Paikalliset | 19.11.2020 08:24

Talvirenkaille on edelleen tarvetta

Talvirenkaille on edelleen tarvetta

WP-Katsastuksen katsastusmies Markus Hurme väänsi vanhaa talvirengasta pois vanteelta tiistaina, kun katsastettavia autoja ei ollut jonoksi asti. WP-Katsastuksen yrittäjä Jouko Pursiainen (taustalla) kertoo rengaspalvelun olevan hyvä lisä katsastusaseman perustoimintaan.

Lieto Viime vuonna tähän aikaan suurimmassa osassa maantiellä liikkuvista autoista oli alla talvirenkaat. Tänä vuonna on toisin. Uusi tieliikennelaki velvoittaa käyttämään talvirenkaita marraskuusta maaliskuuhun, mutta vain, jos keli sitä edellyttää.
—Vanha laki oli selkeämpi. Nykyinen käytäntö edellyttää auton käyttäjältä valveutuneisuutta ja aiheuttaa varmasti tulkinnanvaraisuutta valvonnassa ja vakuutusyhtiöissä, lietolaisen WP-Katsastus Oy:n yrittäjä Jouko Pursiainen arvelee.

Viime ”talven” kaltaisina aikoina lailla on etenkin eteläisessä Suomessa perusteensa. Kun ei kerran ole pakkasta, jäätä tai lunta, kesärenkailla pärjää jopa ympäri vuoden. Tiestökään ei kulu entiseen malliin, kun nastarenkaita on liikenteessä vähemmän. Auton käyttäjän vastuu rengasvalinnastaan kuitenkin kasvaa. Etenkin niille autonomistajille, jotka eivät itse vaihda renkaitaan, vaan säilyttävät niitä rengashotelleissa, nopeasti talvisempaan muuttuvat ajokelit voivat olla ongelma.
—Silloin rengasliikkeissä ovat kaikki samaan aikaan, ja vaihtojonot voivat olla hyvinkin pitkiä, Pursiainen ennakoi.

Rengastyöt katsastusten tueksi

WP-Katsastus laajensi perinteisestä katsastuskonttorista rengaspalveluun viime talvena. Katsastusten määrät ovat vähentyneet, kun uusien autojen katsastusväliä harvennettiin.
—Tämä täydentää normaalitoimintaamme hyvin. Kesärenkaiden urasyvyyssuositus on nykyisin neljä millimetriä, ja sitä seurataan myös määräaikaiskatsastusten yhteydessä. Muutaman kerran olemme voineet asiakasta auttaa nopeasti katsastuksen yhteydessä. Jos kulutuspinta on alle 1,6 millimetriä, seurauksena on katsastuksessa ajokielto, Jouko Pursiainen kertoo.

Täyden palvelun rengasliikkeeksi WP-Katsastus ei ole vielä ryhtynyt; jokaista rengaskokoa ei välttämättä löydy heti hyllystä, eikä renkaita voi jättää katsastusasemalle kausisäilytykseen.
Pursiainen uumoilee uuden tieliikennelain lisäävän autoilijoiden kiinnostusta kitkarenkaisiin. Niillä kun on nastoja mukavampi ajella myös vesikeleillä.
—Aina on silti nastarenkaiden nimeen vannovia. Joku ajatteli niinkin, ettei talvirenkaita muka tarvita enää lainkaan. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, Pursiainen päättää.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.