Paikalliset | 03.12.2020 14:14

Lieto siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen

Lieto siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen

Liedon johtava ylilääkäri Veli-Matti Leinosen mukaan Lieto on nyt koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Viikossa Härkätiellä tehdään 300—400 koronatestiä.

Liedon johtava ylilääkäri ja tartuntatautien vastaava lääkäri Veli-Matti Leinonen kertoo Liedon koronatilanteen heikentyneen huomattavasti marraskuun aikana.
—Tartuntojen määrä on moninkertaistunut. Uusia positiivisia tartuntoja tuli marraskuun aikana yhteensä 23. Kokonaismäärä koronatartuntoja on Liedossa 38, hän kertoo.
Uusia tartuntoja tulee Leinosen mukaan viidestä kahdeksaan viikossa.
—Tartunnoilla on selkeä yhteys Turun tilanteeseen. Kun siellä tilanne alkoi huonontua, näkyi se meillä Liedossa 1—2 viikon viiveellä. 20 prosenttia tartunnoista onkin peräisin Turusta työpaikoilta ja muista tilaisuuksista.
Loput 70 prosenttia Liedon tartunnoista ovat ylilääkärin mukaan perhe- ja lähipiiristä tulleita tartuntoja. Loput 10 prosenttia jäävät selvittämättä.
—Tämä 10 prosenttia on kuitenkin pieni määrä verrattuna valtakunnalliseen tasoon, jolloin selvittämättä jää 30 prosenttia tartunnoista.

Kiihtymisvaiheeseen marraskuussa

Yksi koronapositiivinen henkilö voi altistaa Veli-Matti Leinosen mukaan noin 10 henkeä. Koulujen ja päiväkotien joukkoaltistuksissa heitä voi olla jopa 80.
—Liedossa altistuneita on keskimäärin 100—120 henkeä viikossa. Marraskuun aikana laitoimme kuitenkin 400 henkeä karanteeniin. Määrä siis kasvoi.
Testikapasiteettiin on panostettu. Koronatestien määrä Liedossa oli viime viikkoon mennessä 6.145 näytettä koko pandemian aikana.
—Määrät ovat viikossa 200—300 näytettä, mutta marraskuussa määrä nousi 300—400 viikossa, Leinonen kertoo.
Näytteistä positiivisia oli keskimäärin 0,6 prosenttia, mutta marraskuussa arvo nousi 1,7 prosenttiin.
—Tämä on kiihtymisvaiheeseen liittyvä lukema. Näin ollen Liedossa voidaan puhua koronan osalta kiihtymisvaiheesta.
Koronatestiin pääsee Liedossa vielä samana päivänä.
—Otamme testejä arkisin iltaan asti. Viikonloppuisin asiakkaat ohjataan testille Tyksiin. Jos meille on testiaika aamulla, tulee tulos vielä samana iltana. Myöhemmät ajat saavat vastauksen seuraavana päivänä. Kaikki tulokset tulevat tekstarina kännykkään.

Maski ja visiiri suojaavat jouluna

Tähän mennessä koronatatuntoja on ollut esimerkiksi kahdessa kunnan alueella olevassa päiväkodissa. Veli-Matti Leinonen kertoo, etteivät korona-altistukset päiväkodeissa ja kouluissa ole silti johtaneet laajoihin tartuntamääriin.
—Voidaan päätellä, että korona tarttuu etenkin perheessä tai lähipiirissä. Ei niin paljon esimerkiksi kouluissa, vaikka siellä lähekkäin ollaankin.
Korona-altistumisen raja on ylilääkärin mukaan alle metrin etäisyys vähintään 15 minuutin ajan.
—Jos kuitenkin käyttää maskia tai visiiriä positiivisen henkilön lähellä, on tartunnan jäljityksen raja-aika yksi tunti. Vasta sitten katsotaan altistuneeksi. Ilman suojaa altistumisaika on 15 minuuttia.
Lähestyvää joulua ja perheen kanssa läsnäoloa pohtivien kannattaa Leinosen mukaan käyttää omaa harkintaa.
—Mielestäni hyvinvoinnin kannalta on tärkeää nähdä läheisiä. Maalaisjärkeä tulee kuitenkin käyttää ja hyödyntää maskeja ja visiirejä sekä noudattaa suosituksia.
Esimerkiksi vierailut perheestä toiseen tulee porrastaa niin, etteivät kaikki ole samassa tilassa yhtä aikaa.
—Kun käy katsomassa iäkästä läheistä, tulee tapaamiset porrastaa ja ihmisten suojautua. Hoivakodeissa tapaaminen voi käydä ajanvarauksella. Jos iäkäs halutaan taas tuoda kotiin, tulee kokoontumisessa noudattaa kymmenen hengen rajaa ja käyttää mahdollisuuksien mukaan maskeja.
Varsinais-Suomessa alkavat tänään tiukentuneet koronarajoitukset. Leinonen kertoo niiden vaikutuksen näkyvän parin viikon päästä. Jos ne toimivat, ehkä jouluna näin tiukkoja rajoituksia ei enää ole.
—Maskien ja etäisyyksien käyttö on ainoa keino, jolla koronaa voidaan hallita. Jaksetaan vielä pinnistää jouluun asti. Tunnelin päässä on valoa ja porkkanana tuleva rokote. Uskon ja haaveilen, että se tulisi meille Lietoon helmikuussa. Ensin aloitetaan rokottaminen terveydenhoitoalan henkilökunnasta ja riskiryhmistä, jonka jälkeen siirrytään pikkuhiljaa rokottamaan muita.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.