Paikalliset | 03.12.2020 08:33

Osuuspankin vanha konttori katoaa maisemasta

Osuuspankin vanha konttori katoaa maisemasta

Liedon Osuuspankin entistä pääkonttoria puretaan pois Kärpijoentien varressa. Tilalle tulee kolme kerrostaloa. Kuva: Ina Virtanen

Lieto Kärpijoentien alkupäässä Taatilassa aloitettiin alkuviikosta Liedon Osuuspankin vanhan pääkonttorirakennuksen purku. Purkua on tehty syksyn mittaan sisätiloissa, ja seinien vuoro tuli nyt.
—Purku lienee valmis ja tontti siivottu vuoden loppuun mennessä. Alkuvuodesta tehdään kartoitus tontista kiinnostuneiden rakennusyhtiöiden kanssa, ja ilokseni voin todeta, että kiinnostuneita ovat olleet sekä paikalliset että valtakunnalliset toimijat, Liedon Osuuspankin toimitusjohtaja Juha Niemelä kertoo.
Nykyisessä asemakaavassa pankkirakennuksen tontille on merkitty 3.750 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Se tarkoittaa käytännössä kolmea kerrostaloa.
—Sijaintihan on Liedon keskustassa äärettömän hyvä. Uskon, että toteuttajaksi löytyy sopiva taho. Pankki on valmis myös jaksottamaan tonttimyyntiä niin, ettei kaikkia kolmea tonttia tarvitse kerralla hankkia.

Purkutöiden ajaksi läheisiin rivitaloyhtiöihin on asennettu tärinäantureita, ja rakennusten sokkelit on etukäteen kuvattu. Näin mahdolliset vauriot voidaan helposti todeta jälkikäteen.
Aivan ongelmitta ei Osuuspankin talon purku ole sujunut. Purkutöiden aikana taloon on murtauduttu sisään useammin kuin kerran, ja sisällä tehty isoa tuhoa. Pankki on tehnyt murroista ja ilkivallasta myös rikosilmoituksen.
—Halusin sen tehdä, sillä vaikka kyse on purkutalosta, se on silti toisen omaisuutta jota ei sovi tärvellä. Sisällä oli tehty totaalista tuhoa, ja esimerkiksi ikkunoita ei rikottu ulkoapäin, vaan lyötiin sisältä rikki. Putoavat lasinsirpaleet olisivat voineet olla ohikulkijoille vaaraksi. Rikosilmoituksessa on kyse myös vastuuasioista. Pankin tiloissa ei saa sattua kenellekään tapaturmia, Niemelä toteaa.
Osuuspankin pääkonttorin korvasi Hyvättyläntien varteen 1990-luvun alussa valmistunut uusi — nykyinen — pääkonttori. Pankin muuton jälkeen kiinteistöä ovat käyttäneet muun muassa pienyrittäjät, Liedon Keskuskoulu (aiemmalta nimeltään Liedon-Tarvasjoen yläaste) ja yksityinen päiväkoti.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.