Paikalliset | 10.12.2020 08:32

Vaatesuunnittelija Miia Aaltonen on vuoden hantvärkkäri

Vaatesuunnittelija Miia Aaltonen on vuoden hantvärkkäri

Miia Aaltonen asuu Ruskolla, mutta pitää Tyyki Design -putiikkiaan Turun Humalistonkadulla.

Rusko
Turun Humalistonkadulla Tyyki Design -liikettä pyörittävä ruskolainen vaatesuunnittelija Miia Aaltonen on valittu Turun Yrittäjien toimesta vuoden 2020 Hantvärkkäriksi. Käsityöalan kunnianosoitus valittiin tänä vuonna 24:nnen kerran.

Aaltonen kertoo tehneensä aina jotain käsillään pienestä asti.
—Ompelin barbeille vaatteita ja sen jälkeen itselleni. Jossain vaiheessa aloin pohtia, minne menisin kouluun. Löysin pukuompelulinjan ja ajattelin, että tästä voisi tulla minulle ammatti. Suvussani on paljon käsityöläisiä.
Miia Aaltosen äiti, Eija Aaltonen, on ollut vahvasti mukana naisen matkassa käsityöyrittäjyyteen. Nytkin äiti huristelee ompelukonetta liikkeen alakerrassa. Hän vastaa liikkeen korjausompelupalvelusta edelleen.
—Perustin oman yrityksen Humalistonkadulle ja olemme jakaneet liiketilan äidin kanssa 17 vuoden ajan. Vaatesuutarit korjaa vaatteita ja Tyyki Design valmistaa uusia.

Kierrätysfilosofiaa ja farkkua

Asiakkaiden mukaan Miia Aaltosen tyyli vaatesuunnittelijana on erilainen. Vastaavaa ei löydy muualta.
—Kokemukseni erilaisista naisvartaloista ja naisten mieltymyksistä synnytti vaatemalliston, joka sopii kaikille ja istuu hyvin.
Aaltonen kaavoittaa ja valmistaa mallistoaan itse. Uusia tuotteita tulee aina välillä mallistoon, jolloin joitakin vaatteita voi vastaavasti jäädä siitä pois. Yksi materiaali on kuitenkin saanut suunnittelijan innostumaan.
—Kierrätysfarkku kiinnostaa. Ostan farkkuja kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta ja osa asiakkaista tuo tai lähettää niitä minulle postissa. Olen valmistanut farkusta neljä eri mallista mekkoa, joiden nimet ovat vanhoja naisten nimiä; Lempi, Unelma, Taika ja Kielo.
Aaltonen toteaa maailman oleva täynnä valmista materiaalia. Aina ei siis tarvitse ostaa uutta. Farkku sopii kierrätysideologiaan hyvin, sillä se on ajatonta ja kestää kulutusta ja pesua.

Vaatesuunnittelija on ollut esillä myös valtakunnallisella tasolla kierrätysmateriaalien saralla. Hänen suunnittelema ja valmistama solmioista tehty juhlapuku nähtiin vuoden 2018 Linnan juhlissa kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin yllä.
—Saara-Sofian mukaan koskaan ei ole tullut niin paljon kommentteja mekosta kuin silloin. Mekko oli erilainen, mutta hillitty. Sinä vuonna Linnassa oli kiertotalousteema, Aaltonen kertoo.

Uniikkikappaleita verkkokaupasta

Miia Aaltonen kokee, että hänen tähänastisella urallaan on ehtinyt tapahtua jo paljon hienoja asioita.
—Teimme liikkeessä ison remontin, ompelimosta tuli pieni vasteputiikki, jossa mallistoni pääsee esille. Toisena asiana mieleen tulee kierrätysmalliston luominen ja sen lanseeraaminen, sekä sitä seurannut kiinnostus ja näkyvyys. Toki myös linnan juhlien solmiomekko kuuluu hienoihin hetkiin.
Tulevaisuudessa Aaltonen haaveilee saavansa mallistolleen ompelijan, sillä hänellä itsellään loppuu aika yksinkertaisesti kesken.
—Töiden jälkeen illat kuluvat vielä tietokoneen ääressä töitä tehden. Kuukausi sitten perustettu Tyyki Designin verkkokauppa on työllistänyt viime aikoina.

Verkkokaupan valmistuminen vei noin vuoden päivät. Sen tekeminen ja päivitys vaatii erityistä vaivaa, sillä kaikki sillä esillä olevat vaatteet ovat uniikkikappaleita.
Verkkokauppa palvelee nyt asiakkaita kauempaakin. Tyyki Designilla on asiakaskuntaa parinsadan kilometrin säteellä. Etenkin Tampereen seudulta on tilattu paljon farkkumekkoja.
Jotta aika ei kävisi pitkäksi, on Aaltonen valittu myös Turun Yrittäjänaisten hallitukseen.
—Toivon, että tulevaisuudessa putiikki pysyy paikallaan ja verkkokauppani saisi paljon näkyvyyttä. Ja että ihmiset arvostaisivat pieniä tekijöitä ostoskeskusten sijaan. Samalla käsityön arvostus nousisi.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.