Paikalliset | 17.12.2020 08:17

Joulukuusikauppaa kolmannessa polvessa

Joulukuusikauppaa kolmannessa polvessa

Ruskolla Inkistentiellä kasvatetaan ja myydään joulukuusia. Clarissa Heininen on kolmannen sukupolven joulukuusikauppias, Pekka Heininen edustaa toista sukupolvea.

Ruskolla Inkistentiellä joulukuusikauppaa käydään jo kolmannessa sukupolvessa.
—Isä aloitti joulukuusenviljelyn noin 45 vuotta sitten. Tämä on meille nykyään harrastus, jossa pääpaino on viisihenkisen perheen yhdessä tekemisellä ja yrittähenkisyyteen kasvamisella, kertoo Pekka Heininen.
Hänen vanhin tyttärensä Clarissa Heininen on nyt ottamassa kuusikauppaa vetovastuulleen ja saa siihen apua kahdelta nuoremmalta sisareltaan.

Joulukuusen kasvatus ei ole hätäisen hommaa. Kestää 10—12 vuotta ennen kuin taimi on kasvanut joulukuusen mittoihin. Tänä aikana puuta pitää myös hoitaa. Ruohot poistetaan taimen ympäriltä, että sillä olisi tilaa ja valoa kasvaa. Kun kuusi on reilun metrin mittainen, sitä aletaan hoitaa leikkaamalla 1—2 kertaa vuodessa. Näin kuusesta kasvaa tuuheampi ja muodoltaan kartiomainen.
—Osa asiakkaista on taas sitä mieltä, että kuuseen ei saa koskea ollenkaan. He haluavat perinteisen vapaana kasvaneen metsäkuusen, Pekka Heininen kertoo.
Perinteet ja lapsuudenkodin muistot voivat ratkaista, minkälaisen joulukuusen haluaa. Ennen joulukuusi saatettiin kaataa enemmän metsänhoidollisesta kuin esteettisestä syystä. Metsää olisi joka tapauksessa pitänyt harventaa ja puita kaataa.
Viime vuodet ovat olleet kuusen kasvulle suotuisia. Se on näkynyt pitkinä vuosikasvuina

Joulukuusi itse kaataen

Aikaisemmin Heiniset myivät joulukuusia myös Turussa, mutta nykyään kuusi ostetaan suoraan tilalta. Halutessaan kuusen saa itse kaataa. Tarvittaessa saa myös kuljetuksen.
Osa vakituisista asiakkaista käy jo hyvissä ajoin varaamassa joulupuun itselleen. Varaamisen merkiksi kuuseen kiinnitetään nimilappu.
Joulukuuset ovat yksilöllisiä kuten myös hinnatkin, jotka alkavat 20 eurosta ylöspäin. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi puun tuuheus.
Yksi perinne on, että Lions Club Ruskon Maununkodin palvelutalolle toimittama lahjakuusi on Heinisiltä.

Kuuset opettaneet yrittäjyyteen

Opiskeluaikana Clarissa Heininen toimitti yritystoiminnan harjoituksena yrityksille joulukuusia, joista osa toimitettiin koristeltuina. Nyt hänellä on CH Style -niminen kodinsisustuksen verkkokauppa, jolla on nyt Turussa pop up -varastomyymälä 20. joulukuuta saakka. Ajastuksissa on ehkä myös selvittää joulukuusien verkkokauppaa tilamyynnin rinnalle.
—Yrittäjäksi ryhtymisen kynnys oli matalampi, kun siitä oli jo perhepiirissä kokemusta, Clarissa Heininen sanoo.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.