Paikalliset | 19.11.2020 09:53

Puistomestari kiittää Kurjenrahkan tuhansia kävijöitä vastuullisesta käytöksestä

Puistomestari kiittää Kurjenrahkan tuhansia kävijöitä vastuullisesta käytöksestä

Vahtolainen puistomestari Petri Hautala kertoo, että kevään lopussa valmistuva Karpalopolku on esteetön ja sillä on helppo liikkua pyörätuolilla. Taustalla näkyy työn alla olevat leveät pitkospuut.

Tortinmäki —Uskon, että lähes 100.000 ihmistä on käynyt tänä vuonna Kurjenrahkassa. Lähiretkeily lisääntyi koronan myötä, Kurjenrahkan vahtolainen puistomestari Petri Hautala kertoo.
Hautalan mukaan suuri kävijäpiikki nähtiin keväällä. Se kuitenkin tasaantui kesän myötä, mutta koki jälleen nousun loppukesästä. Nyt eletään puolestaan hiljaisempaa aikaa, eikä Kurjenrahkan pitkospuilla ja parkkipaikoilla nähdä enää vastaavaa ruuhkaa.
—Jos parhaimmillaan retkeilijöitä kävi 10.000 kuussa, on määrä nyt alle 5.000. Loppusyksy oli sateinen, Hautala arvioi syyksi.
Moni löysi tänä vuonna luontoretkeilyn uudeksi harrastuksekseen. Ainakin Kuhankuonon rajakivellä on näkynyt ihmettelijöitä, jotka ovat vaikuttaneet luonnonpuistossa ensikertalaisilta.

Ei tarvetta retkiratsioille

Suurella väenpaljoudella ei ole Petri Hautalan mukaan ollut varjopuolia. Kurjenpesän piha-alueen huussin säiliön tilavuuskin kasvatettiin jo edellisenä talvena ennen koronaa. Ainoastaan yhdestä asiasta piti retkeilykansaa neuvoa.
—Ohjeistimme heitä kävelemään Savojärven lenkkiä myötäpäivään. Sitä onneksi noudatettiin. Näin järveä mahtuu kiertämään vaikka tuhat henkeä samaan aikaan. Kun kukaan ei kävele vastaan, voi tuntea, että on luonnossa yksin.
Samalla kun Savojärven lenkin suosio kasvoi, näkyi myös koko luonnonpuiston kiertäjiä tavanomaista suurempi määrä.
Hautala haluaa kiittää kaikkia puiston käyttäjiä.
—Ongelmia ei ollut roskaamisesta tai laittomuuksista, kuten laittomista tulipaikoista. Hienosti on mennyt ja kiitos kuuluu käyttäjille!
Hautalan mukaan Suomen muissa luonnonpuistoissa ei ole aina retkeily sujunut yhtä mallikkaasti.
—Jossain on jouduttu tekemään retkiratsioita. Sellaisia on tehnyt erätarkastaja, jolla on poliisin valtuudet. Hän voi jopa sakottaa.
Kun kävijämäärät nousivat, myös lähimatkailu lisääntyi.
—Ehkä jatkossa erityyppiset matkailuyrityksetkin kehittävät palvelujaan puiston alueella ja ympäristössä, Hautala arvioi.
Ajatusta tukee se, että puistoon saapuminen on tehty entistä helpommaksi sujuvin bussiyhteyksin.
—Kurjenrahka on turkulaisten Nuuksio, puistomestari toteaa.

Reitistöt kevääksi kuntoon

Luonnonpuisto sai pari vuotta sitten lisärahoituksen, jolla sitä pystyttiin kunnostamaan.
—Uusimme pitkospuita yli kahden kilometrin verran. Viime talvi oli kuitenkin lumien puolesta huono, emmekä päässeet ajamaan puuta paikoilleen. Kunnostettavaa on vielä kilometrin verran. Odotamme moottorikelkkakelejä ja keväällä reitistö on toivottavasti kunnossa, Petri Hautala selvittää.
Toinen käynnissä oleva projekti on Natac-rahoitusta saanut EU-hanke, joka keskittyy esteettömyyteen. Puisto halutaan kaikille sopivaksi.
—Karpalopolkua pääsee jatkossa kiertämään 1,5 kilometrin verran pyörätuolilla. Jo nyt reitistä on 75 prosenttia valmiina, Hautala kertoo.
Pitkospuista tehty väylä on 1,20 metriä leveää ja tarjoaa sadan metrin välein istumapaikkoja, joissa voi levähtää. Karpalopolun esteetön pitkospuuosuus on Hautalan itsensä sekä kahden työmiehen käsialaa. Näiden lisäksi metsässä kulkeva polku on sorastettu alihankintana tasaiseksi ja helppokulkuiseksi. Reitin varrelle on tulossa näkövammaisille suunnattuja tauluja, joita voi tunnustella.
—Reitti on valmis alkukesästä. Se tulee olemaan avustettavasti turvallinen ja esteetön.

Talven hoitotöitä puistossa

Uusien hankkeiden lisäksi puistomestaria luonnollisesti työllistävät luonnonpuiston normaalit hoitotyöt.
—Laavuilla täytyy käydä kerran viikossa. Myös niissä näkyy kävijämäärän kasvu. Huussit pitää tyhjentää ja polttopuuvarannot täydentää. Puut pääsivät loppumaan tänä vuonna vain kerran ja senkin syy oli toimitusvaikeuksissa.
Talvella huoltotöitä tehdään sisällä hallissa. Tällöin muun muassa työkoneita korjataan.
Lisäksi suunnitteilla on parkkipaikan pinnan sorastusta, invalidien paikoitusmerkkien laittamista, puiden kaatoa näkötornin edestä ja muita yksittäisiä korjauksia.
—Myrskyt kaatavat  puita poluille ja niitä joudutaan siirtämään, Hautala selvittää.

Ina Virtanen

Anthony | 28.11.2020 21:29

Ꮤе are a gaggle of volunteers аnd ⲟpening a brand new scheme in ߋur community. Ⲩour site offered ᥙs with valuable info to work on. You hɑvе performed а formidable job аnd our wһole group might be grateful to you. Can You Visit my web page; Bandar togel Online

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.