Paikalliset | 17.12.2020 08:24

Vastalääkettä harhaluuloihin koronarokotetta kohtaan

Vastalääkettä harhaluuloihin koronarokotetta kohtaan

Lietolaistaustainen Juho Dahl on viidennen vuoden lääketieteen opiskelija. Opinnot keskellä pandemiaa ovat tuoneet paljon uutta näkökulmaa tulevaan työhön.

Liedosta kotoisin oleva, viidennen vuoden lääketieteen opiskelija Juho Dahl on kirjoittanut Vastalääke -nimisellä verkkosivulla artikkeleita, jotka käsittelevät muun muassa Pandermix-rokotteen hyötyjä ja haittoja sekä sinkin vaikutuksia flunssan oireisiin.
Vastalääke on alun perin turkulaisten lääketieteen opiskelijoiden perustama yhdistys, jonka tavoite on tuottaa yleissivistävää tietoa ajankohtaisista aiheista alan opiskelijoiden näkökulmasta.
Vastalääkkeen väki on tehnyt muun muassa kouluvierailuja lukioihin ja tuottaa artikkeleita verkkosivuillaan sekä päivittää sosiaalisen median kanaviaan.
—Tarjoamme pieniä tietoiskuja. Tavoitteenamme on olla vähän ulkopuolinen tekijä, ikään kuin opiskelijan ja asiantuntijan välimuoto, joka tarjoaa ihmisille tietoa helpommin ymmärrettävässä muodossa, Dahl kertoo.
Kun vielä vuonna 2019 Dahl kirjoitti Vastalääkeen sivuille artikkelin Pandermix-rokotteesta, on vuotta myöhemmin koko valtakunnan puheenaiheena rokote koronavirusta vastaan. Keskustelu siitä, kannattaako rokote ottaa, on noussut viime aikoina vahvasti esiin.
—Ymmärrän, että moni on rokotevastainen ja pelkää sen haittavaikutuksia. Myös salaliittoteorioita on pelon taustalla. Kaikki kuitenkin varmasti haluavat koronasta eroon ja huoli siitä on suuri. Siksi nämä yhdessä muodostavat jännän ristiriidan, Dahl toteaa.

Enemmän hyötyä kuin haittaa

Koronarokotteen osalta moni pelkää mahdollisia haittavaikutuksia.
—Jo Pandemrix-rokotteen kohdalla haittavaikutukset olivat harvinaisia. Painoarvo asialle onkin keskustelussa ollut mielestäni kohtuuttoman suurta, Juho Dahl toteaa.
Hän muistuttaa, että nykyajan ihmisen voi olla vaikea ymmärtää, että ilman rokotteita monet kadonneista taudeista tulisivat takaisin.
—Jos tarpeeksi moni ajattelee, ettei ota rokotetta, voi esimerkiksi tuhkarokko tulla takaisin. Tätä näkee jo esimerkiksi Euroopassa pieninä tautiryppäinä. Tuhkarokko on helpommin tarttuvia tauteja maailmassa. Korona on puolestaan samankaltainen kuin influenssa, Dahl selvittää.
Lopullinen lopputulos koronapandemiassa riippuu hänen mukaansa rokotteen tehosta ja rokotekattavuudesta.
—Jos näiden osalta käy huonosti, voi epidemia vain jatkua, hän muistuttaa.
Dahl ei näe moraalista ongelmaa siinä, että jotkut maat ottaisivat esimerkiksi vain rokotettuja turisteja vastaan rajojensa sisään.
—Jos tiede näyttäisi, että rokote on tehokas, mutta itse päättäisi jättää sen ottamatta, voitaisiin pääsy evätä jonnekin, hän arvioi.
Moni on puolestaan arvostellut sitä, että rokote valmistettiin liian nopealla aikataululla.
—Tuntuihan se itsestäkin, että se kävi nopeasti. Rokotteen on kuitenkin täytynyt täyttää kansainväliset standardit, jotta se sai myyntiluvan EU:ssa. Lisäksi sitä pitää testata kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Koronarokote käy läpi samat protokollat, mitkä muutkin rokotteet käyvät.
Dahl muistuttaa, että rokotteet ovat huomattavasti tehokkaampia antibiootteihin verrattuna.
—Niissä on enemmän hyötyjä kuin haittoja. Itsekin olen saanut influenssarokotteesta kaksi kertaa huonon olon ja lämpöä, mutta oireet menivät nopeasti ohi.

Salaliittoteoriat koronarokotetta vastaan puolestaan väittävät, että sen mukana ihmiseen asennetaan mikrosiru, tai että itse rokotteella levitettäisiin koronaa.
—Toinen epäluulo rokotetta vastaan on skeptisyys lääkefirmoja kohtaan. Itselläni on kuitenkin kova luotto viranomaisiin, Suomen valtioon ja EU:hun. En usko, että ne ovat lahjottavissa.
Mediassa on esitetty toiveikkaita arvioita siitä, että rokottaminen alkaisi vielä tämän vuoden puolella. Dahl puolestaan toivoo, että kaikki suomalaiset saataisiin rokotettua tulevan kevään aikana.
Lääketieteen opiskelijan näkökulmasta opinnot keskellä pandemiaa ovat olleet antoisia, vaikkakin sen keskellä eläminen ei luonnolisesti ole mukavaa.
—On ollut silmiä avaavaa nähdä, mitä tulevassa työssä voi tulla vastaan, hän päättää.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.