Paikalliset | 17.12.2020 08:27

Keskuskoulu-ratkaisu jäi edelleen auki

Keskuskoulu-ratkaisu jäi edelleen auki

Liedon Keskuskoulusta teetetään suunnitelmat sekä remontti että uudisrakennus mielessä.

Päätös Liedon Keskuskoulusta luvattiin valtuustosta vuoden loppuun mennessä, ja ainakin jonkinlainen nahkapäätös vuoden viimeisestä kokouksesta saatiin. Valtuusto päätti pitkän ja polveilevan keskustelun päätteeksi hankesuunnitelmien laadinnasta, vaihtoehtoina sekä kokonaan uuden koulun rakentaminen että nykyisen peruskorjaus. Aikaa on helmikuun valtuustokokoukseen asti.
Varsinaisesti valtuusto päätti vain siitä, tehdäänkö Keskuskoulun suunnitelmat vain uudisrakennuksen pohjalta. Tätä esitti kunnanhallituksen pohjaesityksestä poiketen teknisen lautakunnan puheenjohtaja Matti Metsistö (sd.). Metsistön muutosesityksessä suunnitelma olisi tehty vain uudisrakennuksesta, sen kattohinnaksi olisi asetettu 16 miljoonaa euroa ja nykyisen koulun väistötilaremonttiin varattu puoli miljoonaa. Lisäksi muiden väistötilojen hankintaan olisi varattu 1,14 miljoonaa euroa.

Käytännössä jokainen valtuutettu liputti terveellisten ja turvallisten tilojen puolesta, ja suurin osa kaihosi uudisrakennuksen perään. Mielipide-eroja tulikin rahasta.
—Teknisen puolen kanta on se, että koulu pystytään korjaamaan. Kunnan kassa on tyhjä ja vastuullinen ratkaisu molempien vaihtoehtojen selvittäminen, kokoomuksen Simo Ala-Nissilä paalutti.
Vastakkaisen kannan esitti kristillisdemokraattien Auli Loponen.
—Tietoa seinistä on paljon, mutta opetuspuoli jäänyt vähemmälle. Nykykoulu ei mahdollista moderneja opetustiloja, ja remontin lopputuloksesta ei kenelläkään voi olla varmuutta. Myös kustannuksilla on taipumusta nousta ennakoidusta. Nyt olisi tärkeää saada hanke eteenpäin ja kilpailutukset käyntiin.
Kouluremontin arvioitu kustannus laajennuksineen on vajaat 14 miljoonaa euroa, kokonaan uuden koulun 22,3 miljoonaa. Molemmat summat ovat ennen suunnitelmien valmistumista arvioita.

Virkamiehillä eri kantoja

Erikoinen episodi kunnanvaltuuston etäkokouksessa kuultiin, kun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Minna Ylikännö (sd.) pyysi kunnan johtavia virkamiehiä ottamaan kantaa asiaan. Kunnanjohtaja Esko Poikelan kunnanhallitukselle tekemä pohjaesitys oli uudisrakennuksen kannalla, samoilla linjoilla oli sivistysjohtaja Laila Mäkelä. Teknisten toimialajohtaja Anne Ahtiainen ei sanonut asiaan juuta eikä jaata.
—Olen yrittänyt pysyä tässä puolueettomana, eikä minulla ole asiaan mielipidettä. Mitä ikinä valtuusto päättääkään, teen kaikkeni, jotta hanke onnistuu.
Toimitilapäällikkö Marko Tähtinen seurasi kokousta virtuaalisilta lehtereiltä. Ylikännö kuitenkin pyysi Tähtistä ottamaan kantaa asiaan, kokousprotokollan ulkopuolelta. Tähtisen mielestä koulu on korjattavissa ja niin myös kannattaa tehdä.
Tämä menettely ei ollut ainakaan vihreiden Heidi Tuimalan mieleen, minkä Tuimala myös ilmoitti.
—Haluatko siis sanoa, ettei minun olisi pitänyt virkamiesten mielipidettä kysyä, puheenjohtaja Ylikännö kysyi, ja Tuimala vastasi.
—Kyllä.
Äänestyksessä 43-jäseninen valtuusto hajosi äänin 23—20. Puolueista pääosa keskustasta, vasemmisto ja vihreät olisivat valinneet suoraan uuden koulun, muut kannattivat remonttivaihtoehdonkin laskentaa.
Hankesuunnitelmien laadinnasta vastaa tekninen lautakunta.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.