi määrätty koronaeristykseen.
—Lietohallin tanssisalissa on asentamamme kahden kameran tallentava ja etäseurattava järjestelmä, mikä mahdollistaa kokelaan valvonnan pienemmällä henkilöresurssilla. Jos kirjoitukset jäävät väliin pelkän altistumisen takia, vaikutukset voivat olla nuorelle tosi isoja, Ari Kyllönen tuumii.

Loppukesä näyttää valoisalta

Parin vuosikymmenen aikana Turku Audio on toiminut eräänlaisena ammattilaiskasvattamona monelle tapahtumatuotannon ammattilaiselle. Taloon on tultu tet-harjoitteluun, työharjoitteluun tai keikkahommiin, yleensä oman harrastuneisuuden työntämänä.
—Aika moni meidän entinen työntekijämme on mukana esimerkiksi isoissa televisiotuotannoissa. Yllättävän moni on myös taustaltaan lietolainen. Nuoret tekijät tietävät nykyään alasta ja tekniikasta paljon enemmän kuin minä, Ari Kyllönen naurahtaa.

Tällä hetkellä kesän työkalenteri näyttää kaksijakoiselta. Kevät on taas peruttu, samoin alkukesä. Turku Audion piti olla tekemässä Liedon SM-ralliosakilpailun oheistapahtumaa Avantin teollisuusalueella, joka nyt on peruttu.
—Mutta heinä- ja elokuu näyttävät hyviltä! Heinäkuussa on Tall Ships Race -tapahtuma Turussa ja loppukesän festarit odottavat viranomaispäätöksiä. Ihmiset kaipaavat elämyksiä; mitä tahansa järjestetään, ihmisiä tulee paikalle. Kulttuuritapahtumille ja konserteille on valtava patoutunut kysyntä, Kyllönen päättää.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.