Paikalliset | 11.03.2021 09:16

Minne yläkoulun jälkeen?

Minne yläkoulun jälkeen?

Katri Öster harmittelee, etteivät 9-luokkalaiset päässeet tutustumaan fyysisesti toisen asteen oppilaitoksiin koronapandemian takia. Virailut ovat olleet tärkeässä roolissa peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa valitessa.Rusko Yhteishakua on pidennetty tänä keväänä poikkeuksellisesti 7. huhtikuuta saakka. Toisena uudistuksena aiemmin totuttuun, on oppivelvollisuuteen liitetty hakeutumisvelvoite, joka tuli voimaan vuoden alussa.
—Vaikkei sitä aiemmin ole ollut, ovat meiltä Ruskolta aina kaikki hakeneet koulutukseen. Opinto-ohjaajat ovat tehneet paljon töitä sen eteen, Maunun koulun opinto-ohjaaja Katri Öster kertoo.
Österin mukaan hakeutumisvelvoite tarkoittaa sitä, että jokaisen peruskoulun oppilaan pitää nyt hakeutua jatkokoulutukseen.
—Suurin osa hakee yhteishaussa. Sen lisäksi on myös vaativan erityisen tuen haku, jonka lisäksi 10-luokalle ja Valmaan nivelvaiheen koulutukseen haetaan vielä erillisessä haussa. On olemassa myös ammatillisen koulutuksen jatkuva haku, joka on voimassa ympäri vuoden. On monta erilaista tapaa hakeutua koulutukseen.
Opinto-ohjaajan mukaan velvoitteen myötä oppivelvollisuus laajenee vähintään 18-vuotiaaksi asti. Hakeutumisen valvonta kuuluu perusopetuksen opinto-ohjaajille.

Kouluihin tutustumiset katkolla

Maunun koululla tehtiin jo viime viikolla ahkerasti hakemuksia jatko-opintojen pariin. Moni sai yhteishakunsa päätökseen, mutta osa jatkaa vielä hakemuksen parissa.
—On nuorille tärkeä kysymys, minne he suuntaavat seuraavaksi. Lukuvuosi on ollut muutenkin poikkeuksellinen, sillä emme ole päässeet lainkaan tutustumaan toisen asteen oppilaitoksiin. Tietoa on nyt etsitty netistä ja katsottu videoita eri oppilaitoksista, Katri Öster harmittelee.
Opon kanssa keskusteleminen on myös hyvä tapa löytää yläasteen jälkeinen opinahjo.
—Oppilas pohtii mielenkiinnon kohteita ja vahvuuksia ja miettii, millä tavalla haluaa seuraavat kolme vuotta opiskella. Aiemmin kouluihin tutustumiset olivat tärkeässä roolissa. Sillloin oppilas näkee oppilaitoksen ja mitä siellä tehdään. Tänä vuonna keskustelua ja tiedonhankintaa on jouduttu tekemään entistä enemmän koronan takia.
Osalle päätös on helppo, mutta osa voi tarvita paljon tukea ja useita tapaamiskertoja miettiäkseen jatko-opintopaikkaa.
—Suurin piirtein puolet oppilaistamme suuntaa lukioon ja puolet ammatilliseen koulutukseen. Ammatillisessa alat ovat edustettuina laidasta laitaan. Tekniikan alat ovat suosittuja, mutta myös metsä-, merenkulku- ja media-ala kiinnostavat.
Suurin osa Ruskolla peruskoulunsa päättävistä suuntaa lähikuntiin, mutta muutamat oppilaat hakeutuvat kauemmas.
—Esimerkiksi koulutuksiin, joissa on asuntola. Jotkut taas muuttavat jo muualle omilleen asumaan ja opiskelemaan rohkeasti.
Oppilaiden kanssa pyritään pohtimaan eteenpäin seuraavat kolme vuotta.
—Ei se, mitä tekee loppuelämän, mutta seuraavat vuodet. Tuon ikäisen elämässä kolme vuotta on kuitenkin pitkä aika. Nämä eivät onneksi ole sellaisia päätöksiä, joita ei voi muuttaa. Valintoja pääsee tekemään uudelleen, Öster rauhoittelee.

Ina Virtanen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.