Paikalliset | 26.11.2020 08:24

Maunun koulun remontti Ruskon ensi vuoden suurin investointi

Maunun koulun remontti Ruskon ensi vuoden suurin investointi

Ruskon kunnanhallituksen puheenjohtaja Sisko Hellgren (kok.) esitteli kunnanjohtaja Kari Lehtisen kanssa Ruskon ensi vuoden talousarvion. Puolen miljoonan alijäämä selittyy tulevalla Maunun koulun laajennusprojektilla. Hellgren ei aio olla ehdolla ensi kevään kuntavaaleissa.

Ruskon kunnan luja talousputki saa näillä näkymin jatkoa. Kunnan ensi vuoden talousarvio on puolisen miljoonaa alijäämäinen, mutta päätös on harkiten tehty. Kolmen vuoden taloussuunnitelman tavoite oli tehdä positiivinen tulos. Viime vuoden tulos meni 1,7 miljoonaa miinukselle. Tältä vuodelta on tulossa noin 2,4 miljoonaa euroa ylijäämää, erityisesti valtion koronatukien ansiosta, joten vuonna 2021 puolen miljoonan alijäämä mahtuu taloussuunnitelman raameihin.

Ruskon kuntatalous kestäisi isommankin alijäämän; taseessa on rahaa yli 13 miljoonaa euroa ja kunnan velkaantumisaste on maakunnan alhaisimpia.
—Ensi vuoden talousarvion laadinta ei ollut ihan helppoa. Ajat ovat epävarmat ja talouden kanssa tasapainottelu hankalaa, kunnanhallituksen puheenjohtajana 15:nnen talousarvionsa esitellyt Sisko Hellgren (kok.) tiivistää.

Talouskuri ja vakaus avaimina

Ensi vuonna Ruskon merkittävin yksittäinen investointi on Maunun koulun saneeraus- ja laajennushanke. Vuonna 1992 valmistunut yläkoulu on jäämässä pieneksi, ja talousarviossa vuodelle 2021 on varattu kouluprojektia varten kaksi miljoonaa euroa. Vajaat kaksi miljoonaa samaan hankkeeseen budjetoidaan vuodelle 2022.

Investointien kokonaismäärä on ensi vuonna 2,7 miljoonaa, eikä maanhankintaan erityisesti investoida.
—Kunnalla on raakamaata tällä hetkellä tarpeeseen nähden riittävästi. Ketunluolan asuinalueelle on tulossa tontteja ja Ruskon eteläisen kunnanosan osayleiskaava on tarkoitus saada alkavan vuoden aikana valmiiksi, kunnanjohtaja Kari Lehtinen kertoo.

Rusko ei muiden kuntien tapaan joudu karsimaan palveluistaan. Kunnan henkilöstö lisääntyy ensi vuonna muutamalla varhaiskasvatuksen ja koulutuksen ihmisellä. Poikkeuksellisen vakaa taloustilanne on Sisko Hellgrenin mukaan seurausta tiukasta menokurista.
—Virkamiehet ja lautakunnat ovat pysyneet talousarvioiden raameissa, asukasmäärä on kasvanut tasaisen maltillisesti, eikä ikäviä yllätyksiä ole tullut. Reagointi yllätyksiin on ollut nopeaa, viimeistä kertaa Ruskon talousarviota laatimassa ollut Hellgren sanoo.
Lehtinen mainitsee, että pienelle kunnalle erikoissairaanhoidon tai lastensuojelun yllättävät menot voivat olla vakava paikka.
—Niitäkään ei ole valtavasti ollut.

Myös suosiollinen ikäjakauma on Ruskolle pienempi talousrasite kuin verrokkikunnille. Työttömyysluvutkin ovat maakunnan parhaita.
Enin osa Ruskon rahoista menee sosiaali- ja terveyspalveluihin, joita tuottaa Raision kaupunki. Sote-sopimus uudistetaan vielä kevään aikana, mutta merkittäviä muutoksia nykyiseen ei ole odotettavissa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.