Paikalliset | 21.01.2021 08:40

Tortinmäen kampaamossa vaihtui yrittäjä

  • Tortinmäen parturi-kampaamon ikkunasta näkyvät Heli Heinonen ja Ritva Haapanen. Heinonen jatkaa nyt kampaamon kymmenien vuosien mittaista tarinaa Ritvan jäätyä ansaitulle eläkkeelle.

  • Ritva Haapanen kertoo etsineensä kampaamolle jatkajaa jo kolmen vuoden ajan. Häntä ilahduttaa, että tehtävään löytyi Heli Heinonen, joka on ollut jo pikkutyttönä hänen asiakkaansa kampaamossa.

Tortinmäen parturi-kampaamossa on tapahtunut yrittäjän vaihdos. Kampaamon keulakuva Ritva Haapanen siirtyy eläkkeelle ja kampaamon ikkunasta voi vastedes nähdä Heli Heinosen leikkaamassa asiakkaiden hiuksia.
Ritva Haapanen kaivaa käsilaukustaan vanhan Turun Tienoon lehden vuodelta 1995. Silloin hänestä on tehty lehtijuttu, joka on jäänyt talteen. Tällöin Haapasta haastateltiin äitienpäivän kynnyksellä tukkamuodista. Kampaamosta kirjoitettiin myös vuonna 1967, jolloin se perustettiin.
—Vuonna 1963 valmistuin kampaajakoulusta ja työskentelin ensin Turussa, kunnes perustin yrityksen tänne. Kampaamo tuli vanhan kaupan tiloihin ja oli ensimmäinen Tortinmäessä, Haapanen muistelee.
Ritva itse oli kotoisin neljän kilometrin päästä Tortinmäen keskustasta Vahdon puolelta. Hän muutti perheineen kampaamolle, jonka takaosasta löytyivät hyvät tilat asumiseen. Nyt kampaamon päästyä uuden omistajan käsiin, on hän muuttanut miehensä kanssa Auraan rivitaloasuntoon.
—Laitoin kampaamon myyntiin kolme vuotta sitten, kun katsoin olevani ikäihminen. Heli alkoi miettiä sen ostoa vuosi sitten, pian 78 vuotta täyttävä Haapanen kertoo.

Takaisinkampaajan töihin

Uusi yrittäjä Heli Heinonen on työskennellyt kampaajana Paattisilla vuosina 2013—2017. Toiselta ammatiltaan hän on kokki ja onkin tehnyt kyseisiä työtehtäviä viimeiset vuodet. Nyt hän kuitenkin tarttuu jälleen saksiin ja kampaan Tortinmäessä. Helin erikoisalaa ovat muun muassa värjäykset ja lettikampaukset.
—Välivuodet kokkina sopivat elämääni, kun lapseni oli pieni. Nyt palaan takaisin parturin töihin ja toivonkin, että vanhat asiakkaat Paattisilta sekä Ritvan asiakkaat löytäisivät tänne, Heinonen kertoo.
Ainakin alkuun hän työskentelee vielä kahden työn parissa, mutta jatkossa tarkoitus on keskittyä kampaamoon täyspäiväisesti, kunhan asiakaskunta vakiintuu. Toistaiseksi hän palvelee asiakkaita arki-iltaisin ja viikonloppuisin.
—Kampaamo on nyt maalattu ja laitettu kuntoon. Ritvan kätköistä löytyi rottinkihuonekaluja, joita olen hyödyntänyt sisustuksessa. Lisäksi 9-vuotias kampaamokoirani Simo tulee olemaan täällä kanssani. Hän oli suosittu jo Paattisten kampaamossa.

Kampaamo pysyy kylässä

Ritva Haapanen kertoo olevansa onnellinen, kun kampaamo saa jatkajan. Hän kiittää myös kaikkia asiakkaitaan vuosien varrelta.
—Heli sopii tähän hyvin, kun on itsekin alun perin kotoisin Tortinmäestä. Jo pienenä tyttönä hän kävi minulla hiusten leikkuussa, hän muistelee.
Parturi-kampaamo on onnistunut säilymään kylässä vuosikymmenten ajan ja edelleen se näyttää jatkuvan.
—Kylässä oli aikanaan kolme kauppaa, pari pankkia, koulu ja posti. Kaikki ovat loppuneet, mutta kampaamo pysynyt, Ritva Haapanen toteaa.
Niin kuin Tortinmäen keskusta, on vuosien saatossa myös tukkamuoti muuttunut. Permanentit ja krepatut hiukset ovat enää aikakausiensa esimerkkejä.
—Muistan kyllä vielä hyvin 60-luvun kauhean peruukkiajan, jolloin asiakkaan pitkä tukka laitettiin poninhännälle ja sen päälle laitettiin peruukki, josta tehtiin nuttura. Niin se muoti muuttuu, Ritva Haapanen nauraa.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.